Haberler

Karadeniz'in "Turizm Lokomotifi"nde Hedef Gözüktü

Güncelleme:

Doğu Karadeniz'e gelen turistlerin gözde mekanlarından, Uzungöl'den sonra en fazla ziyaretçi ağırlayan ve yılda 500 bin turistin ziyaret etmesi amaçlanın Trabzon'daki tarihi Sümela Manastırı ve Ören Yeri'ni bu yıl ekim ayına kadar 472 bin 904 kişi ziyaret etti.

Kentin Maçka ilçesindeki Altındere Vadisi'nde yer alan tarihi manastır, ilçedeki Karadağlar'ın yamacındaki kayalıkların arasındaki muhteşem görüntüsüyle ziyaretçilerini büyülüyor. Sümela, bünyesinde barındırdığı akarsuları, her mevsim farklı renklere bürünen ormanları, yakınındaki yaylaları ve yaban hayatı ile her mevsim ziyaretçi ağırlamayı sürdürüyor.

İlkbaharda rengarenk açan mevsim çiçekleri ve ormanları, yazın serin havası ve yemyeşil bitki örtüsü, kışın ise kar yağışıyla beyaza bürünerek adeta gelinliğini giyen doğal ortamı ile ilgi çeken ören yeri, sonbaharda ise farklı bir güzellik sunuyor.

Sonbaharda, ören yerini kaplayan çoğunluğu ladin, çınar ve kızılağaçtan oluşan ağaçlar ve bitki örtüsünün solarak rengarenk bir görüntü oluşturmasının yanı sıra içinde yer alan vadideki akarsuyu, şelaleleri, tertemiz havası, yürüyüş parkurları, konaklama alanları ve restoranları öne çıkan ören yeri, her mevsim kentin gürültüsünden uzaklaşarak doğayla başbaşa kalmayı arzu eden yerli ve yabancı turistleri cezbediyor.

Yılın her mevsimi özellikle hafta sonu ören yerine gelen turistler, vadide akarsu kenarındaki ormanlık alanda ailece piknik ve yürüyüş yapma, restoranlarda kırmızı benekli alabalık ve kuymağın da aralarında bulunduğu yöresel lezzetlerden tatma ve yörenin cazibe merkezi olmasındaki en önemli etkenlerden biri olan tarihi Sümela Manastırı'nı gezme imkanı buluyor.

Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, doğal güzellikleriyle öne çıkan Doğu Karadeniz'in her mevsim turist ağırladığını belirterek, yörenin en fazla turist çeken mekanlarının ise Trabzon'un Çaykara ilçesindeki Uzungöl ve Maçka ilçesindeki Sümela Manastırı olduğunu ifade etti.

Sümela Manastırı'nda bir süre önce Ortodoksların yılda bir kez 15 Ağustos tarihinde ayin yapmasına izin verilmesinin ardından ören yerine turist ilgisinin hızla arttığını belirten Öz, "Turizmin lokomotiflerinden Sümela Manastırı'nı geçen yıl ocak-eylül döneminde 335 bin 607 kişi, bu yıl ise aynı dönemde 472 bin 904 kişi ziyaret etti" dedi.

Öz, geçen yıl söz konusu dönemde Sümela Manastırı ve Ören Yeri'ni ziyaret eden turistlerin 269 bin 475'inin yerli, 66 bin 132'sinin yabancı, bu yıl ise aynı dönemde gelen ziyaretçilerin 405 bin 174'ünün yerli, 67 bin 730'unun ise yabancı turist olduğunu söyledi.

MÜZE ve ÖREN YERLERİNE GELEN TURİST SAYISI YÜZDE 35 ARTTI

Ziyaretçi sayısının artmasıyla turizm gelirlerinin de arttığına işaret eden Trabzon Valisi Öz, geçen yıl ocak-eylül döneminde Sümela Manastırı ve Ören Yeri'nden elde edilen toplam gelirin 1 milyon 927 bin 24 lira, bu yıl ise söz konusu rakamın 2 milyon 816 bin 605 liraya yükseldiğine dikkati çekti.

Vali Öz, Trabzon'da 2014 yılı eylül ayı itibarıyla turizm etkinlikleri kapsamında bir değerlendirme yapıldığında, müze ve ören yerlerine gelen ziyaretçi sayılarında geçtiğimiz yıllara oranla artış görüldüğünü ifade ederek, "Başta Sümela Ören Yeri olmak üzere, kentimizdeki diğer ören yerleri ve müzelere gelen ziyaretçi sayılarında geçen yıla oranla yüzde 35 artış gözlemlenmiştir. Buna paralel olarak müze ve ören yerleri gelirleri de artmıştır" diye konuştu.

Sümela Manastırı ve Ören Yeri'ni yılda 500 bin kişinin ziyaret etmesinin amaçlandığı, bu yıl turist sayıları ile hedefe yaklaşıldığı belirtildi. - Trabzon

Kaynak: AA / Güncel

Doğu Karadeniz Abdil Celil Öz Trabzon Ören Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title