Haberler

Karaköy'e grafitti ile gelen değişim Griye İsyan'da

Güncelleme:

İstanbul'un 80 yıllık değişimi Karaköy'ü pek etkilemedi, ithal ürünlerle dolu dükkânlara ev sahipliği yapan bu eski semt değişmek için biraz renk istiyordu ve renklerine grafitilerle kavuştu. Mr. Hure, Olihe ve Luckypunch mahlaslı üç arkadaş ellerinde sprey boyalarla Karaköy'e biraz renk biraz da sanat aşıladı. Ve onların bu değişimi tetikleyen sanatları Griye İsyan belgeseline konu oldu. 3 bölüm halinde RedBull.com'da yayınlanan belgeselin 2. bölümü Karaköy'ün değişimini konu alıyor.

Eski İstanbul'da gemiler, burjuva, çeşit çeşit ithal malın bulunduğu dükkânlar, Karaköy'ü dolduruyordu. Ticaretin kadim başkentinde koca imparatorluğun finansörlüğünü üstlenmiş bankalar cadde boyunca uzanır, onu takip eden sokaklar Galata Kulesi'ne açılırdı. Osmanlı İmparatorluğu'nun son günlerinden neredeyse bugüne kadar çok da fazla değişmeyen Karaköy son 6-7 senedir kafelerin ve sanat galerilerinin açıldığı, yüksek sesli eğlence mekânlarından elektronik müziğin yükseldiği, kentin 'kültür, sanat ve eğlence' merkezi haline gelmeye başladı. Büyük bir hızla değişen Karaköy'ü izleyen eski esnaf, değişime ayak uydurmaya, anlamaya ve anlamlandırmaya çalışırken parlak sokaklar, yüksek sesli mekânlar birden bire susmaya ve durulmaya başladı. Evet, Karaköy değişti. Mekânlar, kafeler, deneysel restoranlar hala açık ancak hızlı başlayan tüketim, hızını kaybetti ve bugün yeni Karaköy de biraz 'eskimeye' başladı.
Gerek graffiti çalışacak yüzeylerin çokluğu gerek gündüz iğne atsanız yere düşmeyecek kadar kalabalık olması ve gece çalışmaya uygun ıssız bir alana dönmesi nedeniyle Karaköy 'renklendirmek' için biçilmiş kaftandı. Daha önce Beyoğlu sokaklarını renklendiren üç graffitici arkadaş Mr Hure, Olihe ve Luckypunch Karaköy'e indiklerinde bu kaçırılmaz fırsatı gördüler ve vakit geçirmeden işe koyulmaya başladılar. Onlar boyadıkça eski semt renklenmeye başladı. Tüm duvarlar renklendiğinde sıra dükkânların kepenklerine gelmişti. İlk zamanlar esnafla anlaşamasalar da zamanla değişime alışan esnaf onların arkasında durdu. Şimdi, 'Kepengimi neden boyamadınız?' diye veryansın eden bile var. Üç arkadaş yaklaşık 8 sene önce semti boyamaya başladıklarında griye çalan tüm tonlar artık gökkuşağı, esnafın oturup çay içtiği aralıklarda kafeler açıldı. Atıl durumdaki bankalar caddesinde yeni sanat galerileri bile açılıyor. Esnaf lokantaları da birer restorana dönüştü. Hatta öyle ki semtte artık İngilizce konuşmalar duyuluyor.

Üç arkadaşın Karaköy'ü değiştiren hikayesi RedBull.com'un 'Griye İsyan' belgeseline konu oldu. Belgeselde üçlünün gezdiği sokaklar, yaptıkları işler, griyle olan kavgaları onların ve esnafın gözünden anlatılıyor. Karaköy'ün değişimini anlatan Mr. Hure, "İnsanlar yaptığımız işleri (graffitileri) görmek için geldi ve onları kafeler takip etti" diyor ve ekliyor: Çok hızlı tüketiyoruz. Saat 7'den sonra boşalan sokaklar, bomboş gri duvarlar yüzünden geldiğimiz Karaköy bakın nasıl değişti… Esnafın başta 'Boyarken bize mi sordunuz' diyerek kızdığı üç arkadaş bugün esnaf tarafından el üstünde tutuluyor. Mr. Hure bu durumu "Esnaf bizi sevdi ve kabullendi. Onlarda değişimi gördü ve beğendiler" sözleriyle dile getiriyor. 'Büyük konuşmak istemem' diyerek söze başlayan Luckypunch, "Biz graffiticiler aslında gittiğimiz yere ışık götürüyoruz. Daha önce gece sokaklarında yürüyemediğiniz Karaköy artık insan dolu" diyerek değişimi anlatıyor. Ancak hepsinin ortak noktası değişimin 'çok hızlı' olduğu yönünde. Saman alevi gibi parlayan Karaköy'ün kariyerinin erken noktalanmasından çekiniyorlar. Mr. Hure kendi endişelerini "Asmalımescit'de de böyle olmuştu. Önce graffitiler yapıldı. Mekânlar ardı ardına açıldı ama şimdi eski ruhundan eser yok. Perşembe pazarı da aynı kaderi paylaşabilir" diyerek paylaşıyor.

Kaynak: Bültenler / Güncel

İstanbul Karaköy Galata Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title