Haberler

Türkiye'nin En Büyük Mobilya AVM'si 15 Bin Kişiye İş Kapısı Olacak

Güncelleme:

Türkiye'nin en büyük mobilya ve dekorasyon AVM'si, 'Kayseri Uluslararası Mobilya Sarayı' inşaatı başladı. Bu projeyle 15 bin kişinin istihdam edilmesi planlanıyor.

Türkiye'nin ve Kayseri'nin en büyük mobilya ve dekorasyon AVM'si olacak Kayseri Uluslararası Mobilya Sarayı inşaatı yükselmeye devam ediyor. 2017 sonunda tamamlanması planlanan ve aynı zaman Avrupa Birliği tarafından desteklenen ve maliyeti 9.6 milyon Euro olan Mobitek projesinde 15 bin kişinin istihdam edilmesi bekleniyor.

Merkez Kocasinan İlçesine bağlı Oymaağaç Mahallesinde yapılan Mobitek projesi ile ilgili Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayraktar ve Yozgat İl Genel Meclis üyeleri Avrupa Birliği Destekli 2014 yılında yapımına başlanan 900 bin metrekare kapalı, toplam 1 milyon 350 bin metrekare ile Türkiye'nin ve Kayseri'nin en büyük mobilya ve dekorasyon AVM'sinin yapıldığı inşaat alanını gezdi. Yetkililerle görüş alışverişi yapan Başkan Çolakbayrakdar proje ile ilgili Kayseri ve Türkiye için çok önemli bir yatırım olduğuna dikkat çekti.

Mobitek projesi hakkında bilgi veren Kayseri Mobilyacılar Sitesi Yönetim Kurulu Üyesi Ercan Sarıkaya, Kayseri'nin ağaçları, pamuk tarlaları yok ama mobilya sektöründe gelişmiş bir ildir. Türkiye'nin yüzde 40'lık mobilya üretimi Kayseri'den yapılıyor. Bunun nedeni de sektörde açığı gören yatırımcıların girişimcilerin yatırım yapması ile mobilya üretimi ve markaları ile iyi bir konumdadır. Ancak kobilerin sayısı 2 bin ve üzerindedir. Kobilerin bir çoğu yetersiz işletme yerlerinde hizmet yapıyorlar. Ürettikleri ürünler katma değerli değil. Kayseri Türk mobilyasının genelinde olduğu gibi yaklaşık 1,5-2 dolarlık ihracaat rakamı ile kilogramla Çin'le rekabet ediyor. Bunu katma değerli hale getirip dünya pazarına sunmak adına Kayseri tarihinin en büyük özel yatırımı yapılıyor. Yaklaşık 1 milyar TL'lik yatırımla yerelde Belediyelerin genelde TOKİ iş birliği ile uluslararası mobilya ticaret merkezi kurmak üzere yola çıktık. Şuan 763 yerinden oluşan 400 bin metre kapalı alanı üretim yerlerini tamamladık. Üyelerin büyük bir bölümü taşındı dedi.

Sarıkaya mobiitek projesi ile ilgili şunları söyledi

Mobilyaları katma değerli hal getirecek olan Mobitek projesinde Avrupa Birliği destekli projedir. 9.6 milyon Euro yüzde 100 hibedir. Bilim Teknoloji bakanlığı bünyesinde yürütülüyor. İnşaat kısmı bitti, teknik yardım ihalesi yapıldı. Her şey yapıldıktan sonra katma değerli tasarlanmış ürünleri Türkiye'nin en büyük alışveriş merkezlerinden birisi olan Mobilya Sarayında modern canlı ve yaşayan bir merkez oluşturuyoruz. Burada ürünler teşhire çıkacak. Türkiye ve Kayseri'deki KOBİ'lerin ürünlerini dış ticaret ile dünyaya pazarlamayı hedefliyoruz. Mobitek projesi ile üyelerimizin ürettikleri mobilyaları katma değerli hale getireceğiz. Bu ticareti hem toptan hem de perakende olarak yapacağız. Mobitek projesinde alışveriş merkezi, otel, iş merkezleri olarak kompleks yapıyoruz. Bu alanda da yaklaşık 15 bin kişi istihdam edilecek

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Avrupa Birliği Murat Erat Türkiye Kayseri Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title