Haberler

Kaynak: "En Son Türk Silahlı Kuvvetlerinde de Başörtülü Çalışma Imkan Dahiline Getirildi"

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, 28 Şubat'ın yıl dönümüne yaklaşıldığını belirterek, " 28 Şubat'ın 20'nci yılına geldik. 28 Şubat döneminde insanların özgürlüğüne, düşüncesine yapılan baskı, başörtüsüyle sembolize edilen bir baskıydı. Bu sabah hepimiz yepyeni umuda uyandık. En son Türk Silahlı Kuvvetlerinde de başörtülü çalışma imkan dahiline getirildi." dedi.

Başbakanlık Acil ve Afet Durum Yönetimi Başkanlığında (AFAD) düzenlenen Türkiye'deki Suriyeli mültecilere yönelik ekonomik ve sosyal uyum projesi imza törenine Kaynak, AFAD Başkanvekili Mehmet Halis Bilden, Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) Genel Başkanı Sare Aydın Yılmaz ve KADEM Başkan Yardımcısı Sümeyye Erdoğan Bayraktar katıldı.

Kaynak, burada yaptığı konuşmada, bugün çok hayırlı bir iş için bir araya gelindiğini ifade ederek, dünyanın neresinde olursa olsun krizden ilk etkilenen kesimin kadınlar olduğunu belirtti.

Kadınların yanında çocuklara da itinalı davranılması gerektiğine dikkati çeken Kaynak, bu çalışma kapsamına kadınların yanında çocukların da alınmasının çok yerinde olduğunu vurguladı.

Kaynak, 28 Şubat'ın yıl dönümüne yaklaşıldığını anımsatarak, "28 Şubat'ın 20'nci yılına geldik. 28 Şubat döneminde insanların özgürlüğüne, düşüncesine yapılan baskı, başörtüsüyle sembolize edilen bir baskıydı. Bu sabah hepimiz yepyeni umuda uyandık. En son Türk Silahlı Kuvvetlerinde de başörtülü çalışma imkan dahiline getirildi. Sümeyye Erdoğan da bu süreçte acı çekenlerden ve ülkesinde okuyamayanlardan bir tanesi." diye konuştu.

Tüm baskılara rağmen yılmadan yollarına devam ettiklerinin altını çizen Kaynak, şu an içinde bulunulan özgür ortamın oluşmasını sağlayan ve bunun için büyük emek harcayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür etti.

Veysi Kaynak, AFAD'ın, sadece Türkiye'de bulunan Suriyelilere değil, dünyada dara düşen her topluma el uzatmaya çalıştığını aktararak, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatı doğrultusunda TİKA, AFAD ve Türk Kızılayı olarak her zaman muhtaçların yanında olduklarını anlattı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Suriye'deki dramı bir insanlık meselesi olarak gördüğünü ve Türkiye'nin "açık kapı" politikası uyguladığını vurgulayan Kaynak, Türkiye'nin, bu politikanın yanında Suriye'de bir savaş çıkmaması için de çok büyük mücadele verdiğini kaydetti.

"25 milyar dolar civarında bir kaynak ayırdık"

AFAD Başkanvekili Bilden de 2012 yılı nisan ayında Türkiye'ye ciddi bir göç akımının yaşanmaya başladığını hatırlatarak bu göç hareketiyle Türkiye'ye 3,5 milyon sığınmacının geldiğini anlattı.

Bilden, iç karışıklıklardan kaçan göçmenlerin Türkiye'nin 81 ilinde misafir edildiğini belirterek, "Devlet olarak da biz şimdiye kadar 25 milyar dolar civarında bir kaynak ayırarak adeta bir insanlık dersi verdik. Diğer Avrupa ülkeleri ise söz vermiş olmalarına rağmen şimdiye kadar tüm kaynaklar dahil olmak üzere 700 milyon avro civarında ancak bir kaynak aktarabildiler. Türkiye'de bulunan göçmenlerin yarısı kadınlardan oluşuyor. Bu insanların ülkemizde hem kültürel hem de ekonomik anlamda birer faydalı fert olarak yetiştirilmesi için KADEM'le iş birliğine gidiyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Konuşmaların ardından, KADEM Genel Başkanı Yılmaz ile AFAD Başkanvekili Bilden arasında Türkiye'deki Suriyeli mültecilere yönelik ekonomik ve sosyal uyum projesi protokolü imzalandı.

"Göçmenlere vatandaşlık konusu 16 Nisan'dan sonra netleşecek"

Etkinliğin sonunda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan Yardımcısı Kaynak, bir gazetecinin Suriyeli göçmenlere vatandaşlık verilmesine ilişkin sorusu üzerine, Türkiye'de bulunan Suriyelilerden ülkesine dönmek istemeyen veya Türkiye vatandaşı olmak isteyenlere vatandaşlık imkanı konusunda hükümetin bir kararı olduğunu anımsattı. Kaynak, bu konuda önceliğin sanatçı, mühendis, doktor ve eczacı gibi mesleği ve çalışma izni olan göçmenlere verileceğine işaret etti.

Söz konusu göçmenlerin İçişleri Bakanlığındaki ilgili birimler tarafından belirlendiğini dile getiren Kaynak, vatandaşlığa geçiş konusunda çeşitli güvenlik araştırmalarının da yapılacağını bildirdi.

Kaynak, bu göçmenlerin sayısının yaklaşık 80 bin olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:

"Bu vatandaşlık hususunda da Türkiye'nin önünde tarihi önemi haiz bir halk oylaması var. Yapılan sansasyonel haberlerden biri 'Suriyelilere vatandaşlık verilecek ve bunlar nisan ayında yapılacak halk oylamasında oy kullanacaklar' şeklinde. Bu, olağanüstü yanlış bir düşünce, Türkiye'de 55 milyonu aşkın seçmen var, bunlar içerisinde 10 bin-20 bin seçmen neyi değiştirebilir? Bu anayasa değişikliği projesini ortaya getiren siyasi partilerin 10-15 bin ilave oyla neticeyi değiştirebileceğini düşünmek gerçekten büyük hata. Akılda bir şey kalmasın diye de bu vatandaşlık konusu 16 Nisan'dan sonra daha da netleşecektir. Türkiye bu meselede acele etmemektedir ama çok çekingen de davranmamaktadır."

Kaynak: AA / Güncel

Veysi Kaynak Aydın Yılmaz 28 Şubat Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title