Haberler

Kasım 2013 Dünya Gündemi

Kasım ayının ilk günlerinde, Mısır'ın seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Mursi'nin yargılanmaya başlaması en önemli gündem maddesi olarak öne çıkıyor Suriye krizi için kasımda yapılması planlanan “C...

Kasım ayının ilk haftalarında, Mısır'da darbeyle görevden uzaklaştırılan ülkenin ilk seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin yargılanmaya başlaması dikkatleri toplayacak. Suriye krizine çözüm arayışları için Cenevre-2 Konferansı'nın düzenlenmesi için yürütülen diplomasi ve ABD'nin küresel casusluk faaliyetleriyle ilgili ifşaatların neden olduğu tepkilerin ay boyunca sürmesi bekleniyor.

3 Temmuz"da askeri darbeyle görevinden uzaklaştırılan Mısır'ın seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Mursi'nin, yaklaşık 4 aylık tutukluluk süresinin ardından yarın hakim karşısına çıkarılması beklenirken, yargı süreci ülkede sarsıntılı bir dönemin kapısını aralayacak. Dava, Cumhurbaşkanlığı Sarayı önünde geçen yıl aralık ayında meydana gelen kanlı çatışmalarla ilgili. Karşıt görüşlü gruplar arasında çıkan ve çok sayıda kişinin hayatını kaybettiği olaylarla ilgili Müslüman Kardeşler Teşkilatı ve Mursi karşıtları, savcılığa suç duyurusunda bulunmuş savcılık konuyu mahkemeye taşımadan kapatmıştı. Mursi'nin 3 Temmuz'daki darbe ile görevinden uzaklaştırılmasının ardından savcılık dosyayı yeniden açarak dava sürecini başlatmıştı.

Kasım ayı başında Suriyeli muhaliflerin, ülkedeki krize uluslararası çözüm arayışları çerçevesinde düzenlenmesi planlanan Cenevre-2 Konferansı'na katılım için ileri sürdüğü önkoşullarının karşılanmaması, tarihle ilgili belirsizliğin devam etmesine neden oluyor.

Bu ayın ilk günlerinde dünya genelinde en fazla tartışılan diğer bir konu ise ABD'nin küresel casusluk faaliyetleriyle ilgili yeni bilgilerin ifşa olması ve bu ülkenin müttefikleri ile dahi diplomatik gerilim yaşaması oldu. Kasım ayında, ABD'yi zor durumda bırakan tepkilerin devam etmesi öngörülüyor.

4 Kasım

Mısır'da seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nın yargılanmasına başlanacak.

Londra'da Tenis ATP sezon sonu turnuvası 4-11 Kasım tarihleri arasında düzenlenecek.

5 Kasım

AB Bakanı Egemen Bağış ve Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'ın katılımıyla Bölgeler Politikası ve Yapısal Araçların Koordinasyonu faslının açılışı Belçika'nın başkenti Brüksel'de gerçekleştirilecek.

Birleşmiş Milletler (BM) ve Arap Birliğinin Suriye Özel Temsilcisi El Ahdar el-İbrahimi, Suriye ile ilgili Cenevre-2 Konferansı'nın hazırlık çalışmaları kapsamında 5-6 Kasım'da BM Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) daimi üyelerinin temsilcileriyle Cenevre'de görüşecek.

AB Komisyonu'nun sonbahar ekonomik tahminler raporunun yayınlanması bekleniyor.

Sudan'ın başkenti Hartum'da Sudan ve Güney Sudan arasında ortak güvenlik görüşmelerinin 5. oturumu gerçekleştirilecek.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Güney Kıbrıs Rum Kesimi Futbol Federasyonu Başkanları iki federasyon arasındaki sorunların çözümü için 5 Kasım'da Zürih'teki FIFA genel merkezinde bir araya gelecekler.

Cumhurbaşkanı Munsif el-Merzuki 5-6 Kasım tarihlerinde Fransa'da resmi temaslarda bulunacak.

6 Kasım

Tacikistan'da cumhurbaşkanlığı seçimleri gerçekleştirilecek. Seçimlere katılabilmek için gereken imzayı toplayan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman,, dördüncü kez cumhurbaşkanı koltuğuna oturmak için mücadele edecek.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Ortadoğu turu kapsamında 6-7 Kasım tarihlerinde Cezayir'de resmi ziyaretler gerçekleştirecek.

7 Kasım

İran'la Avrupa Birliği'nin başkanlığındaki P5+1 ülkeleri arasındaki İran'ın nükleer programına ilişkin müzakerelerin Cenevre'deki ikinci ayağı 7-8 Kasım'da yapılacak.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Ortadoğu turu kapsamında 7-8 Kasım tarihlerinde Fas'ta resmi temaslarda bulunacak.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, resmi temaslarda bulunmak üzere Sırbistan'a gidecek.

Rusya'nın başkenti Moskova'daki Kızıl Meydan'da askeri geçiş töreni düzenlenecek. 1941 Tarihi geçit töreninin yıl dönümünde Kızıl Meydan'da binlerce asker, tanklar ve füzeler geçiş törenine katılacak.

8 Kasım

Hollanda Kralı Willem-Alexander 8-9 Kasım'da Moskova'ya resmi ziyaret düzenleyecek. Hollanda Kralı, Rusya Devlet Başkanı Putin ile bir araya gelecek.

- İtalya'nın Sorrento kentinde ekonomi zirvesi düzenlenecek. Toplantıya Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ya da Bakan Yardımcısı Mustafa Sever'in katılması bekleniyor.

Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te "3. Türk Dili Konuşan Ülkeler ve Topluluklar Medya Forumu" düzenlenecek.

9 Kasım

Almanya'da Berlin duvarının yıkılışının 24. yıldönümü kutlamaları yapılacak

Asya-Pasifik ülkelerinden Maldivler'de cumhurbaşkanlığı seçimleri gerçekleştirilecek. Seçimde adaylardan herhangi birinin yüzde 50'nin üzerinde oy alamaması durumunda ikinci turun 16 Kasım'da düzenlenmesi bekleniyor.

Japonya Dışişleri Bakanı Fumio Kishida resmi temaslarda bulunmak üzere İran'a gidecek.

Çin Komünist Partisi 18. Merkez Komitesi'nin üçüncü oturumu 9-12 Kasım tarihleri arasında başkent Pekin'de yapılacak.

10 Kasım

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu İngiltere'nin başkenti Londra'da temaslarda bulunacak.

11 Kasım

İran ile Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEA) arasında nükleer görüşmelere Tahran'da devam edilecek.

Rusya'nın St. Petersburg kentinde 38'inci Uluslararası Dostoyevski okuma günü düzenlenecek.

12 Kasım

2007 seçimlerinde meydana gelen şiddet olaylarında rolü olduğu sebebiyle hakkında Uluslararası Ceza Mahkemesi'nce (UCM) dava açılan Kenya Devlet Başkanı Uhuru Kenyatta Lahey'deki UCM'de yargılanmaya başlayacak.

14 Kasım

Almanya'nın eski Cumhurbaşkanı Christian Wulff hakkında çıkar sağlamak suçlamasıyla ilgili davanın görülmesine Hannover Eyalet Mahkemesi'nde başlanacak.

Papa Franciscus, İtalya Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano'yu cumhurbaşkanlığı sarayında ziyaret edecek.

15 Kasım

Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (KSYÖ), Suriye'nin kimyasal silahları imha programından yola çıkarak,  imha programını belirleyecek. Birleşmiş Milletler'in 2118 nolu kararınca Suriye'deki kimyasal silahların 2014 yılı ortasına kadar imha edilmesi gerekiyor.

17 Kasım

Şili'de Cumhurbaşkanlığı ve meclis seçimleri düzenlenecek. Yaklaşık 13 milyon seçmenin bulunduğu ülkede salt çoğunluk sağlanamadığı takdirde seçimlerin ikinci turu 15 Aralık'ta yapılacak.

18 Kasım

ABD'nin küresel casusluk faaliyetleriyle ile ilgili  Alman Federal Meclis'inde (Bundestag) özel oturum yapılacak.

19 Kasım

Orta Asya ülkesi Nepal'de meclis seçimleri yapılacak. Ülkede kayıtlı 12 milyon seçmen parlamentodaki 575 milletvekilini seçmek üzere sandık başına gidecek.

20 Kasım

Rusya'nın başkenti Moskova'daki Federal Mecliste Bağımsız Devletler Topluluğu Devlet Başkanları Toplantısı düzenlenecek.

Avrupa Parlamentosu (AP) Sakharov insan hakları ödülü 20 Kasım'da genel kurulda düzenlenecek törenle yeni sahibine teslim edilecek.

- Vatikan'a bağlı Cancelleria Sarayı'nda Türk minyatür sanatçısı Fatih Mika'nın sergisi açılacak.

21 Kasım

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Rusya-Türkiye Üst Düzey İşbirliği Konseyi (ÜDİK) toplantısına katılmak üzere Moskova'ya gitmesi bekleniyor. Ziyaretin iki gün sürmesi öngörülüyor.

Dünya Samba Şampiyonası 21-25 Kasım tarihlerinde Rusya'nın St. Petersburg şehrinde düzenlenecek.

23 Kasım

Suriye krizinin görüşüleceği ve BM'nin 5 daimi üyesi ile bölge ülkelerinden temsilcilerin katılacağı  "Cenevre- 2 Konferansı" İsviçre'de gerçekleştirilecek. Konferansın iki gün sürmesi bekleniyor.

Moritanya'da 2 yıldır ertelenen meclis seçimlerinin ilk turu düzenlenecek. Siyasi partilerin parlamentodaki 95 sandalyeyi kazanmak için yarışacağı seçimlerin 2. turu 7 Aralık'ta düzenlenecek.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü'nün düzenleyeceği Kuzey Amerika'daki Türk gazetecilerle ilgili konferansa katılacak ve Anadolu Ajansı'nın New York ofisinin açılışını yapacak.

İtalya'nın başkenti Roma'da bulunan Avrupa Olimpiyat Komitesinde başkanlık seçimleri gerçekleştirilecek.

24 Kasım

Orta Amerika ülkesi Honduras'ta Cumhurbaşkanlığı ve milli kongre seçimleri düzenlenecek. Ülkedeki siyasi partiler milli kongrede bulunan 128 sandalyeye sahip olmak için yarışacak.

Batı Afrika ülkesi Gine Bissau'da geçici cumhurbaşkanlığı seçimi yapılacak. Ülkede geçen yıl nisan ayında askeri darbe ile yönetim el değiştirmişti.

İsviçre'de ücret adaletsizliğinin de aralarında bulunduğu pek çok konunun oylanacağı  bir referandum  gerçekleştirilecek.

28 Kasım

Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta  AB'nin Doğu Ortaklığı Zirvesi gerçekleştirilecek.  Zirvenin AB ile Ukrayna, Azerbaycan, Ermenistan, Gürcistan, Belarus ve Moldova'dan en üst düzeyde katılımla toplanması bekleniyor.

29 Kasım

İspanya'da tren şirketleri Renfe ve Adif'in aldığı şirket içi ayrışma kararını protesto eden demiryolları işçileri greve gidecek.

30 Kasım

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun ABD'de temaslarda bulunması bekleniyor. - Ankara

Kaynak: AA / Güncel

Avrupa Birliği Muhammed Mursi Suriye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 26 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 26 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 26 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title