Haberler

Katar-Mısır Yakınlaşması

Ortadoğu ve Afrika Araştırmacıları Derneği'nin (ORDAF) Başkanı Prof. Dr. Zekeriya Kurşun, "Mısır, Türkiye gibi ülkeler tarafından izole edilirse daha büyük bir despotizme kayacaktır." dedi.

Ortadoğu ve Afrika Araştırmacıları Derneği'nin (ORDAF) Başkanı ve Marmara Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zekeriya Kurşun, Katar-Mısır yakınlaşmasını ve bölgeye etkilerini AA'ya değerlendirdi.

" Katar'ın özellikle Mısır'da gerçekleşen askeri darbe sonrasını takındığı tavır nedeniyle Körfez ülkeleri tarafından kıskaca alınmış olduğunu" söyleyen Kurşun, "Bu ülkeler büyükelçilerini sudan sebeplerle geri çekmişlerdi. Özellikle Yusuf el-Karadavi ve İhvan mensuplarının Katar'da bulunması Körfez ülkelerini rahatsız ediyordu" ifadelerini kullandı.

Kurşun, "Son yapılan Riyad toplantısının Mısır ve Katar'ın yakınlaştırılması zaruretini ortaya çıkardığını" ifade ederek, "Aslında bu yakınlaşmada Katar'ın kendi isteklerinin de olabileceği düşünülebilir. Çünkü Katar, Muhammed Mursi döneminde Mısır'a bir hayli yatırım da yaptı. Doğal olarak yapılan yatırımların takip edilebilmesi için Mısır ile ilişkilerin düzeltilmesi gerektiği düşünülmüş olabilir, ama asıl bu sonucu Körfez ülkelerinin baskısı sağlamıştır. Biliyorsunuz konuyla ilgili yapılan net bir açıklama yok, anladığımız kadarıyla yakınlaşma Katar'daki muhaliflerin çıkartılması şartı üzerine sağlanmamış gibi gözüküyor. Yani bir noktada Katar'ın Körfez ülkelerinin talepleri doğrultusunda Mısır ile ilişkileri düzeltirken öte yandan kendi prensiplerinden de vazgeçmemiş oluyor. Bu da önemli bir gelişme. Katar uzun zamandır bölgedeki ağırlığı, bir ülkenin gücünün çok üstünde taşımaya çalışıyor. Bu anlamda bölgedeki ülkeler bundan ciddi olarak rahatsızlık duyuyor" şeklinde konuştu.

-"Mısır, Türkiye gibi ülkeler tarafından izole edilirse daha büyük bir despotizme kayacaktır."

"Mısır'daki darbeye karşı duruşun ahlaki bir duruş olduğunu" vurgulayan Kurşun,  "Ama Mısır hiçbir Arap ülkesinin ve hatta Türkiye'nin vazgeçebileceği bir ülke değildir. Dolasıyla bir şekilde Katar gibi kısmen tolere edilebilir ilkeler üzerinden başlamak suretiyle Mısır'daki sürecin normalleştirilmesi için katkılar sunabileceğini düşünüyorum. Mısır, demokrasiye mütemayil ya da bu anlamda Türkiye gibi fikirleri olan ülkeler tarafından izole edilirse daha büyük bir despotizme kayacaktır. Düşünün ki Katar emirlik olmasına rağmen kendisine göre özgür bir ortam yaratmaya çalışan bir ülke olarak bile Mısır'a örnek olacağını varsayabiliriz. Bu da Türkiye'yi Mısır ile ilişki kurmaya zorlayacaktır ki ben bunun da önemli olduğunu düşünüyorum. Katar'ın ardından Türkiye de Mısır ile ilişkilerini ahlaki duruşunu kaybetmeden sağlıklı bir zemine oturtursa hem Mısır'daki gelişmeler hem de bölge için önemli sonuçlar doğuracaktır" diye konuştu.

-"Yakınlaşma Hamas'ın geleceği açısından da önemli"

"Konuya Hamas açısından bakacak olursak, Mısır ile İsrail başbaşa kalmış durumda. Bu Hamas'ı zor durumda bırakıyor. Çünkü Hamas da Mısır yönetimi tarafından suçlu ilan edilmiş durumda" diyen Kurşun, "Bu açından da Katar'ın Mısır ile yakınlaşması Hamas'ın geleceği açısından da önemli. Hatta Hamas ile Fetih'in gelecekte kuracakları Filistin için de önemli olduğunu düşünüyorum" şeklinde sözlerini tamamladı. - İstanbul

Kaynak: AA / Güncel

Zekeriya Kurşun Türkiye Katar Politika Güncel Haberler

500

Yorumlar (1)

alpaslan turkes:

arapların enı cucu hayındır kallesdır onlara guven olmazzz osmanlıyı bıle devırdılerr

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title