Haberler

Kazakistan'la Ticaret Köprüsü

"Türkiye-kazakistan Ticaret Köprüsü" Başlıklı İş ve Ticaret Forumunda İki Ülke İşadamları İşbirliği Konularını Masaya Yatırdı .

-"Türkiye-Kazakistan Ticaret Köprüsü" başlıklı iş ve ticaret forumunda iki ülke işadamları işbirliği konularını masaya yatırdı .

ANKARA (ANKA) –Türk ve Kazak işadamları iki ülke arasında ekonomik ve ticari ilişkileri artırmak için kolları sıvadı.

Dış Ticaret Müsteşarlığı himayesinde, İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri (İMMİB) ile Türkiye İşadamları ve Sanayicileri Konfederasyonu'nun (TUSKON) işbirliği, TİKA'nın desteği ile düzenlenen "Türkiye-Kazakistan Ticaret Köprüsü" başlıklı iş ve ticaret forumu Kazakistan'ın başkenti Astana'da gerçekleştirildi. Forumda, iş ve ticaretin yanı sıra Türkiye-Kazakistan ilişkilerine de değinildi.

Dış Ticaret Müsteşarı Tuncer Kayalar konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, iki ülke arasında gelinen aşamanın, beklentileri tam olarak karşılamadığını, ancak ilişkilerin geleceği açısından önemli bir geçiş süreci olarak değerlendirilebileceğini belirtti. Kayalar, Türkiye'nin Kazakistan ile olan ilişkilerinde temel politika ve hedefinin, iki ülkenin potansiyelinin yarattığı fırsatları tam anlamıyla değerlendirerek sinerji oluşturmak ve ülkelerin kalkınma düzeylerini daha ileriye götürmek olduğunu vurguladı. Gelinen noktada işbirliğinin bölgesel işbirliği politikalarıyla uyumlaştırılması gerektiğine işaret eden Kayalar, topyekun kalkınma hedefinin yaşama geçirilmesinin şart olduğunu ifade etti.

Türkiye'nin yürütmekte olduğu "Komşu ve Çevre Ülkeler Stratejisi"nin, Avrasya vizyonunun "Üç Deniz Projesi" çerçevesinde şekillendiğini belirten Kayalar, bunun da Karadeniz'in bir serbest ticaret alanı haline getirilmesi, Hazar havzasında serbest ticaret ve ekonomik işbirliğini kolaylaştıracak girişimlere öncülük edilmesi ve tüm bu çalışmaların Akdeniz havzasında yürütülen serbest ticaret alanı çalışmalarıyla birleştirilmesi olduğunu kaydetti.

Belirtilen vizyon çerçevesinde önemli yol alındığını ifade eden Kayalar, şöyle dedi:

"Kazakistan'ın da buna etkin bir şekilde katılımını arzu ediyoruz. Bu açılımların gerek ülkemizin gerek bölgemizin bir dünya gücü olmasını sağlayacağı açıktır. Bugün atacağımız adımlar ve geliştireceğimiz projeler, Türk-Kazak ilişkilerinde sadece rakamsal artışlara yol açmayacak, geçmişe damgasını vuran ve gelecek yıllarda da yıldız gibi parlayacak olan Kazakistan, Türkiye ve Türk dünyasının bekası için inşa ettiğimiz yolda bir kilometre taşı olacaktır." (ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title