Haberler

Kazan Zirvesi'nde medya ve din konulu panel düzenlendi

Güncelleme:

Anadolu Ajansı (AA) Haber Akademisi Direktörü Bora Bayraktar, uluslararası medyada genel olarak İslam dini ve Müslümanların olumsuz tanımlarla neşredildiğini belirterek, "Bunun bir kısmı kasıtlı, ideolojik ve politik gerekçelerle yapılıyor.

Anadolu Ajansı (AA) Haber Akademisi Direktörü Bora Bayraktar, uluslararası medyada genel olarak İslam dini ve Müslümanların olumsuz tanımlarla neşredildiğini belirterek, "Bunun bir kısmı kasıtlı, ideolojik ve politik gerekçelerle yapılıyor. Bir kısmı ise alışkanlık, bilgi eksikliği ve özensizlik. Bunun aşılması için sorumlu yayıncılık yapmak ve empati kurmak gerekiyor." dedi.

AA'nın "Global İletişim Ortağı" olduğu "12. Kazan Summit 2021" zirvesi kapsamında medya ve din konulu panel düzenlendi.

Bayraktar, burada yaptığı konuşmada, özellikle batı medyasında İslam dini ve Müslümanlara yönelik kasıtlı olarak olumsuz bir yaklaşım sergilendiğini söyledi.

Politik sağ söylemin, bu durumun nedenleri arasında yer aldığına dikkati çeken Bayraktar, oryantalizm, yabancı düşmanlığı, İslamofobi veya göçmen karşıtlığı gibi ideolojileri de diğer nedenler olarak sıraladı.

"İşte bunlar İslam konusunu ele almalarını etkileyen temel ideolojik problemlerdir." diyen Bayraktar, bazı ülkelerde olumsuz haberlerin medya ürünlerinin satışını kolaylaştırdığını ifade etti.

Bayraktar, medya mensuplarının kelimelerin gücünün farkına varması gerektiğini belirterek, "İnsanların inançları hakkında haber yaparken daha dikkatli olunması, özellikle genç kuşak gazetecilerde farkındalığın artması gerekiyor. Genç nesillere dini nasıl ele alacaklarını anlatmalıyız." dedi.

Diğer konuşmalar

Tataristan'ın ulusal medya kuruluşu TATMEDIA'nın Genel Müdürü Şamil Sadikov, Tataristan'ın birçok etnik grubu barındırması nedeniyle yayımların dengeli olması gerektiğini dile getirdi.

Herhangi bir dine karşı propaganda yapmama konusunda özen gösterdiklerini ifade eden Sadikov, "Yayımlarımızda İslam, Hristiyanlık veya Yahudilik konularının herhangi birinin daha baskın olması büyük tehlike oluşturur. O yüzden hangi din veya etnik grup hakkında kaç tane yayın yaptığımızı bile gözetiyoruz. Hangi tarafta olursak olalım, objektif olmalıyız." dedi.

GSV "Russia-the Islamic World" web sitesinin Genel Yayın Yönetmeni Ismail Naşirbanov da dinin ortak bir paydada buluşma açısından önemine dikkati çekerek, toplumların birbirlerini anlamayı önceliklendirmelerinin tüm tartışmaları ortadan kaldıracağını söyledi.

Etkinliğe çevrim içi katılan Islam.ru web sitesinin Yayın Yönetmeni Mahmedov Yusufoviç de Rusya'da basın mensuplarının dini bilgilere ve dolayısıyla literatüre hakim olmadıkları eleştirisinde bulundu.

Kaynak: AA / Ekonomi

Anadolu Ajansı Kazan Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Trabzonspor Karagümrük maçı CANLI izle! 24 Nisan TS Karagümrük ZTK maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Sandık Kokusu 20. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Nisan Sandık Kokusu yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Taş Kağıt Makas 9. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 158 Nisan Taş Kağıt Makas yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kuruluş Osman 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Nisan Kuruluş Osman yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Bir Sevdadır 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Nisan Bir Sevdadır yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? OKC Thunder NO Pelicans NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 25 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Survivor Düello oyununu kim kazandı? 24 Nisan Çarşamba 2024? Survivor kim elendi? 24 Nisan Çarşamba Survivor'da kim elendi? Survivor eleme adayları kim? 24 Nisan Çarşamba Survivor potada kimler var? #129300 Kaç öğretmen atanacak? Atanacak öğretmen sayısı belli oldu mu? Bakan Tekin duyurdu Survivor kim kazandı? 24 Nisan Çarşamba Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Görümce nerede çekildi? Görümce filmi konusu nedir, oyuncuları kimlerdir? Görümce hangi il ve ilçede çekildi? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title