Haberler

Karadağ: İki Gazi Tam 85 Yıl Önce Buluştu

Güncelleme:

Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Gaziantep'i teşriflerinin 85'inci yıldönümü düzenlenen törenlerle kutlandı. 15 Temmuz Demokrasi Meydanı'nda Atatürk Anıtı'na Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya, Garnizon Komutanı Ali Ekiyor ve Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Latif Karadağ'ın çelenk sunumuyla başlanan tören, Atatürk'ün 26 Ocak 1933 tarihinde halka hitap ettiği eski Kendirli Kilisesi'nin balkonunun önünde devam etti.

İl protokolü, sivil toplum kuruluşlarıyla okulların temsilcilerinin katıldığı törende konuşan Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya, uzun bir yurt gezisine çıkan Gazi Mustafa Kemal, Adana'dan sonra gazi şehre yönelerek 26 Ocak 1933 yılında tam 85 yıl önce Ramazan Bayramını Anteplilerle geçirdiğini hatırlattı.

VALİ YERLİKAYA: GAZİ ŞEHİR HİÇ YAŞAMADIĞI BİR SEVİNÇ YAŞADI

Yerlikaya, "Gazi'nin ziyaret haberi duyulur duyulmaz, iki bayramı bir arada kutlayacak olmanın sevinci bütün vilayette dalga dalga yayılır. Antepliler yıllardır hasretini çektikleri Başkumandan ve Reisicumhurlarına kavuşmanın heyecanı içinde. Yollar, caddeler, sokaklar işyerleri ve evler bayrak ve taklarla süslenmiş, çocuklar bayramlık giysilerini giymişler. Gaziantep Valisi Akif Bey'in başkanlığında kalabalık bir heyet, Atatürk'ü Narlı istasyonunda karşılamak üzere yola çıkmış. Heyetin refakatinde öğle saatlerinde şehre giren Gazi Mustafa Kemal'i on binlerce insan, öğrenci, esnaf, çiftçi, amir, memur demeden herkes evlerinden işyerlerinden koşarak Başkarakol'da karşılamıştı. Cumhuriyetimizin banisi teşrifleriyle o gün Gazi şehre daha önce hiç görmediği, yaşamadığı bir sevinç ve coşkuyu yaşatıyordu. Çocukların, yaşlı kadın ve dedelerin gözlerinden büyük bir sevgi ve saygı ifadesi okunuyordu.

ANTEP HEMŞEHRİLİĞİ BERATI VERİLDİ

Atatürk'ü daha yakından görmek ve ellerinden öpmek isteyen Antepliler adeta birbiriyle yarışıyorlardı. Savaşlarda büyük ıstıraplar çekmiş Antep halkı, büyük kurtarıcısını heyecanla bağrına basmak için çılgına dönmüştü. Atatürk, kendisini coşkuyla karşılayan Anteplileri selamlayarak büyük, küçük demeden, herkesle kucaklaşıyor, çocukların gözlerinden öpüyordu. Kortej halinde Halkevine gelindi. Meydanlarda davul-zurnalar çalıyor, milli oyunlarımız büyük bir coşkuyla oynanıyordu. Halkevinde şehrin temsilcilerini kabul eden Gazi, burada yürütülen hizmet ve çalışmalardan memnun oldu. Geceyi şehrimizde geçiren Atatürk, Ramazan Bayramının birinci günü olan 27 Ocak günü sabahında belediyeyi ziyaret etti. Burada Ömer Asım Aksoy'un hazırladığı ve Belediye Meclisi tarafından ittifakla kabul edilen 'Antep Hemşehriliği' beratı Gazi'ye Belediye Başkanı Hamdi Kutlar tarafından sunuldu. Gaziantep Belediye Meclisince ittifakla alınan kararla Türk'ün Gazisi Mustafa Kemal, Türkiye'nin Gazisi Gaziantep'in Bey mahallesi nüfus kütüğüne tescil ettirilmesine karar verilmiş ve Atatürk o gün 'Hemşehri' olarak şehrimiz nüfusuna tescil edilmiştir. Şehrin kendisine duyduğu büyük saygı ve sevgiye memnuniyetini dile getiren Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 'Antep güzel şehir, Gaziantepliler vatanperver, cesur ve çok çalışkandır. Bu şehir her şeye layıktır. Gereken yardım yapılacaktır' ifadeleriyle, şehrimize olan takdirlerini dile getirmiştir.

ONLARIN BORCUNU ASLA ÖDEYEMEYİZ

Bizlere bu aziz vatanı, şanlı bayrağı ve bu şehri en kutsal miras olarak bırakan şehit ve gazilerimize olan minnet borcumuzu asla ödeyemeyiz. Bizlere düşen en büyük görev el ve gönül birliğiyle milletimizin, ülkemizin ve şehrimizin kalkınma ve refah seviyesini yükseltmektir. Milletçe, çağdaş ve kalkınmış ülkeler arasında yerimizi almak ve dünyada söz sahibi olabilmek için Cumhuriyetimizin kuruluş felsefesine ilk günkü heyecanla sahip çıkmalı ve bu inancı ilelebet sürdürmeliyiz. Kurtuluş Savaşında verdiği destansı mücadeleyle hürriyet ateşinin dalga dalga yayılmasını sağlayan Gaziantep'in, özellikle sanayi, ticaret ve istihdamda ulaştığı seviye takdirle izleniyor. Eğitimde, sağlıkta, ulaşımda, tarımda, sanayi ve ticarette her zaman daha fazla çalışmalıyız. İnanıyorum ki Gazi Şehrin gazi torunları üzerine düşeni fazlasıyla yerine getirecek, elde ettikleri başarıları daima yineleyecek, tarihinden aldığı güçle 80 kardeş ilimize örnek olmaya devam edeceklerdir. Bu düşüncelerle; başta Cumhuriyetimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, silah arkadaşlarını, ülkemizin bekası uğrunda şehadete eren aziz şehitlerimizi rahmetle, gazilerimizi minnetle anıyor, iki gazinin buluşmalarının 85'inci yıl dönümünü gönülden kutluyorum" diye konuştu.

KARADAĞ: ATALARIMIZ İŞGALE KARŞI DİK DURDU

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Latif Karadağ ise, işgalci güçler tarafından 100 yıl önce Türkiye ve bölgenin paramparça edilmek istendiğini hatırlatarak, "Ancak atalarımız buna karşı dik durdular. Büyük bir mücadele gösterdiler, kan verdiler, can verdiler. 6 bin 317 şehit vererek topraklarımızı emperyalist güçlerden uzak tuttular. Mustafa Kemal Atatürk, Gazianteplinin milli mücadeledeki destansı kahramanlığını, 'Türküm diyen her şehir, her köy Gazianteplileri, kahramanlık örneği olarak alabilir' demiştir. Bundan tam 85 yıl önce iki gazi burada buluştu. Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere ülkemizin bekası için mücadele eden canını seve seve veren şehitlerimize, Allah'tan rahmet diliyorum.

KARDEŞLİĞİMİZE KAST EDİLİYOR

Topraklarımızın ötesinde birliğimize, kardeşliğimize, Cumhuriyetimize ve özgürlüğümüze kast edenlere, net biçimde cevap vermek üzere başlatılan Zeytin Dalı Operasyonu ile harekete geçen Mehmetçiklerimizi saygıyla selamlıyorum. Operasyon sırasında şahadet şerbeti içerek, şehitlik mertebesine ulaşan üç Mehmetçiğimize Allah'tan rahmet, acılı ailesine ve milletimize başsağlığı diliyorum, onları minnetle, rahmetle yad ediyorum. Gerek Kurtuluş Savaşı'nda, gerekse Fırat Kalkanı ve Zeytin dalı gibi geniş çaplı operasyonlarda şehit düşen askerlerimizi minnetle anıyorum, gazi olanlara da hayırlı ömürler diliyorum. Ayrıca, Antep'e gazilik beratını veren gazi meclisi üyelerini de saygıyla minnetle ve rahmetle anıyorum" dedi.

Öğrencilerin okuduğu şiirlerle tören sona erdi.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Mustafa Kemal Atatürk Kendirli Karadağ Güncel Haberler

title