Haberler

Karaman: Bakan Tüzmen Karaman'da...(2)

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Türkiye'nin dünya barışı için vazgeçilmez bir ülke olduğunu söyledi.

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Türkiye'nin dünya barışı için vazgeçilmez bir ülke olduğunu söyledi.

Gezi ve incelemelerde bulunmak için geldiği Karaman'da, Vali Fatih Şahin'i makamında ziyaret eden Bakan Tüzmen, Valilik çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Türkiye'nin Lübnan'a asker gönderip göndermeyeceği yönündeki soru üzerine, bu konuda çalışmaların Başbakan ve Dışişleri Bakanı tarafından yürütüldüğünü hatırlatan Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, "Türkiye, dünya barışına katkıda bulunmak için üzerine düşeni yapmaya çalışıyor. Etrafımızdaki istikrarsızlığa rağmen, biz istikrarlı bir şekilde Türkiye'nin ekonomisini, dış ticaretini artırmaya çalışıyoruz. Şu an için bu bölgede barışın hakim olması, binlerce yıldır çalkantısı olan bölgede barışın sağlanması kolay değildir. Bu bölgede barış ancak gayri safiyenin artmasıyla mümkün olabilir. Etrafımızı ticaretle bir barış ortamına çevirebilir miyiz düşüncesinden hareketle bugün ihracatımızı yüzde 30'lar noktasına getirdik. Türkiye dünya barışı için vazgeçilmez bir ülke olmuştur. Dikkat ederseniz her türlü arabuluculuk noktasına Türkiye taşınmaktadır, davet edilmektedir. Çünkü bize Osmanlı'dan kalan bir miras var. Farklı dil, farklı din, farklı kültür ve farklı görüşteki insanları birarada tutup bir amaç doğrultusunda yönlendirebilme genleridir. Görüyorsunuz Bosna'da, Kafkaslar'da, Kerkük'te, Suriye'de, Lübnan'da, Beyrut'ta yaşanan bir hadisede mutlaka Türkiye'nin adı geçiyor. Dolayısıyla çok şanlı bir tarihimizin yapıldığı yerlerle alakamız ilgimiz oralara barışın götürülmesi konusundaki gayretimiz devam edecektir. Bu Türkiye'nin üzerine bir vazifedir" dedi.

Irak savaşı ve İsrail'in Lübnan'a saldırmasının Türkiye'nin dış ticaretine etkisini de değerlendiren Bakan Tüzmen, "Bize gelen bugüne kadar almış olduğumuz rakamlar doğrultusunda, 1990'daki birinci Körfez krizinden bu yana Türkiye'deki terör olayları çok hızlı bir şekilde artış göstermiştir. 100 milyar doları geçen ve 40 bin cana mal olan bir süreç Türkiye'de maalesef yaşanmıştır. İkinci körfez krizinden sonra da 4-5 milyar dolarlık bir ihracat rakamını hedefliyorduk, sıfır noktasına geldi. Arkadaşlarımızla birlikte tekrar çalışarak şu anda bu rakamı 3.8 milyar dolara çıkardık. Bölgedeki bütün çatışmalar, bütün savaşlar tabi ki, Türkiye'yi çok önemli bir şekilde etkilemektedir. Ama biz bu istikrarsızlık ortamında Türkiye'de istikrarlı bir ihracat, istikrarlı bir dış ticaretin yaşanması için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. İnsani yardım kapsamında savaş öncesinde, savaş sırasında ve sonrasında bütün bölge ülkelerine gayret gösterdik. Çalışmalarımız devam etti ve iyi bir şekilde yardımcı olmaya çalıştık. Bölgenin sıkıntısı kişi başına gelirin azlığıdır. Bizim tespitimiz bu oldu. İnsanların gelir seviyesi iyi bir aşamaya gelmiş olsaydı bugün bu noktaya gelinmezdi. Bizim amacımız komşularımızla huzurlu ve kalıcı bir ortam oluşturmaktır. Oradaki insanlar aç, sefil yaşarken bizim burada rahat etmemiz mümkün değildir. Çok dikkatli olunması gereken bir süreçten geçiliyor. Bunun için herkesin sağduyulu hareket etmesi gerek" diye konuştu.

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, konuşmalarının ardından Valilik binasından ayrılarak özel bir diş polikliniğinin açılışına katıldı. Açılış kurdelesini kesen Bakan Tüzmen, diş hekimi Ahmet Yurtbaş tarafından diş sağlığı kontrolünden geçirildi. Dişleri sağlıklı çıkan Bakan Tüzmen, "Biz dişli bakanlardanız. Bizim dişlerimizin iyi olması lazım. Yoksa çok boğuşuruz biliyorsunuz" diyerek espri yaptı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title