Haberler

Kasnakçılık Yok Oluyor

Bursa'nın Mustafakemalpaşa İlçesi'nde Yıllardır Süregelen Elek Kasnağı İmalatı, Son Günlerde Birkaç Usta Tarafından İcra Ediliyor.

Bursa'nın Mustafakemalpaşa İlçesi'nde yıllardır süregelen elek kasnağı imalatı, son günlerde birkaç usta tarafından icra ediliyor.

1945 ve 50'li yıllarda ilçedeki kasnak üretici sayısı 200 civarındayken, bu rakam günümüzde 15'lere düştü. Esnekliği sebebiyle kayın ağıcından imal edilen elek kasnağı gelişen teknolojiye rağmen hala ayakta dururken, yeni neslin mesleğe ilgi duymaması yüzünden imalathaneler hızla azalıyor. Dedelerinden öğrendikleri kasnak imalatı mesleğine emek ve yıllarını vererek bugünlere gelen imalatçılar, yetişen genç kuşağın mesleğe karşı ilgisiz kalmasından muzdarip.

Elek kasnağı, başta davul yapımı, her türlü vurmalı saz ve yer sofrasında kullanılmasını yanı sıra, mobilya sektöründe de silindirik ve oval malzeme olarak şekil buluyor.

Elek kasnağı ustalarından Mehmet Kantarcı ve Nejdet Aygün, "Bu meslek dedelerimizin emaneti. Bu meslek her zaman teknolojiye direnir. Çünkü bu meslekte el emeğinin yanı sıra ustalık gerekiyor. Lakin tek sorunumuz çırak bulamayışımız. Çırak bulamazsak tarihi bir meslek daha kaybolacak" dedi.

(AH-MŞ)

17.05.2007 19:09 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title