Haberler

Kartepe Zirvesi

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen ve Anadolu Ajansı'nın global iletişim ortağı olduğu Kartepe Zirvesi'nin ikinci günü sona erdi.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen ve Anadolu Ajansı'nın global iletişim ortağı olduğu Kartepe Zirvesi'nin ikinci günü sona erdi.

The Green Park Kartepe Otel'deki zirvede düzenlenen " Türkiye'de Darbeler ve 15 Temmuz" konulu oturuma, Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları (SETA) Vakfı'ndan Doç. Dr. Ali Aslan, Türk Alman Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Enes Bayraklı, Dicle Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Vahap Çoşkun ve İstanbul Medeniyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Veysel Kurt katıldı.

Doç. Dr. Aslan, burada yaptığı konuşmada, FETÖ'nün devlete, siyasi partilere ve topluma sızdığını belirterek, bunlar üzerinden FETÖ'nün birçok koldan, aynı zamanda uluslararası alanda da kemalist iktidarı sıkıştırmaya yönelik siyaset izlediğini söyledi.

FETÖ'nün bu hareketinin farklı bir düzen kurmayı hedeflediğini dile getiren Aslan, "Uluslararası alanda Türkiye'yi haydut devlet olarak ilan etme çabaları vardı. Burada MİT tırları, terör örgütleri, bunun üzerinden de FETÖ'nün AK Parti'ye, Türkiye'ye karşı siyasetine karşı atağını görüyoruz. Bunlar tutmayınca darbeye başvurmak zorunda kaldı. Silaha başvurmadan, kendisini ortaya çıkarmadan bunu halletmesi gerekiyordu. Birçok hamleleri başarısız oldu. 15 Temmuz'u son hamle olarak ortaya koydular ve başarısız oldular." şeklinde konuştu.

Yrd. Doç. Dr. Vahap Çoşkun ise Cumhuriyet tarihinin darbeler tarihi olduğunu ifade ederek, ordunun 1960 darbesinden sonra düzenin koruyucusu ve kollayıcısı haline geldiğini kaydetti.

Ordunun sisteme müdahale etmeyi kendisine bir hak olarak gördüğünü belirten Çoşkun, "Bunun neticesinde 12 Mart, 12 Eylül, 28 Şubat, 27 Nisan gibi darbeler meydana geldi. 27 Nisan'da da bir kırılma oldu ancak asıl kırılma 15 Temmuz'da meydana geldi. Ordu, emniyet ve yargı olmak üzere devletin çok kritik noktalarına sızmış olan bir yapı doğrudan bir darbe yapmaya kalktı." ifadesini kullandı.

Siyasetin bu darbe girişimini sineye çekmediğini vurgulayan Coşkun, "Siyasi iktidarın ilk andan itibaren darbeyi tanımadığını, halkın da darbeyi gerçekleştiğini duyduğu andan itibaren sokaklara inerek darbeyi kabul etmediğini açık bir şekilde gördük. Halk kendisine herhangi bir biçimde biçilmiş olan senaryoya razı olmadığını gösterdi." dedi.

Yrd. Doç. Dr. Enes Bayraklı da Almanya'nın FETÖ politikası üzerinde durarak, Almanya'nın bu konu üzerindeki politikasının Türkiye'nin başını ağrıtacağını dile getirdi.

Darbe sonrasında Almanya'nın tepki vermekte geciktiğini anımsatan Bayraklı, "FETÖ Almanya'yı son dönemde merkez üssü haline getirdi. Eğer Almanya'da sorun çıkarsa yedek ülke olarak Avusturya'yı da kullanmaya başladılar. Şu anda Almanya'da binlerce Türkiye'den kaçan FETÖ mensubu var. Bunların içerisinde darbeye aktif şekilde katılanlar da var." ifadelerini kullandı.

Dr. Veysel Kurt da "Türkiye'de Askeri Darbeler ve 15 Temmuz" adlı konuşmasını gerçekleştirdi.

Öte yandan Ömer Halisdemir Salonu'nda, Kocaeli Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tülay Çulha moderatörlüğünde "Darbelerin Dili", Erol Olçok Salonu'nda da Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Davut Dursun başkanlığında "15 Temmuz ve Medya" konulu oturumlar düzenlendi.

Bugünkü bölümü tamamlanan zirve, yarın yapılacak 11 oturumun ardından sonra erecek.

Kaynak: AA / Güncel

Bayraklı Almanya Türkiye Kartepe Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Survivor kim kazandı? 25 Nisan Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Survivor CANLI izle! 24 Nisan Perşembe TV8 Survivor HD izleme linki! Euro ne kadar, 1 Euro kaç TL? Euro yükseliyor mu? 25 Nisan Euro kaç lira? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! İnci Taneleri CANLI izle! 24 Nisan İnci Taneleri 12. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! Aldatmak canlı izle! 25 Nisan ATV Aldatmak 66. bölüm canlı izle! Aldatmak son bölümde neler oldu? ATV canlı izle! GÜNCEL DOLAR KURU! Dolar ne kadar, 1 Dolar kaç lira? Bugün (25 Nisan) Dolar ne kadar oldu? ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi! Kül Masalı CANLI izle! Kül Masalı 9. Bölüm TRT 1 CANLI izle!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title