Haberler

Kars: Doğu Anadolu Kırsalında Paket Tuvalet Ve Banyo Projesi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt ile CHP İstanbul Milletvekili Ersin Arıoğlu tarafından başlatılan "Doğu Anadolu Kırsalında Paket Tuvalet ve Banyo Projesi" kapsamında ilk tuvalet, Hülya Avşar'ın köyü olan Ardahan'ın Hasköy (Hoçuvan) Köyü'nde kurulacak.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt ile CHP İstanbul Milletvekili Ersin Arıoğlu tarafından başlatılan "Doğu Anadolu Kırsalında Paket Tuvalet ve Banyo Projesi" kapsamında ilk tuvalet, Hülya Avşar'ın köyü olan Ardahan'ın Hasköy (Hoçuvan) Köyü'nde kurulacak.

CHP Kars İl Başkanı Ekrem Alp'in oğlunun düğün törenine katılmak için Kars'a gelen CHP Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt, Türkiye'de ilk kez başlatılan "Doğu Anadolu Kırsalında Paket Tuvalet ve Banyo Projesi" ile ilgili bilgi verdi. Öğüt, çelik konstrüksiyon üzerine doğal taşlarla imece usulü yapılacak olan tuvaletlerin 4 paket halinde Ankara'dan yola çıktığını ve yarın Ardahan'da olacağını söyledi. Özellikle Doğu Anadolu Bölgesi'nde köylülerin sosyal ihtiyaç olan tuvalet ve banyo işlerini ahırlarda ve tarlalarda giderdiklerini belirten Öğüt, "Ahırda banyo yaparak camiye giden insanın 'Temizlik imandan geliyor' sözüne ne kadar uyduğunu sizlerin takdirine sunuyorum. Köylerimizde camilerin abdesthane ve tuvaletleri yoktur. Bu camilerde abdesthane ve tuvaletler yapacağız. İsteyen herkesin evine de bu projeden sponsorlar vasıtasıyla yapılmasını sağlayacağız. Köyünden göç etmiş, büyük şehirlerde veya yurt dışında yaşayan 400 Ardahanlı iş adamıyla kurduğumuz temasla her köyün camisine tuvalet yapacaklar. İçinde lavabo dolabı, oturma bankı, yıkanma oturağı, banyo ayırıcı bölme panosu, kova, ibrik ve maşrapa, duş perdesi ve borusu, askılık, sabunluk, gaz lambası ve mum için raflar, tuvalet temizlik fırçası, baca borusu, el tulumbası ve hortumlar bulunacak" dedi.

Medeniyet olarak adlandırdığı projenin desteklenmesini de isteyen Öğüt, "Bir milletin medeniyeti tuvaletinden bellidir. Biz medeniyet projesini toplumun ilkel çağlarda yaşadığı yani tuvalet ihtiyacını ahırda ya da tarlada gören bir toplumun artık 21. yüzyılda Avrupa Birliği'ne giren bir Türkiye'nin yüz akı olması için bu projeye herkesin sahip çıkması lazım. Bu proje Türkiye'de ilk defa başlıyor. Bu projenin başarılı olacağını umuyorum" diye konuştu.

Kendisinin kurduğu Ensar Öğüt Vakfı ve İstanbul Milletvekili Ersin Arıoğlu ile birlikte başlattıkları projenin aynı zamanda da CHP'nin sosyal içerikli parti projesi olacağını da sözlerine ekleyen Öğüt, projenin CHP Genel Başkanı Deniz Baykal tarafından ileriki bir tarihte geniş şekilde tanıtılacağını kaydetti. Öğüt, projenin asıl amacını ise şu şekilde dile getirdi:

"CHP olarak temizlik imandan gelir ibaresini esas alarak insanların temiz abdest alarak camiye gitmesini sağlayıp rahatça ibadetlerini sağlamaktır. Temizlik imandan gelir ibaresi de böylece yerini bulmuş olacaktır."

İlk tuvaletin Hülya Avşar'ın köyüne kurulacak olmasında herhangi bir torpil olmadığını da belirten Öğüt, "Gelecek olan TIR'ların birisi Ardahan merkeze bağlı Hasköy'e (Hoçuvan) girecek. Hasköy bildiğiniz gibi ünlü sanatçı Hülya Avşar'ın köyüdür. Hülya Avşar'ın köyünün camisinde abdesthane ve tuvalet olmadığı için öncelik o köye verdik. Bir de o köy, Ardahan'a girişteki ilk köy, onun için orayı tercih ettik. Tuvaleti de yarından sonra monte edeceğiz. Biz bunu kendimiz yaptığımız için Hülya Avşar ile bir temasta bulunmadım. Diğer 3 tuvaleti de Göle'de, Çıldır'da ve Hanak'ta birer köye kuracağız" şeklinde konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title