Haberler

Kayseri'de Telif Hakları Semineri Yapıldı...

Türkiye İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği (İlesam) Tarafından Türkiye Çapında Düzenlenen "Türkiye'de ve Dünya da Telif Hakları Sorunlar ve Çözümler" Konulu Seminerin Kayseri Ayağı Yapıldı

Türkiye İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği (İLESAM) tarafından Türkiye çapında düzenlenen "Türkiye'de ve Dünya da Telif Hakları Sorunlar ve Çözümler" konulu seminerin Kayseri ayağı yapıldı

KTO Seminer Salonu'nda yapılan konferansta eser sahibi yazarlar için telif hakkının önemi, kanunları, yönetmelikleri, yayın sözleşmesi yapmanın önemi, gibi başlıklar altında çeşitli bilgiler verildi. Türkiye İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Mesleği Birliği (İLESAM) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Nuri Parmaksız, Avrupa'da Telif kavramı ve yasalar, Telif haklarının tarihi gelişimi ve eser sahiplerinin hakları konusunda geniş açıklamalarda bulundu.

Bir eserin sahibinin, eser üzerindeki haklarını telif olarak tanımlandığını kaydeden Mehmet Nuri Parmaksız, İLESAM'ın 20. yılını kutladığını dile getirdi.Birliğin bin 300'e üyeye ulaştığını ifade eden Parmaksız. ''Hedefimiz üyelerimizin bugün ve gelecekteki haklarını korumak,onların eserlerinden gereken maddi ve manevi kazanımlarını sağlamak bizim görevlerimiz arasındadır. Türkiye'de İLESAM'a üye olan şair ve yazarların eserlerini izinsiz kullanan Televizyonlar, eser sahibinin telif haklarını ihlal etmiş olur. Birçok TV kanallarının telif haklarından haberi yok. Bir eser yayınlanırken işin içinde reklam varsa telif hakkı da vardır. Ülkemizde ilk olarak TRT 1985 yılında telif haklarını dağıtmıştır. Eser sahibinin maddi ve manevi hakları vardır. Maddi olarak fazla bir para kazanamazken izinsiz yayınlanan eserinden açılan dava sonucu iyi paralar kazanabilir'' dedi.

Türkiye'de fazla kitap okunmadığı için yakınıldığını vurgulayan, insanları okumaya teşvik için hiçbir şey yapılmadığının altını çizdi. Parmaksız, korsan baskının dünyada olduğu gibi Türkiye'de de büyük bir sıkıntı olduğunu söyledi. Konferansa, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Mehmet Çayırdağ, Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekan Vekili Doç. Dr. Hamza Çakır, Abdullah Gül'ün dayısı şair Abdullah Satoğlu ve birçok şair katıldı.

(YS-SE-Y)

20.10.2007 18:44 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title