Haberler

Kastamonu: Kastamonu'da Sütte Avrupa Destekli Proje

Kastamonu Aşağı Emerce Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mehmet Gümüş, "Kooperatife 5 Tonluk Bir Süt Soğutma Tankı ve 200 Adet Çelik Süt Güğümü Aldık Sonra Tam Teşekküllü Bir Laboratuvar Kurduk" Dedi.

Kastamonu Aşağı Emerce Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mehmet Gümüş, "Kooperatife 5 tonluk bir süt soğutma tankı ve 200 adet çelik süt güğümü aldık sonra tam teşekküllü bir laboratuvar kurduk" dedi.

Avrupa Birliği ve Türkiye'nin Eş-Finansmanlı Düzey-II Bölgeleri Kalkınma Programı dahilinde, DPT'nin koordinatörlüğünü yaptığı, S.S. Emerce Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'nin SÜTHEP-ÜRESİN projelerinin kabul ve yürütmesi aşaması sonrasında düzenlenen açılış töreni Taşköprü'de gerçekleştirildi.

Taşköprü Belediye Başkanlığı konferans salonunda gerçekleştirilen törene AKP Milletvekili Musa Sıvacıoğlu, Kaymakam Ayhan Kartlı, DPT Uzmanı Mehmet Çırak ve birçok kurum müdürü katıldı.

Açılış töreninde bir konuşma yapan S.S. Aşağı Emerce Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mehmet Gümüş, kooperatifi 2005 yılında kurduklarını belirterek, "Kooperatife 5 tonluk bir süt soğutma tankı ve 200 adet çelik süt güğümü aldıktan sonra tam teşekküllü bir laboratuvar kurduk. Köy köy dolaşarak ziraat mühendisleri eşliğinde vatandaşlarımıza konu hakkında bilgi veriyoruz. Bu eğitim projemizin bütçesi toplam 131 bin 555 liradır" dedi.

Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) İkili Ekonomik İlişkiler ve Teknik İşbirliği Daire Başkanı Mehmet Çırak da projelerle ilgili olarak uyarılarda bulundu. Ülke olarak AB'ye girme mücadelesi verdiğimizi hatırlatan Çırak, şöyle konuştu: "İl ve ilçeler Avrupa Birliği kaynaklarını kullanmak suretiyle zaten AB'ye girmiş oluyor. Kastamonu'da bu illerimizden biri. Daha önce bu işlere başlarken AB kaynaklarını ve ulusal kaynakları bulamayıp onu yeterince kullanamamak gibi risklerimiz ve sıkıntılarımız vardı ama bunları aştık. 9 trilyon dolar ticaret hacmi olan bir dünyada yaşıyoruz. Dolayısıyla ülke olarak dünya ticaretinden aldığımız kaynağı artırmakla mükellefiz. Oradan ne kadar çok fazla pay alırsanız ülkemizin refahını da o ölçüde artırırsınız. Biz Kastamonu'nun ufkunu Ilgaz Dağı ilerisine taşıyabildiğimiz sürece, dünyada yapılanları ayağımıza getirebildiğimiz sürece, bu kaynaklardan yararlanmak isteğimizi gösterdiğimiz sürece birçok yeni gelişmeleri de yaşamış olacağız."

Toplantıda Avrupa Birliği kaynaklarından daha fazla yararlanmaya vatandaşların ilgisiz olduğunu söyleyen Mehmet Çırak, sözlerini şöyle sürdürdü: "Maalesef bu tip toplantılarda hemşehrilerimizden yeterli ve gereken ilgi ve alakanın az olduğunu gösterilmediğini görüyoruz. Projeleri uygulamak için ilimiz çok uygun. Bundan herkes yararlanmalı. Bunu yaptığımızda dışarıya giden göç duracak geri dönüş olacaktır"

Taşköprü'nün önemli ürünü olan sarımsağın daha iyi değerlendirilmesi gerektiğini anlatan Çırak, şöyle konuştu: "Sarımsağımızdan gerek tıbbi ve gerek diğer alanlarda kullanılabilmesini ve sarımsağın değerinin en iyi şekilde artırılmasını ve korunmasını sağlamalıyız"

"Avrupa Birliği bizi masadan kaldırmak istiyor ancak biz hazmı zor bir ülkeyiz" diyen AKP Milletvekili Musa Sıvacıoğlu ise iktidarları döneminde Kastamonu'ya yapılan yatırımlar konusunda geniş çaplı bilgi vererek Kastamonu'da son yıllarda büyük bir gelişme olduğunu söyledi.

Avrupa Birliği fonlarından yararlanmak için Kastamonu'dan 40 proje kabul edildiğini ve bu rakamın da önemli olduğunu belirten Sıvacıoğlu, sözlerine şöyle devam etti: "Bu yapılan çalışmalar diğer köylerimize ve vatandaşlarımıza da örnek teşkil edip bu alandaki yeni projeleri de hayata geçirmeleri ilimizin kalkınması ve istihdamın, üretimin artırılması bakımından büyük önem taşımaktadır"

Sıvacıoğlu, Kastamonu, Tosya ve Seydiler'e gelecek doğalgazın Taşköprü'ye de getirilmesi konusunda çalışmalar olduğunu, bu hizmetten Taşköprü'nün de yararlanabilmesi için üzerlerine düşen görevi yerine getireceklerini bildirdi.

Tören, kooperatif başkanının projede emeği geçenlere plaket vermesi ile sona erdi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title