Haberler

Kartpostallardaki İstiklal Marşı Sergi Oldu

İstiklal Marşı'nın Kabulünün Yıldönümünde, Osmangazi Belediyesi Yerel Gündem 21 Grubu Tarafından Anlamlı Bir Kartpostal Sergisi Açıldı.

İstiklal Marşı'nın kabulünün yıldönümünde, Osmangazi Belediyesi Yerel Gündem 21 grubu tarafından anlamlı bir kartpostal sergisi açıldı.

Kayhan'daki Gökdere Medresesi'nde Bursalı araştırmacı yazar Dr. Murat Kuter'in koleksiyonunda yer alan, her birinde İstiklal Marşı'nın Osmanlıca ile yazılmış bir kıtası ve Türkiye'nin milli mücadeleye katılmış işgal altındaki her bir şehrinin kurtuluşu hatırasının resmedildiği kartpostallar büyütülerek sergileniyor. Eskişehir, Uşak, Afyonkarahisar, Kütahya, Bursa, İzmir, İstanbul gibi önemli merkezlerin kurtuluşunu sembolize eden kartpostalların her birinde Mehmet Akif'in yazdığı İstiklal Marşı'nın bir kıtası yer alıyor. Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültüsi Öğretim Üyesi Hasan Basri Öcalan tarafından kartpostallardaki yazıların tercüme edilerek alt kısmına konulduğu sergi büyük ilgi görüyor.

Osmangazi Belediye Başkanı Recep Altepe, böyle bir serginin İstiklal Marşı'nın kabul gördüğü 12 Mart tarihinin yıldönümünde açılmasının derin bir anlamı olduğunu belirtti. Altepe, "O günkü Türkiye'deki büyük şehirlerin kurtuluşunu hatırlamak gayesiyle yapılmış bu özel kartpostalların, Dr. Murat Kuter'in koleksiyonundan çıkartıp, halkımızla paylaşması, o günleri gelecek nesillere aktarmamız bakımından önemli bir çalışmadır" diye konuştu.

Murat Kuter de, kartpostalların arkasında Fransızca notlar bulunmasından bu çalışmaların bir Fransız karikatürist veya minyatürcü tarafından hazırlandığını düşündüğünü belirterek, "Evimizde Çanakkale'de savaşan dedemden kalan bu kartpostalları günümüz teknolojisi ile taratıp, üzerindeki kıtaları ve bazı özel notları da Türkçe'ye tercüme edip yeniden büyük boyutlarda bastıran Osmangazi Belediyesi önemli bir çalışma gerçekleştirdi" diye konuştu.

Kayhan'daki Gökdere Medresesi'nde 10 gün boyunca İstiklal Marşı kartpostalları sergisi ziyaret edilebilecek. Kuter'in koleksiyonu ayrıca Cumartesi günü Eminönü Belediyesi tarafından İstanbul'da kültür merkezine dönüştürülen bir medresede de ziyarete açılacak.

(İRF-İHS-ÖZ-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title