Haberler

Katalan Belediye Başkanları Brüksel'de

Katalonya'nın bağımsızlığını savunan 200 belediye başkanı eski Katalonya yerel hükümeti üyelerinin hapse atılmasını protesto etmek, Katalonya özerk yönetiminin eski Başkanı Carles Puigdemont ve beraberindeki 4 eski bakana destek vermek ve Katalonya sorunu için uluslararası destek toplamak...

Katalonya'nın bağımsızlığını savunan 200 belediye başkanı eski Katalonya yerel hükümeti üyelerinin hapse atılmasını protesto etmek, Katalonya özerk yönetiminin eski Başkanı Carles Puigdemont ve beraberindeki 4 eski bakana destek vermek ve Katalonya sorunu için uluslararası destek toplamak için Brüksel'e geldi.

Avrupa Birliği (AB) kurumlarının bulunduğu Schuman meydanında gösteri düzenleyen belediye başkanları, "siyasi tutuklulara özgürlük" yazılı pankart açtı. "Özgürlük" ve "Yaşasın Katalonya" diye slogan atan belediye başkanları, Katalonya milli marşını söyledikten sonra sessizce dağıldı.

Katalonya'daki şehir ve kasabaların yüzde 80'ini temsil eden Katalan Belediyeler Derneği (AMC) ve Bağımsızlık Yanlısı Belediyeler Derneğinin (AMI) girişimiyle Brüksel'e gelen belediye başkanlarına, uluslararası ve yerel basın yoğun ilgi gösterdi.

Belçika polisinin aldığı yoğun güvenlik önlemleri de dikkati çekti.

Belediye başkanlarının ilerleyen saatlerde Brüksel Güzel Sanatlar Sarayı'nda İspanya hükümetinin Katalonya bağımsızlık girişiminin ardından attığı adımlarla ilgili konferans düzenlemesi bekleniyor.

Bağımsızlık yanlıları ve karşıtları gösteri düzenledi

Belediye başkanlarının bir araya geldiği meydanın bir tarafında Katalonya bağımsızlığını savunun kişiler toplanırken, diğer tarafında bağımsızlık karşıtı bir grup gösteri yaptı.

Bağımsızlık yanlısı grup Katalonya bayrakları eşliğinde, "Avrupa'yı Hitler mi yönetiyor, Franco mu yoksa Stalin mi?", "Özgürlük", "Faşist İspanya" pankartları açtı.

Katalonya'nın bağımsızlığına karşı çıkan grup ise İspanya ve AB bayrakları eşliğinde, "Yaşasın İspanya, yaşasın Katalonya" sloganları attı. Grubun açtığı pankartlarda "Birlikte daha iyiyiz", "Bağımsızlığa hayır" ve "Puigdemont beni temsil etmiyor" ifadeleri dikkati çekti. İki grup arasında zaman zaman sözlü sataşma gerçekleşti.

Bağımsızlık karşıtı iş adamları AP'de

Öte yandan, bağımsızlık karşıtı Katalonya İşadamları Derneğinden temsilciler ise İspanya milletvekilleriyle Avrupa Parlamentosu'nda (AP) basın toplantısı yaptı.

Dernek Başkan Yardımcısı Carlos Rivadulla, "Bu insanlar İspanya'da milyonlarca avroyu tek taraflı politik gündemleri için hukuksuz biçimde hatalı kullandı." dedi.

AB kurumlarının İspanya'da demokrasi ve hukukun egemenliğini desteklediğini hatırlatan Rivadulla, "Çok kaygılıyız. Bu bölge Puigdemont nedeniyle büyük tehlike yaşıyor. Puigdemont, mahkemelerden defalarca çağrı almasına rağmen bunlara uymayacağını söylemişti. Puigdemont şimdi kendisini mağdur olarak göstermeye çalışıyor." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA / Güncel

İspanya Brüksel Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title