Haberler

Karagöz ve Hacivat'ı Kodladılar

TAYYİB HOŞBAŞ - Düzce'de iki ortaokul öğrencisi, geleneksel gölge oyunu Karagöz-Hacivat'ın figürlerini, kodlama eğitimi kapsamında yazılımını yaptıkları program sayesinde elektronik aksam yardımıyla dans ettiriyor.

İl Milli Eğitim Müdürlüğünün yürüttüğü "Düzce Kodluyor" projesi kapsamında Akçakoca İmam-Hatip Ortaokulunda eğitim gören 8. sınıf öğrencilerinden Yunus Yasir Yaman ve Ömer İkbal Kar, Türkçe dersinde gördükleri Karagöz ve Hacivat figürlerini kodlama eğitimiyle harmanlamaya karar verdi.

Programda yazdıkları kodlar ve kullandıkları servomotor yardımıyla figürlerin konuşmalar esnasında yaptığı hareketleri, elektronik aksam yardımıyla yapan öğrenciler, gelenekle teknolojiyi bir arada sergiliyor.

Okulun Bilişim Teknolojileri Öğretmeni Sibel Atalay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2013 yılında "Düzce Kodluyor" isimli proje ile öğrencilerin kodlama eğitimi aldığını söyledi.

Kodlamanın, eğitim-öğretim içerisinde çok önemli bir yeri olduğunu anlatan Atalay, şöyle konuştu:

"Amerika ve İngiltere'de kodlama eğitimleri birinci sınıf itibariyle başlıyorken, 'Biz niye bekliyoruz?' diyerek bu eğitimlere başladık. Robotik eğitimi ve arduino kartları aldık, okullarımızın destekleriyle kurslar açtık. Sonrasında bu atölyeyi yaptık ve öğrencilerin ilgisini ve merakını arttırmak için elimizden gelen tüm çabayı gösterdik. Bu sınıftan eminim daha güzel çalışmalar çıkacaktır, geleceğin yazılımcılarını ve mühendislerini yetiştireceğiz."

"Çocuklara bilgisayarla bir şeyler üretmeyi öğretmemiz gerekiyordu." diyen Atalay, şöyle devam etti:

"Bilgisayarı kullanmayı öğrenmek çocuklar için yeterli değildi, bilgisayar mantığıyle düşünmeleri gerekiyordu. Kodlama çocukları çok heyecanlandırıyor, ürettikçe çok mutlu oluyorlar. Bilgisayarın sadece oyun aracı olmadığını, kendi düşüncelerini hayata geçirecekleri bir cihaz olduğunu ve bununla yeni ürünler üretebileceklerini gördüler. Bu harika bir şey oldu."

Atalay, öğrencilerin arada sırada Hacivat-Karagöz oyununu oynadıklarını ifade ederek, şunları söyledi:

"Öğrencilerin arada bir okulda seslendirdikleri ve oynadıkları oyunu 'Neden bir kişi, iki tahta ile bunu yapsın?' diye düşünerek bunu küçük bir buton ile yapabileceğimizi düşündük. Burada elektroniğin, çocukların seviyesine indirgenerek, onların anlayabileceği bir hale getirmek istedik. Karagöz ve Hacivat'ı zaten seviyorlar, 'Biz bunu elektronik ile nasıl daha çok sevdiririz' planlaması yaptık. Kültürel mirasımızın da aslında elektronik çağda yok olmayacağını anlatmak istedik."

"Bilgisayarın oyun haricinde de kullanıldığını öğrendik"

Projeyi hazırlayanlardan Yunus Yasir Yaman, bilgisayara meraklı olduğunu anlatarak, "Bu sınıfta olmak beni çok mutlu ediyor. İleride de bu mesleği yapmayı düşünüyorum. Bu projeden önce bir çok materyal de yaptık." dedi.

Son olarak Hacivat ve Karagöz'ü kodlamayla birleştirmek istediklerini dile getiren Yaman, "Hacivat ve Karagöz eskilerden gelen bir hikaye idi. Biz de unutulmuş olan hikayeyi canlandırmayı düşündük, öğretmenimize danıştık, onun da onayı ile hazırladık. Arkadaşlarımız da bu gösteriyi izlemeyi çok seviyor, komik metin seslendirdiğimiz zaman gülüyorlar, eğlenceli oluyor." şeklinde konuştu.

Proje ortağı Ömer İkbal Kar da kodlama dersleriyle bilgisayarın oyun haricinde de kullanıldığını öğrendiğini vurgulayarak, "Çalıştırmak biraz zor oluyor, perdenin arkasında terliyorsun." ifadesini kullandı.

Kaynak: AA / Güncel

Akçakoca Düzce Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Jasmine bebek toplatılıyor mu, Jasmine bebek nedir? 29 Mart Cuma Hutbesi yayınlandı! 29 Mart Cuma Hutbesi tam metni! Diyanet 29 Mart Cuma Hutbesi! Survivor kim kazandı? 28 Mart Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? Survivor kim elendi? 28 Mart Perşembe Survivor'da kim elendi? İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title