Haberler

Kazan: Özel Yetkili Mahkemeler Kaldırılmalı

Muğla'nın Bodrum İlçesi'ne bağlı Turgutreis Beldesi'nde bugün düzenlenen 'Yargısız Adalet, Adaletsiz Hukuk' konulu konferansında konuşan İstanbul Barosu eski Başkanı Avukat Turgut Kazan özel yetkili mahkemeler olduğunu sürece doğru ve dürüst anayasa yapılamayacağına dikkat çekti.

Kazan "Özel yetkili mahkemeler olduğu sürece insanlar yeni anayasa için düşüncelerini fikirlerini korkmadan söyleyemeyecek. Bu nedenle de anayasa yapılamayacak. Özel yetkili mahkemelerin bir an önce kaldırılması gerekir." dedi.

Turgutreis'de, Muğla Barosu Bodrum Temsilciliği, Cumhuriyet Kadınları Derneği Turgutreis, Yalıkavak, Halikarnas şubeleri, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Bodrum Şubesi, Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Bodrum Şubesi ve Mavi Yol Girişimi Platformu tarafından düzenlenen 'Yargısız Adalet, Adaletsiz Hukuk' konulu konferansa konuşmacı olarak İstanbul Barosu eski Başkanı Avukat Turgut Kazan ve Yargıtay Onursal Üyesi Hüseyin Deniz konuşmacı olarak katıldı. Turgutreis Belediye Başkanı CHP'Li Mehmet Dinçberk, Yalıkavak Belediye Başkan Vekili Nevcihan Özcan (CHP), CHP İlçe Başkanı Durmuş Ali Öztürk'ün de izlediği konferansa Hüseyin Deniz'in 'Arkadaşım Uğur Mumcu' isimli konuşmasıyla başladı.

Hüseyin Deniz, fakülte yıllarında tanıştığı Uğur Mumcu'nu o dönemdeki çalışmalarından örnekler anlattı. Cumhuriyet Gazetesi'nin açtığı makale yarışmasına 'Türk Sosyalizmi' isimli yazısıyla 1'incilik kazanan Uğur Mumcu'nun gazeteciliğe başladığını belirten Hüseyin Deniz "Onun istihbarat kadrosu hakkını alamamış, haksızlığa uğramış, mazlumlar, Uğur'un insanlığına, dürüstlüğüne inananlardı. Uğur'u o zamanın genelkurmay başkanları ve siyasi parti başkanları özel sohbetlere davet eder ve yazılmamak şartıyla sohbet eder, fikirlerini alırlardı. Uğur bir çok tehdit almasına karşın, ölümden korkmazdı." dedi.

Konuşmasına Türkiye'de korkusuz yaşama hakkının savunulması gerektiğini belirterek başlayan Turgut Kazan da özel yetkili mahkemeler olduğunu sürece doğru ve dürüst anayasa yapılamayacağına dikkat çekti. Şu andaki sorunların büyük bölümünün özel yetkili mahkemelerden kaynaklandığını vurgulayan Kazan şunları söyledi:

"Özel yetkili mahkemeler olduğu sürece insanlar yeni anayasa için düşüncelerini fikirlerini korkmadan söyleyemeyecek. Bu nedenle de anayasa yapılamayacak. Özel yetkili mahkemelerin bir an önce kaldırılması gerekir. Bunu anlatmak için Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e bir gün gazetecilerle gittik. Sayın Gül 'Yargı sürecini bekleyelim' diye bir söz söyledi. 'Buna asla inanmayın. Ben de inanmıyorum. 12 Mart ve 12 eylül darbelerindeki mahkemeler ne kadar adilse bu mahkemelerde o kadar adildir' dedim. Adamın birine geniş yetki vermişler önce babasını asmış. İşte bu örnek günümüzün hukuk sistemini anlatıyor. Türkiye'de gazeteci ve hukukçu sıfatını kullanan tetikçiler türedi. Yalanla insanları aldatmaya kalkarsanız bugünkü çağda modern bir engizisyon uygulandığını görürsünüz. Yargının bağımsız olduğunu başbakan ve adalet bakanı söylüyorsa bir yanlışlık, bir sorun vardır. Bunu kamu vicdanının söylemesi gerekir."

Uğur Mumcu'nun '2 üçgen bizi kuşattı' dediğini hatırlatan Kazan "Bunlar emniyet-mafya-siyaset ve şirket-tarikat-ticaret üçgenleri. Bu 2 üçgenin kuşatmasını kırmak zorundayız. Bunu da ancak demokrasi aşığı insanların oluşturacağı örgüt-birlik-dayanışma ve umut-coşku-mücadele üçgenleri ile karşı koyabiliriz" dedi. Kazan konuşmasının sonunda, konferansı izleyenleri, Uğur Mumcu'yu ayakta alkışlamaya çağırdı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

İstanbul Barosu Hüseyin Deniz Turgutreis Uğur Mumcu Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title