Haberler

Kazma Kürekten Uzay Madenciliğine!

Güncelleme:


İTÜ Vakfı Dergisi "Madencilik" Sayısı İle Okurlarına Ulaştı

Öğretim üyeleri , İTÜ mezunları, madencilik alanındaki kurumların üst düzey yöneticileri açıklayıcı, tanımlayıcı yazılarıyla konuya ışık tutuyorlar; maden olarak adlandırılan, bu tükenen kaynakların nasıl arandığı, nasıl kazanıldığı, ekonomiye katkısı, çevre ile ilişkisi konularında değerli yazılarla okuru bilgilendiriyorlar.

Yeni bir sayıda zengin bir içerikle okurlarının karşısına çıkan İTÜ Vakfı Dergisi, bu defa "Madencilik" konusuna odaklanıyor. Maden Y. Müh. Tuğrul Erkin "Kazma Kürekten Uzay Madenciliğine" başlıklı yazısında bilinen rezervlerin tükenmekte olduğunu, yeni rezervlerin ise daha derinlerde olduğunu ve giderek daha ince yataklara inmeyi gerektirdiğini bunun için de çok büyük bilimsel ve teknolojik yeniliklerin geliştirildiğine işaret ederek deniz altı ve uzay madenciliğini örnek olarak gösteriyor.

Teknolojik araştırmaların hızla ilerlediği bu ortamda Türkiye'de madenciliğin durumunu Prof. Dr. Güven Önal " Türkiye'de Maden Kaynakları ve Ekonomiye Katkısı" başlıklı yazısında anlatarak, Türkiye'de madenciliğin olması gereken yerden oldukça uzakta bulunduğunu, ancak iyi bir stratejik planlama ve özendirme ile çok ileri noktalara taşınabileceğini belirtiyor. Yazı, Türkiye'nin maden potansiyeli maden üretimi ve tüketimi, ülke ekonomisi içindeki yeri gibi konularda bilgilerle devam ediyor.

PETROLDE DIŞA BAĞIMLILIKTAN NE ZAMAN KURTULACAĞIZ?

Türkiye'de madencilik alanında önemli iki kurumun üst düzey yöneticilerinin yazıları konuyla ilgili bilgileri içeriyor.
MTA Genel Müdür Yardımcısı Kerim Tuncer Sarıkavak " Türkiye'de Maden Aramaları, Maden Rezervleri ve Ekonomik Değeri" yazısı ile maden rezervleri , maden arama faaliyetleri ve ekonomi açısından önemli bazı madenlere ilişkin verilerle konuyu tanıtıyor.

TPAO Genel Müdürü Besim Şişman, " Türkiye'de Petrolün Bugünü ve Geleceği" konulu yazısında petrol ve doğal gaz konusunda halen büyük oranda dışa bağımlı bir ülke olduğumuzu belirtiyor. Ancak 2004-2011 yılları arasında yürütülen yoğun sismik program sayesinde %40'ı Türkiye'ye ait olan Karadeniz'de ciddi bir potansiyelin bulunduğunun anlaşıldığını ve bu durumun umut verici olduğunu vurguluyor.

Madencilik çalışmalarının çevreye yaptığı etkiler yazarların çoğu tarafından üstünde durulan bir konu olarak ortaya çıkmakta. Tuğrul Erkin, konuya "Şüphesiz madenler ülkemizin önemli bir değeridir. Ancak ormanlar da akarsular da öyle" diyerek yaklaşmakta; Caner Zanbak, "tüm dünya toplumlarında artan çevre duyarlığı gerekli ve yeterli çevresel önlemler alınmadan işletilmekte olan maden işletmelerini çevre hareketlerinin kolay hedefi haline getirmiştir" demekte; Şebnem Düzgün de görüşünü, "benimsenen doğal kaynak yönetimi sürdürülebilirlik açısından uygulanabilir görünmemektedir" şeklinde belirtmekte.

İHRACATIN YENİ UMUDU "KIYMETLİ TAŞLAR"

Prof. Dr. Şebnem Düzgün "Sürdürülebilir Doğal Kaynak Yönetimi Çerçevesinde Türkiye Madencilik Politikaları Değerlendirmesi" başlıklı yazısıyla, devletin doğal kaynak yönetimi politikalarını sürdürülebilirlik esaslarına göre gözden geçirmesi ve uygun bir mevzuatın geliştirilmesi konusunu örnekler üzerinden açıklıyor.

Uluslararası Enerji Ajansı direktörü Fatih Birol "Türkiye İçin Enerji Stratejisi Önerileri" başlıklı yazısında enerji kaynaklarının verimli kullanımı, yerli kaynak kullanımına önem verilmesi ve enerji diplomasisi konusunda ciddi adımlar atılmasının önemine dikkat çekiyor. Ayrıca iş güvenliğinin birinci koşul olması gerektiğini vurguluyor; çevre bilinci ve küresel ısınmanın enerji politikalarına etkisinin önemi üzerinde duruyor.

Türkiye'de madenciliğin üç önemli alanı mermer, altın ve kıymetli doğal taşlardır. Prof. Dr. Sezai Kırıkoğlu "Türkiye'nin Kıymetli Taşları" adlı yazısında kıymetli taşların Türkiye'nin dünya mücevherat ticaretinde ilk sıralarda yer aldığını , pek çok kıymetli taşın önemli potansiyeline sahip olunduğunu açıklayarak bu sektörün yeni bir bakış açısıyla ele alınması gerektiğini belirtiyor.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Türkiye Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Hatice Kahraman kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Elbistan Belediye Başkan adayı Hatice Kahraman kaç yaşında, nereli? Yahya Kemal Akkurt kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Dulkadiroğlu Belediye Başkan adayı Yahya Kemal Akkurt kaç yaşında, nereli? Nazir Çuhadar kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Andırın Belediye Başkan adayı Nazir Çuhadar kaç yaşında, nereli? Kara Ağaç Destanı canlı izle! Kara Ağaç Destanı 6. bölüm TRT 1 HD izleme linki! 9 gün tatil ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? 9 gün bayram tatili hangi tarihte başlayacak? Çağatay Yurtsever kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Afşin Belediye Başkan adayı Çağatay Yurtsever kaç yaşında, nereli? Otobüs biletlerine zam gelecek mi? Otobüs biletleri ne kadar? Arefe günü resmi tatil mi? Arefe günü yarım gün mü, tam gün mü tatil olacak? 9 Nisan Salı Arefe günü tatil var mı? Serkan Sezgin kimdir? Zafer Partisi Isparta- Yenişarbademli Belediye Başkan adayı Serkan Sezgin kaç yaşında, nereli? Süleyman Yalvaç kimdir? Zafer Partisi Isparta- Yalvaç Belediye Başkan adayı Süleyman Yalvaç kaç yaşında, nereli? Tamer Yalçın kimdir? Zafer Partisi Isparta- Şarkikaraağaç Belediye Başkan adayı Tamer Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhterem Arslan kimdir? Zafer Partisi Isparta- Sütçüler Belediye Başkan adayı Muhterem Arslan kaç yaşında, nereli? Sami Eroğlu kimdir? Memleket Partisi Yozgat Bahadın Belediye Başkan Adayı Sami Eroğlu Kaç yaşında, nereli? Seçimden sonra dolar yükselir mi? Dolar ne kadar olacak, artar mı? Burhan Karakoç kimdir? Memleket Partisi Sivas Sarıkışla Belediye Başkan Adayı Burhan Karakoç Kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title