Haberler

Kazan İlçesinde '7 Cihan Kazan Projesi'

Ankara'nın Kazan İlçesi'nde 7 ülkeden 7 fotoğraf sanatçısı '7 Cihan Kazan Projesi' için bir araya geldi.

Ankara'nın Kazan İlçesi'nde 7 ülkeden 7 fotoğraf sanatçısı '7 Cihan Kazan Projesi' için bir araya geldi.

Azerbaycan'dan Agdes Baghirzade, Bosna-Hersek'ten Dusan Kecman, Kazakistan'dan Aldauyev Zturgan, KKTC'den Cemal Okur, Tataristan'dan Gulnara Sagiveya, Ukrayna'dan Lenyara Abibulayeva ve Türkiye'den Murat Solakoğlu'nun yer aldığı projeye, Belediye Sosyal Tesisleri bahçesinde yapılan açılış programıyla başlandı. Açılış programına Kazakistan Ankara Büyükelçisi Janseyit Tuymebayev, TURKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov, Kazan Kaymakamı Veysel Beyru, Belediye Başkanı Lokman Ertürk, Eko Avrasya Derneği Genel Başkanı Hikmet Eren, siyasi parti temsilcileri, mahalle ve köy muhtarları ve çok sayıda davetli katıldı. Kazan'ın yurt içi ve dışında tanıtımına katkı sağlamak, bölgenin tarihi, kültürel mirasına sahip çıkmayı hedefleyen proje kapsamında sanatçılar, Kazan'ın, mahallelerini, köy ve tarihi mekanlarını gezerek kendi perspektiflerinden objektiflerine yansıyanları 1-10 Temmuz tarihleri arasında Ankara Metro Sanat Galerisi'nde sergileyecek. 7 günlük gezi süresince fotoğraf sanatçıları, ana arı üretimin merkezinde kraliçe arıyı, köy konağında kına yakılan gelini, 700 yıllık camiyi, Bakır Çağından kalma höyük ve kalıntılarını, bin yıllık çeşmeleri, tarih öncesi çağa ait mağara ve kale kalıntılarını 7 farklı bakış açısıyla fotoğraflayacaklar. Kazan Belediyesi tarafından hayata geçirilen projeye TAI TUSAŞ, Ankara Lojistik Üssü, MİM, Büyükşehir Belediyesi, ANFA, TÜRSOY gibi kuruluşlarda destek verdi. Belediye Başkanı Lokman Ertürk yaptığı açıklamada, şöyle denildi:

"7 Cihan Kazan projemizde amacımız; 7 farklı ülkeden 7 profesyonel fotoğraf sanatçısı ile 7 gün boyunca Kazan'da yok olmaya yüz tutmuş el sanatlarımızı, yöresel yemek, kültürel değerlerimizi, doğa güzelliklerimizi ve tarihi mekanlarımızı fotoğraflayarak gelecek kuşaklara güzel bir miras bırakacağız. Biz biliyoruz ki, küreselleşen dünyada ayakta kalmanın tek yolu uygarlığa uymak onu yakalamak kadar tarihi ve kültürel mirasına sahip çıkmaktan geçer."

Kazakistan Ankara Büyükelçisi Janseyit Tuymebayev ise, kaymakamlıklar, belediye ve işadamlarının desteği olmadığı sürece o ilçe de sanatın gelişemeyeceğini vurguladı. Tuymebayev, şöyle dedi:

"Tüm sanatçılar adına sanata verdiği destekten dolayı Belediye Başkanı Lokman Ertürk'e teşekkür ediyorum. 9 yüzyıl sonra tekrar buluştuk. Geçen süre zarfında bakıyorum da aramızda örf, adet ve akrabalık ilişkilerinde değişiklik görmedim. Ne kadar sık görüşürsek o kadar yakın olacağız. Türkiye ile ilişkilerimiz son 20 yılda büyük bir ivme kazandı. Bugün Türkiye ile ticari ilişkilerimiz 4 Milyar Dolar'ı geçti. Hedefimiz bu rakamın 20 milyar dolara ulaşması. Ben buradan Kazakistan ve Türkiye'deki işadamlarına seslenmek istiyorum. İki ülke arasındaki ilişkileri sadece ticari olarak geliştirmesinler, sanata ve kültüre de destek vererek bu yöndeki ilişkileri de geliştirsinler. Türkiye'nin 2023 hedefiyle tüm Türk devletlerinde ekonomik, kültürel ilişkilerin çok güzel olacağına inanıyorum. Türkiye'nin 90 yıl önceki zaferi bizler için de çok büyük bir zafer olarak görülüyor." - Kazanankara

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Kültür Sanat

Lokman Ertürk Kazakistan Türkiye Kültür Sanat Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title