Haberler

Karaman'da Elma Üretimi İhracat Odaklı Büyüyor

Türkiye'de elma ağacı sayısında ilk sırada, üretiminde ise ilk üçte yer alan Karaman'da, elmacılık yeni kurulan meyve bahçeleri ve modern soğuk hava depolarıyla gelişiyor.

MEHMET ÇETİN - Türkiye'de elma ağacı sayısında ilk sırada, üretiminde ise ilk üçte yer alan Karaman'da, elmacılık yeni kurulan meyve bahçeleri ve modern soğuk hava depolarıyla gelişiyor.

Geniş elma bahçelerinin olduğu ilde 12 milyon elma ağacı bulunuyor. Bu sayı her yıl 150- 200 bin artıyor. Meyve üreticilerin "Amasya", "golden", "starking" gibi bilinen çeşitlerin yanında "crisp pink", "fuji" ve "gala" gibi dünya piyasasında aranan çeşitlerin de üretimine yönelmesi elma ihracatına olumlu yansıyor.

Geçen yıl 480 bin ton elmanın üretildiği Karaman'da ihracatı artırmak hedefleniyor.

"İyi tarım uygulamaları kullanılıyor"

Karaman Ziraat Odası Başkanı Recep Muğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilde elmacılığın gelişmeye devam ettiğini söyledi.

Şehrin elma üretiminde yıllardır ilk üç arasında olduğunu belirten Muğlu, "İlimizde 12 milyon elma ağacı var. Her sene bu rakama 150-200 bin ilave oluyor. Üretici eski bahçeleri söküp yerine yeni fidanlar dikiyor. Bu ağaçların 10 milyon 500 bini verimli şekilde meyve veriyor. 1 milyon 500 bini de birkaç yıl içerisinde tam anlamıyla verim alınabilecek fidan. Topraktan sofraya kadar bütün üretim ve pazarlama aşamalarında iyi tarım uygulamaları kullanılıyor." diye konuştu.

Üreticilerin gün geçtikçe daha bilinçli üretim yapmaya yöneldiğini vurgulayan Muğlu, şöyle devam etti:

"Yeniliğe açık, teknolojiyi takip eden elma üreticisi artık kalite ve piyasa odaklı üretim yapmaya başladı. 2017 yılında 480 bin ton elma üretildi. Üretimde yüzde 90 oranında istediğimiz kaliteyi yakalamış durumdayız. Piyasa bu sene iyi. Şu anda elma 1,5 ila 2,5 lira arasında alıcı buluyor. Rusya, Hindistan, Libya'nın yanı sıra Irak'a da elma göndermeye başladık. 20 bin ton civarında ihracat yapılmış fakat gerçek rakam bunun kat kat üstünde. Gerçek ihracat rakamının 50 bin tonun üzerinde olduğunu düşünüyoruz çünkü tüccarlar elmayı Karaman'dan alıp başka yerlerden ihracat ediyor. Bu da tüccarın olduğu illerin kayıtlarına yansıyor."

"Modern soğuk hava tesisleri yapıldı"

Muğlu, elmacılıkla birlikte soğuk hava depoculuğunun da gelişmekte olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Bir ürünü üretmek kadar pazarlayabilmek de önemli. Geçmişte ilimizde yeteri kadar soğuk hava deposu olmadığı için elma hemen satılmaya çalışılıyordu. Son yıllarda çok modern soğuk hava tesisleri yapıldı. Eski tesisler kendilerini yeniledi. Bu tesislerde elma 6-7 ay sanki dalından yeni koparılmış gibi korunabiliyor. Bahçeden toplandığı gibi soğuk havaya konulan elmalar bu tesislerde yıkanıp, sınıflarına ayrıldıktan sonra ihracata veya iç pazara sunuluyor. Artık ürünlerimizin albenisi daha yüksek. Kaliteyi muhafaza edebiliyoruz. Böyle olunca tüccar daha çok ilgi gösteriyor. Karaman artık bisküviden sonra elmanın da başkenti olmuştur. Üreticinin hedefi, elma üretiminde ilk sırada yer almak ve Karaman elmasını tüm dünyaya tanıtmak."

Kaynak: AA / Güncel

Türkiye Karaman Amasya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title