Haberler

Karaman’da Uluslar Arası Türkçe Konuşan Öğrenciler Kongresi Başladı

734. Yıl Karaman Türk Dil Bayramı Dolayısıyla Düzenlenen Etkinlikler Arasında Yer Alan 1. Uluslar Arası Türkçe Konuşan Öğrenciler Kongresi, Başladı.

734. Yıl Karaman Türk Dil Bayramı dolayısıyla İstanbul'dan Karaman'a hareket eden Türk Dili Treni'nde yer alan çeşitli üniversitelerden yaklaşık 200 öğrencinin katıldığı Gençliğin Türkçe Kurultayı'nın yansımaları sürüyor. Karaman, Türk Dil Bayramı kapsamında düzenlenen Gençlik Kurultayın ardından düzenlenen 1. Uluslar arası Türkçe Konuşan Öğrenciler Kongresi ile Türkçe'ye dikkat çekmeye devam ediyor.

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) 12-14 Mayıs tarihleri arasında düzenlenecek olan 1. Uluslararası Türkçe Konuşan Öğrenciler Kongresi, Dışişleri Bakanlığına bağlı TİKA-Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığının desteğiyle başladı. Türkiye'de bulunan 35 üniversiteden öğrencilerin de katıldığı kongre, toplam 26 ülkeden 41 yabancı uyruklu öğrenciyi Türkçe'nin en iyi konuşulduğu Karaman'da bir araya getiriyor.

Türkçe'nin önemi vurgulanıyor

Kongre ile Türk dili ve edebiyatı ile ilgili konuların gündemde tutulması, bu konulara dikkat çekilmesi, bilim, kültür, sanat ve tarihte meydana gelen gelişmelerin paylaşılması, dünyanın farklı bölgelerinde yaşayıp Türkçe konuşan öğrencilerin birbirleriyle tanışması, bölge ve ülkeyi tanıması hedefleniyor.

Bilimsel nitelikli, geniş katılımlı uluslararası bir etkinlik olan bu kongre; Türk Dili ve Edebiyatı ile ilgili konuların gündemde tutulması, bu konulara dikkat çekilmesi, bilim, kültür, sanat ve tarihte meydana gelen gelişmelerin paylaşılması, dünyanın farklı bölgelerinde yaşayıp Türkçe konuşan öğrencilerin birbirleriyle tanışması, bölge ve ülkeyi tanıması amaçlarına yönelik olarak gerçekleştirilecek.

Söz sırası öğrencilerde

Temel amaç, Türkçenin evrensel bilgi ve kültürün gelişim ve paylaşımında edindiği öneme dikkat çekmek, belirlenen konularda ortaya çıkacak olan öğrenci merkezli görüş ve düşünceleri bilim dünyası ile paylaşmak olarak belirlendi. Kongre, yurt dışında/yurt içinde okuyan üniversite (önlisans, lisans, lisansüstü) öğrencilerine yönelik olarak planlandı. Kongrede Türkiye Türkçesi kullanılacak. Kongre süresince anlaşma ve konuşma dili olarak

Türkiye Türkçesi tercih edilecek.

Geleceğin bilim adamları Türkçe'yle tanışacak

Kongreye bildiri özeti gönderme süresi 1 Mart 2011 tarihinde sona erdi. Kabul edilen bildiriler için 15 Mart 2011'den itibaren bilgilendirme yapılmaya başlandı. Yurt içi ve yurt dışından öğrencilerin katılacağı 1. Uluslararası Türkçe Konuşan Öğrenciler Kongresi sayesinde Türkçenin, evrensel bilgi ve kültürün gelişim ve paylaşımında edindiği öneme dikkat çekilecek, dünyanın ve Türkiye'nin farklı üniversitelerinde öğrenim gören geleceğin bilim adamlarının akademik dünyayla ve birbirleri ile tanışmaları sağlanacak.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title