Haberler

Kayapınar Belediyesine Bağlı Kütüphane ve Bilgi Evlerinde Örgütsel Doküman Ele Geçirildi

Kayapınar Belediyesine bağlı kütüphane ve bilgi evlerinde örgütsel doküman ele geçirildi Kayapınar Belediyesine kayyum olarak atanan Mustafa Kılıç: "Bu evleri, ikna evleri gibi dağa adam kazandırma evleri gibi kullanmışlar"DİYARBAKIR - Diyarbakır'ın Kayapınar İlçe Belediyesine bağlı kütüphane...

Kayapınar Belediyesine bağlı kütüphane ve bilgi evlerinde örgütsel doküman ele geçirildi

Kayapınar Belediyesine kayyum olarak atanan Mustafa Kılıç:

"Bu evleri, ikna evleri gibi dağa adam kazandırma evleri gibi kullanmışlar"

DİYARBAKIR - Diyarbakır'ın Kayapınar İlçe Belediyesine bağlı kütüphane ve bilgi evlerinde çok sayıda örgütsel doküman ele geçirildi. Bazı yasak kitap ve örgütsel dokümanları makam odasında gazetecilere gösteren belediyeye kayyum olarak atanan Mustafa Kılıç, "Bu evleri ikna evleri gibi dağa adam kazandırma evleri gibi kullanmışlar" dedi.

Kayapınar Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğünce yapılan denetimlerde, Cigerhun Kültür Merkezi kütüphanesi, Peyas, Fırat, Medya, Mezopotamya ve Barış Mahallesi bilgi evlerinin kütüphanelerinde çok sayıda örgütsel dokuman tespit edildi. Yapılan çalışmaların ardından toplanan dokumanlar, Kayapınar Belediyesine kayyum olarak atanan Mustafa Kılıç'ın odasında basına sunuldu.

Burada bir konuşma yapan Kılıç, toplanan materyallerin tamamının örgütsel dokuman içerdiğini söyledi. Bu toprakların kültürü ile ahlakı ile ilgisi olmayan materyallerle çocuklara eğitim verildiğini belirten Kılıç, "Zerdüştlük, Marksizm, Leninizm, PKK'nın örgütsel dokümanları, dağdaki insanların yaşam hayatlarını anlatan kitaplar burada mevcut. Bu çocuklarımıza bu kitaplar üzerinden eğitim veriyorlar. Bu kültür evlerinde eğitim alan çocuklarımızın yaş aralığı belli, 8 yaşından 15-16 yaşına kadar olan çocuklarımız var. Tam da psikolojik eğitimlerin alınacağı vakitler. Öyle bir psikolojik eğitim vermişler ki, içler acısı bir durum var ortada. Burada faaliyet gösteren öğretmenler vardı tespit ettiğimiz, yaklaşık 20 kişi, bunların hepsi dağda akrabası olan veya orada güvenlik güçlerimiz tarafından etkisiz hale getirilen insanların akrabaları, yakınları. Özellikle bu evleri kullanarak, ikna evleri gibi dağa adam kazandırma evleri gibi kullanmışlar, tespitlerimizi yaptık ortaya koyduk. Böyle yüzlerce kitaplar var. Yahudiliği anlatmışlar, Hristiyanlığı anlatmışlar bu toprakların değeri olan İslam inancı ile bizim kendi kültürümüz ile alakalı zerre kadar eğitim yok" diye konuştu.

Terör örgütü ile ilişiği bulunan 590 çalışan belediyeden atıldı

Kayyumun Kürtçe eğitimine karşı olduğuna yönelik bir şey çıkardıklarını fakat bunda da başarılı olmadıklarını belirten Kılıç, şöyle devam etti:

"Bizim açmış olduğumuz Kürtçe kursları var, orada kurslar devam ediyor. Biz çocuklarımızı bu yapının elinden kurtaralım, vatanına milletine bağlı, kendi değerine bağlı insanlar olarak yetiştirelim istiyoruz. Bugün yine birçok kişinin iş akdini feshediyorum, sebebi de şu, tespit ettiğimiz yaklaşık 390 kişi var. Bunların tamamı, istisnasız, dağdaki insanların yakınları veya orada güvenlik güçlerine saldıran insanlar. Belediyenin her birimine sızmışlar. İstisnasız her birimde 20-30 tane kritik yerlere adamlarını koymuşlar onlar üzerinden faaliyet göstermişler. Bugün itibari ile iş akdini feshettiğimiz kişi sayısı 390'ı buldu. Bizde çalışan taşeron işçi sayısı yaklaşık 711 kişi, iş akdini feshettiğimiz tespit ettiğimiz açığa aldığımız kişilerle sayı 590'ı buluyor. Bunun yerine, tespit ettiğimiz şehit ailesi yakınları var, onların çocuklarını getirip işe koyuyoruz. 20'ye yakın özürlü aile tespit ettik, onlara getirip iş veriyoruz. Kapımız dağdakilerin yerine, milletin fakire, fukaraya herkese açıktır. Yardımcı olabildiğimiz kadar herkese yardımcı olmaya çalışıyoruz."

"Bu kurumların tamamını bilgi evleri adı altında yeniden yapılandırıyoruz"

Kendilerinin örgütsel dokuman bulunan yerlerin tamamını yeniden yapılandırdıklarını aktaran Kılıç, şöyle konuştu:

"Hafta sonları çocuklarımıza yönelik akademik kurslar vereceğiz, hafta içi kadınlarımıza yönelik kurslar vereceğiz. Ekin Ceren diye bir kadın destek merkezi var, içerisindeki faaliyet gösterenler belli. Oradan aldığımız bilgilere göre zor durumdaki kadınları alıp devşirip dağa eleman kazandıran yapılar. Onları da tespit edip faaliyetlerine son verdik. Bir dönüşüm başlayacak, inşallah bundan sonrası yörenin kültürüne has kurumlar haline dönüşecek."

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Asayiş

Mezopotamya Diyarbakır Kayapınar Asayiş Haberler

title