Haberler

Katı Atık Düzenli Depolama Sahası Hizmete Girdi

Samsun Büyükşehir Belediyesi, Yaklaşık 5 Milyon Euroluk Dış Kredi Desteğiyle Yapılan Katı Atık Düzenli Depolama Sahası'na Çöp Kabul Etmeye Başladı.

Samsun Büyükşehir Belediyesi, yaklaşık 5 milyon euroluk dış kredi desteğiyle yapılan Katı Atık Düzenli Depolama Sahası'na çöp kabul etmeye başladı.

Büyükşehir Belediyesi tarafından Aşağı Avdan ve Çatkaya köyleri sınırlarında yer alan Gürgendağı mevkisinde Katı Atık Yönetim Projesi çerçevesinde dış kredi desteği ile inşa edilen Katı Atık Düzenli Depolama Sahası hizmete girdi. Büyükşehir Belediyesi, ilçe ve ilk kademe belediyelerinin evsel nitelikteki atıklarını 09.00 ila 24.00 saatleri arasında alarak, nitelikli atıkları sahada depolayarak bertaraf edecek. Çöpün sıkışması ile birlikte ortaya çıkan metan gazından elektrik enerjisi üretmeyi planlayan Büyükşehir Belediyesi'nin enerji üretimi için gerekli olan kaliteli gazın ortaya çıkmasını bekleyeceği bildirildi.

Tesis hakkında bilgi veren Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Figen Akın, Katı Atık Yönetimi Projesi kapsamında inşa edilen Katı Atık Düzenli Depolama Sahası'na çöp dökmeye başladıklarını söyledi. Daha önce kullanılan Yılanlı Dere Çöp İstasyonu'na evsel atıkların atılmasını yasakladıklarını vurgulayan Akın, Yılanlı Dere Çöp İstasyonu'na artık sadece hafriyat atıkları aldıklarını kaydetti. Düzenli depolama tesisinde 2 vardiya şeklinde çöp alımı yaptıklarını ifade eden Akın, "Eğer bu şekilde yapmasak trilyonluk yatırım boşa giderdi. Sabah 09.00 ve gece 24.00 arasında çöp arabalarını kabul edeceğiz. Yılanlı Dere Çöp İstasyonu 24 saat çalışıyordu. Bir şekilde bunu iki vardiyaya çevirmek zorundaydık" dedi.

Samsun'un günlük evsel atık çöp miktarının 320 ton civarında olduğuna dikkat çeken Figen Akın, "Düzenli depolama tesisine iş makineleri de aldık. Çöpü iyi parçalayarak gaz oluşumunu daha da hızlandırıyoruz. Çünkü orada bir yıl sonra metan gazı oluşmaya başlayacak, biz bu süreyi daha da kısaltıyoruz. Gazın oranı ve kalitesine göre biz bunu değerlendirmeye alacağız. Bu gazdan elektrik enerjisi üretimi yapabiliriz. Eğer enerji üretemezsek KYOTO anlaşması çerçevesinde metanı direk havaya veremeyeceğimiz için meşale kurarak yakıp karbondioksite çevireceğiz" diye konuştu.

Düzenli depolama tesisinin çevresel olarak çok büyük bir kazancı bulunduğunu aktaran Figen Akın, şöyle devam etti: "Sızıntı suların alıcı ortamla vermesini engelleyeceğiz. Patlamaları önleyeceğiz. Yine Yılanlı Derende önünü geçemediğimiz çöpte insan toplayıcılar vardı. Onun önüne geçeceğiz. Tesisin 20 yıllık ömrü var. Maksimum çöp yüksekliği 49 metre yüksekliğinde olacak." (İG-SA) 16.05.2008 16:43 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title