Haberler

Kars'ta 5084 Sayılı Teşvik Yasası'na Oda Başkanları ve İşadamlarından Tepki Yağdı

Kars Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü Tarafından Düzenlenen Sınır Ticareti Bilgilendirme Toplantısında, 5084 Sayılı Teşvik Yasası'na İşadamlarından ve Oda Başkanlarından Tepki Yağdı. Organize Sanayi Bölgesi'nde Bulunan 44 Sanayicinin İş Yapamaz Duruma Geldiğini Söyleyen İşadamları Doğu Anadolu Bölgesi İçin Özel Bir Teşvik Yasasının Çıkarılmasını İstediler.

Kars Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen Sınır Ticareti Bilgilendirme toplantısında, 5084 Sayılı Teşvik Yasası'na işadamlarından ve Oda Başkanlarından tepki yağdı. Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan 44 sanayicinin iş yapamaz duruma geldiğini söyleyen işadamları Doğu Anadolu Bölgesi için özel bir teşvik yasasının çıkarılmasını istediler.

Kars Valiliği Gazi Toplantı Salonu'nda düzenlenen Sınır Ticareti Bilgilendirme toplantısına Vali Mehmet Ufuk Erden, Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu, Ticaret ve Sanayi İl Müdürü Kenan Yılmaz, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ali Güvensoy, Ticaret Borsası Başkanı İsmet Çelik, Küçük Sanayi Sitesi Kooperatif Başkanı Namık Akça, AK Parti İl Başkanı Ramazan Karakelle ve işadamları katıldı.

Gergin başlayan toplantıda konuşan Ticaret ve Sanayi İl Müdürü Kenan Yılmaz, sınır kenti olmasına rağmen bugüne kadar sınır ticareti yapamayan Kars'ın bundan sonra hayata geçecek olan Kars-Tiflis-Bakü Demiryolu projesi ile neler yapılabileceği hakkında bilgiler verdi.

Bugüne kadar yapılan toplantıların olumlu sonuçlar getirmediğine inanan bazı Oda Başkanları ve işadamlarının serzenişte bulunması üzerine Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ali Güvensoy, toplantıların aksine daha sık yapılması gerektiğini belirterek tepki gösterdi. Gerginliğin artması üzerine Vali Erden devreye girerek Ticaret ve Sanayi İl Müdürü Kenan Yılmaz'ın konuşmasını toparlamasını istedi. Kenan Yılmaz, "Sizlerin serzenişlerini haklı buluyorum ama Kars, 5084 Sayılı Teşvik Yasası'ndan yararlanan iller arasında ne yazık ki 67'nci sırada. İşte bunun değişmesi gerekiyor. Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan'ın kendisi Erzurum'da açıkladı ve dedi ki 'Kanunu değiştiriyoruz.' '' Ticaret ve Sanayi İl Müdürü Yılmaz, Kars'ın sanayi profilinden de söz ederek, "Sorunlarımızı tartışmamız gerek. Eğer sorunların üzerini örtersek o zaman bu sorunlar kangren haline gelir. O zaman da siz haklı olarak tedirgin olup üzülüyorsunuz. Ticaret yapamadığınız gibi de bu sizi sinirli kılıyor. Bunu bir şekilde aşmamız gerekiyor. Bunu da hep birlikte aşacağız. Kars'ta sanayi içinde istihdam edilenlerin toplam nüfusa oranı yüzde 1.46 civarındadır. Bu çok düşük bir rakam. Nüfusumuzun yüzde 1.5'i sanayide istihdam ediliyor. Tarım ve hayvancılıkta istihdam edilenlerin oranı yüzde 76, hizmet sektöründe yüzde 12.54, işsizlik yüzde 10'dur. Kars'ın sanayisi gerçekten içler acısıdır. Kars'ın süratle sanayileşmesi gerekiyor, süratle dışa açılması gerekiyor, süratle sınır ticareti yapması gerekiyor. Iğdır üzerinden Nahçıvan'a, Türkgözü üzerinden Gürcistan'a ve Bağımsız Devletler Topluluğu ülkelerine sınır ticareti yapmalıyız" diye konuştu.

UMUT TÜKENDİĞİ ZAMAN HER ŞEY BİTER Vali Mehmet Ufuk Erden ise toplantıların daha sık şekilde yapılması gerektiğini söyleyerek sorunlar ve isteklerle ilgili dosya hazırlanmasının önemine değindi. Herkesin umutlarını canlı tutması gerektiğini savunan Vali Erden, "Umut tükendiği zaman her şey biter. Biz, birbirimizle geleceğe ait umutlarımızı desteklemek zorundayız. Toplantılara "Nasıl çözeriz" mantığıyla yaklaşırsak bir sonuç çıkar. 'Nasıl çözmeyiz' yaklaşımında olursak o zaman bundan bir sonuç çıkmaz" dedi.

ÜLKEMİZİN KURTULUŞU DA KARS-BAKÜ-TİFLİS DEMİRYOLU VE PARALELİNDEKİ KARAYOLU PROJESİNDEDİR Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu da, "Kars-Bakü-Tiflis Demiryolu alternatif bir projedir. Ülkemizin kurtuluşu da Kars-Bakü-Tiflis Demiryolu ve paralelindeki karayolu projesindedir. Kafkasya ve Orta Asya'daki bu büyük pazar 350 milyon kişiye hitap eden 150 miyar dolarlık büyük bir pazardır. Bu pazarı maalesef biz kaçırmak üzereyiz. Türkiye hamaset duygusuna kapıldı ve ağabeyliğe soyundu ve bu pazarı yine Rusya'ya ve Amerika'ya kaptırdık. Oysa tarihsel köklü bağlarımızla da bize yakın olmasıyla da bu bölgeyi yeniden ele geçirebiliriz. Onun için Kars-Bakü-Tiflis Demiryolu yıllardan beri bizim haykırışımız ve bağrışmamız sonucunda oldu" şeklinde konuştu.

AKTAŞ SINIRINDA 24 KİLOMETRELİK YOLU YAPACAK GÜCÜMÜZ YOK MU Ticaret Borsası Başkanı İsmet Çelik de, "Çok eski yıllarda İran'a, Irak'a, Suriye'ye, Lübnan, Beyrut ve Rusya'ya sınır ticaretimiz vardı. Kars yine aynı Kars değil mi? Şimdi ne oldu da her şey dağıldı, yerinden uçtu ve bir daha da yerine oturmuyor. Eski adamlar yoksa bugünün çocukları burada. Burada önemli olan beyinleri bir araya getirmek, güç ve fikir birliği yapmaktır. Aktaş Sınır Kapısı bize 60 kilometre. Her şeyi bitmiş. KÖYDES imkanlarıyla bile o yol rahatlıkla yapılabilir. 24 kilometre bir yol yapılacak o yolun içinde de bir köprü yapılacak. Madem bu hak bize tanınmışsa 24 kilometrelik yolu yapacak gücümüz yok mu?" diye konuştu.

Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ali Güvensoy ise şunları söyledi:

"5084 Sayılı Teşvik Yasası gerçekten de Kars'a bir fayda getirmedi. Biz bunu önceki Bakanımız Ali Coşkun'la da görüştük o da bunu kabul etti ve 'Gerçekten de sizin Doğu'ya uygun bir yasa olmadığını biliyoruz. Şimdi ki Bakanımız Zafer Çağlayan bile dedi ki, '5084 Sayılı Teşvik Yasası'nı bölgelere göre yeniden ayarlayacağız.' Bu yeni teşvik çıktığı zaman inşallah yüzümüz gülecektir" ifadelerini kullandı.

İşadamı Ali Nail Çelik Kars-Bakü-Tiflis Demiryolu'nun sadece Kars ismiyle anılacağını duyduklarını ifade ederek, ''Serbest Bölge'nin Erzurum'da olmasından dolayı Erzurum'da yapılacağı, yani trenin gelip Kars'tan sadece geçeceğini duyduk. Yani adı Kars olacak ama tren Kars'tan sadece geçecek" dedi.

(BA-CMH-E)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

Üsküdar- Samandıra metro hattında arıza! M5 METRO ARIZALI MI? Üsküdar metrosunda ne arıza var, ne zaman giderilecek? AK PARTİ'DEN VEKİLLERE UYARI! AK Parti, vekillerini neden uyardı, olay ne? 23 NİSAN BANKALAR AÇIK MI? 23 Nisan Salı günü bankalar çalışıyor mu? Ziraat, Vakıf, Halkbank, Akbank... BUGÜN (23 Nisan) KARGOLAR AÇIK MI? 23 Nisan'da kargolar çalışıyor mu? PTT, MNG, SÜRAT, TRENDYOL EXPRESS... BORSA BUGÜN KAPALI MI? Borsa, 23 Nisan Salı günü açık mı kapalı mı? Borsa tatil mi? İSTANBUL 23 NİSAN ÜCRETSİZ ETKİNLİKLER! İstanbul'da 23 Nisan etkinlikleri nerede, saat kaçta? 23 NİSAN NEDEN KUTLANIR? 23 Nisan'ın anlamı ne? Serenay Sarıkaya ve Mert Demir sevgili mi? EL ELE GÖRÜNTÜLENDİLER! TBMM ne zaman açıldı? 23 Nisan 1920'de açılan TBMM'nin ilk başkanı kimdir? TBMM nerede ve ne zaman açılmış? TBMM'yi ilk kim açtı? TBMM nedir? 23 NİSAN HASTANE VE ECZANELER AÇIK MI? Bugün eczaneler, sağlık ocakları, hastaneler yarım gün mü? Milli Bayramlar: Milli Bayramlarımız nelerdir? Milli bayramlarımız kaç tanedir, hangileridir? Milli bayramların isimleri ve tarihleri! Hal Ekleri nelerdir? İsmin hal ekleri nelerdir? Hal ekleri cümle içerisinde örnekler ve konu anlatımı! Kaç tane hal eki var? Hacet duası okunuşu! Hacet namazı duası nasıl okunur? Hacet duası nasıl yapılır? Hacet duası Arapça ve Türkçe yazılışı! Galatasaray'ın kaç şampiyonluğu var? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title