Haberler

Kayıp yakınları: Dünya Bize Sağır ve Kör Mü?

Güncelleme:

İHD Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınlarının her hafta düzenlediği oturma eylemlerinin 307'ncisi gerçekleştirildi.

İHD Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınlarının "Kayıplar Bulunsun, Failler Yargılansın" sloganıyla her hafta düzenlediği oturma eylemlerinin 307'ncisi Koşuyolu Parkı Yaşam Hakkı Anıtı önünde gerçekleştirildi.


Eyleme İHD üye ve yöneticilerinin yanı sıra, Mezopotamyada Yakınlarını kaybedenler Derneği (MEYA-DER) yöneticileri, Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Dayanışma Derneği (Diyar TUHAD-DER) yöneticileri, Barış Anneleri Meclisi üyeleri, kayıp yakınları ile insan hakları aktivistleri katıldı. Eylemde, üçüncü yılını geride bırakan Roboski katliamının faillerinin ortaya çıkartılması, yargılanması ve cezalandırılması talep edildi.

'Katliamalara, Cinayetlere Hepimiz Şahittik ve Tanıktık'

Eylem öncesi bir konuşma yapan İHD Diyarbakır Şubesi Kayıp ve Faili Meçhul Cinayetler Komisyonu Üyesi Av Abdullah Zeytun, Türkiye'de gerçekleşen katliamların ve cinayetlerin soruşturulmadığına vurgu yaparak, "Devlet hangi dönemde olursa olsun, tüm katliamlara, kaybetmelere göz yumdu. Devletin içindeki bu vahşetin son örneğini Roboski'de gördük. Devlet kendi savaş uçakları ile, hepsi sivil çoğu çocuk ve genç 34 yurttaşını katletti. Katliamdan sonra faillerini bulmak bir yana, üstünü örtmeye çalıştı. Uzunca bir süre Diyarbakır Cumhuriyet Savcılığında tutulan soruşturma dosyası, Askeri Başsavcılığa sevk edildi. Askerlik Başsavcılık ise, "devletin kamu gücünü kullanırken kaçınılmaz bir hata" olarak değerlendirdi ve takipsizlikle sonuçlandırdı" dedi.


Türkiye'de Roboski katliamı ile ilgili hukuksal açıdan bilinen bir sürecin işletildiğini belirten Zeytun, "Katliam gerçekleştikten sonra devlet, katliamın üstünü örtmek ve faillerini saklamak yolunu seçti. Ailelerinin ve değişik kesimlerin katliamı aydınlatma çabasına yönelik sürekli bir baskı, hatta 'ne diye faillerini arıyorsunuz' diye gözaltı ve tutuklamalar gerçekleşti" dedi.

"Dünya Bize Sağır ve Kör Mü?"

Zeytun ardından bir konuşma yapan Barış Anneleri Meclisi Üyesi Sultan Koyun ise, 307 haftadır yaz kış demeden annelerin bu alanda oturup adalet talep ettiğini ifade etti. Çocuklarının katillerini bildiklerini ancak buna rağmen ortaya çıkarılmayıp yargılanmadıklarını söyledi. Koyun, Roboski katilamının da üçüncü yılını geride bıraktığını söyleyerek "Dünya bize sağır ve kör mü?" diye sordu. Devlet yetkilileri ve AKP hükümetin katliamın ve kayıpların akıbetinin aydınlatılması çabasızlığını eleştiren Koyun "Bilsinler ki anaların gözyaşları içinde boğulacaklar" diye seslendi.

'Çocuklar Katledilirken, Gazeteciler Neredeydi?'

Cumhurbaşkanı'na hareket ettiği gerekçesiyle 16 yaşında bir çocuğun tutuklanması olayına ilişkin değerlendirmelerde bulunan ve medyanın bu konu ilgili tutumunu eleştiren Koyun, "16 yaşında bir çocuğu tutukladılar. Dünya ayağa kaldırdılar. Peki Şerzan Kurt, Uğuz Kaymaz ve diğer çocuklarımız, polis kurşunları ile katledilirken, bu gazeteciler neredeydi?" diye sordu.


Yapılan konuşmaların ardından Roboski katliamında yaşamının yitirenlerin anısına oturma eylemi gerçekleştirildi.

Kaynak: Temsilci / Güncel

Diyarbakır Koşuyolu Türkiye Roboski Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 26 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 26 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 26 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Galatasaray'ın Adana Demirspor kamp kadrosu! Kadroda kimler var? Hudutsuz Sevda nerede çekiliyor? Hudutsuz Sevda setleri nerede?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title