Haberler

Karataş Gölü Yönetim ve Gelişim Planı Toplantısı Yapıldı

Burdur'un Karamanlı ilçesinde, Karataş Gölü'nün kaynak değerlerinin korunması, bu değerlerin sürdürülebilirliğinin sağlanması ve turizm alt yapısının hazırlanması amacını kapsayan yönetim planı toplantısı düzenlendi.

Burdur'un Karamanlı ilçesinde, Karataş Gölü'nün kaynak değerlerinin korunması, bu değerlerin sürdürülebilirliğinin sağlanması ve turizm alt yapısının hazırlanması amacını kapsayan yönetim planı toplantısı düzenlendi.

Toplantıda konuşan Kaymakam Yusuf Altun, yaklaşık 14 bin 835 metrekarelik alana havzaya sahip Karataş Gölü'nün, 1995 yılında yaban hayatı koruma statüsüne alındığını söyledi.

Altun, çalışmalarda önceliğin bölgenin korunması olduğuna işaret ederek, göl denildiğinde hemen gölün ve etrafının akla gelmemesi, alt havzası ve etkilediği alanlarla düşünülmesi gerektiğini anlattı.

Proje çalışmalarının nisan ayı sonuna kadar yoğun bir şekilde devam edeceğini ifade eden Altun, şöyle konuştu:

"2006 yılından beri süregelen çalışmalarla teknik altyapının çıkarılması, burası için büyük bir adımın atılması anlamına geldi. Geriye sadece yönetim planının ortaya çıkması ve akabinde bizim oraya yeni bir şeyler koymamız kalacak. Sadece korumaktan bahsetmiyoruz. İlk etaptaki amacımız burayı korumak ama bunun sonrasında göl ve çevresinden faydalanan tüm paydaşlarımıza daha iyi bir gelecek sunmak için gerekli çalışmalar yapmak. Ayrıca turizm alanında da neler yapabileceğimiz konusunda çalışmalarımız olacak."

"Endemik türlere ev sahipliği yapıyor"

Doğa Koruma ve Milli Parklar 6. Bölge Müdürlüğü Burdur Şubesi Müdürü Tamer Yılmaz, Karataş Gölü'nün önemli bir sulak olduğunu belirtti.

Gölün özelliklerinden bahseden Yılmaz, "Endemik ve nesli tehlike altındaki türlere ev sahipliği yapıyor. Önemli doğa alanı ve önemli kuş alanı kriterlerini sağlayan uluslararası düzeyde önemli bir sulak alan. Karataş Gölü, çevresinde farklı habitatlar, farklı iklim koşulları, farklı ekolojik istekleri olan sürüngen, çift yaşamlı kuş ve memeli türlerinin alanda üremesini ve beslenmesine imkan sağlıyor" dedi.

Gölde 7, bağlantılı olduğu akarsu ve kaynaklarda 5 olmak üzere toplam 12 balık türü bulunduğunu dile getiren Yılmaz, "Gümüşi havuz balığı, sazan, sudak, levrek, Burdur endemiği olan ot balığı türü de burada yaşamaktadır" diye konuştu.

Yılmaz konuşmasına şöyle devam etti:

"En önemli kaynak değerlerinden 122 farklı kuş türü varlığı tespit edilmiş. Bu türlerden 61'i su kuşu, 48 ötücü kuş, 12 gündüz ve bir de gece yırtıcısı olarak tespit edilmiş. Alt havzada yapıla çalışmalarda flora varlığı olarak da 88 familyaya ait 449 bitki türü belirlenmiş. Bunlardan da bazıları endemik türlerdir."

Yılmaz, göldeki bazı sorunların da tespit edildiğini, plansız otlatma, kaçak avcılık, tarımsal kaynaklı sorunlar, turizminden yararlanılmaması, devamlı olmayan balıkçılık faaliyetleri ve alt havzada açılan mermer ocakları konularında çalışmalarda bulunulacağını ifade etti.

Yaban hayatı geliştirme sahası

Avcılık ve Yaban Hayatı Şube Müdürü Hasan Uysal, Türkiye'deki 81 yaban hayatı geliştirme sahasından bir tanesinin Karataş Gölü olduğunu kaydetti.

Sahanın çok önemli bir kısmının tarım arazisi olduğunu vurgulayan Uysal, "Karataş Gölü, bölge müdürlüğümüzde su kuşlarının en çok ziyaret ettiği alanlardan bir tanesi. Yerli veya göçmen kuşları bu alanda yuvalanıyorlar, yavruluyorlar ve tekrar doğal döngülerine devam ediyorlar" dedi.

Kaynak: AA / Güncel

Tamer Yılmaz Karataş Burdur Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Okulu kim buldu? Okulu kim çıkardı? Okulu kim icat etti? Okula gitmek kimin fikriydi? Küçük Prens sözleri: En güzel Küçük Prens sözleri nelerdir? Küçük Prens kitabından alıntı sözler, Küçük Prens gün batımı sözleri! Beşiktaş Ankaragücü maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! BJK Ankaragücü maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Bein Sports CANLI izle! (HD) Bein Sports kesintisiz donmadan canlı yayın izleme linki! Diyarbakır Belediyesi bayrak olayı ne? Belediye meclisinden kaldırıldı mı? Beşiktaş Ankaragücü maçı CANLI izle! 19 Nisan BJK Ankaragücü Konferans Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? 21 Nisan 2024 Günlük Burç Yorumları: AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 21 Nisan Pazar burç yorumları nedir? Gaddar 14. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kızılcık Şerbeti 68. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Sarı kod uyarısı nedir? İşte MGM Sarı kod uyarısının anlamı Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 671. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Ateş Kuşları 52. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 9. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? 19-20 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title