Haberler

Katar Emiri Körfez İşbirliği Yüksek Konseyi'ne Katılıyor

Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad al Sani 38 kişilik Katar delegesinin başkanı olarak Körfez Ülkeleri İşbirliği Konseyi (KİK) Üst Konsey toplantısı için Kuveyt’e gidiyor.

Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad al Sani 38 kişilik Katar delegesinin başkanı olarak Körfez Ülkeleri İşbirliği Konseyi (KİK) Üst Konsey toplantısı için Kuveyt'e gidiyor. KİK'in bugün ve yarın yüksek konsey toplantısının olacağı kaydedildi.

KİK konseyinin zirve hazırlığı için yaptığı 144. Bakanlar oturumu dün tamamladı. KİK'in bakanlar seviyesindeki toplantısı için Katar delegesine Başbakan yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman El Sani yaptı.

Kuveyt Başbakan Birinci Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Sabah el Halit el Hamad el Sabah toplantının açış konuşmasında KİK'in birlik ve dayanışmasının birçok zorluğa rağmen sürdüğünü söyledi.

Zirvenin önemine vurgu yapan Kuveytli Bakan bu zirvenin bölge insanların beklentilerini ve ümitlerini karşılayacağını umduğunu söyledi.

KİK Genel Sekreteri Abdullatif al-Zayyani, bölgedeki zorluklara güvenlik ve siyahi zorlukların da eklendiğini bu yüzden üyelerin birlik ve dayanışmasının gerekli olduğunu söyledi. Zayyani, bakanlar toplantısını zirvenin başarısı olarak niteledi ve üye ülkeler arasında stratejik bağlara özen gösterilmesi çağrısında bulundu.

Toplantıya, Katar ve Kuveyt Dışişleri bakanları, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil al- Cubeyr, Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanı Enver Gargash, Bahreyn Dışişleri Bakan Yardımcısı Abdullah al-Dossari ve Omman Dışişleri Bakanı Yusuf bin Alawi katıldı.

Toplantı esnasında ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Şeyh Sabah el Halit ile bir telefon görüşmesi yaptı. Kuveyt Dışişleri Bakanı, Tillerson'la iki ülke arasındaki ilişkiler ve bölgede ve dünya genelindeki gelişmeler konusunda görüşme yaptığını belirtti.

Katar'ın Dışişleri Bakanı, toplantıdan önce KİK'in bölgedeki anlaşmazlığın son ermesi için bir taslak getirmesini umduğunu söylemişti.

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn Mısırla birlikte 5 Haziran'da Katarla bütün siyasi ve ekonomik işbirliklerini kesmişti. Bu ülkeler Doha'yı terör kuruluşlarını desteklemekle suçlamış, Katar bu iddiayı şiddetle reddetmişti.

1981 yılında kurulan KİK'in Yüksek konsey toplantısında liderlerin, konseyin 36 yıllık tarihindeki en kötü siyasi anlaşmazlığı tartışıp tartışmayacaklarının belli olmadığı kaydedildi. Kuveyt tarafından yürütülen krizi çözmek için yapılan ara buluculuk çabaları başarısız olmuştu. - KUVEYT

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Amerika Birleşik Devletleri Suudi Arabistan Kuveyt Katar Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title