Haberler

Karadağ'da Bölgesel Ekonomi Konferansı

Karadağ'ın Budva şehrinde düzenlenen iki günlük "Karadağ 2017 Ekonomi Konferansı" bugün başladı.

Karadağ'ın Budva şehrinde düzenlenen iki günlük "Karadağ 2017 Ekonomi Konferansı" bugün başladı.

"AB yolunda karşılaşılan sorunlar" konulu bölgesel ekonomi konferansının açılışına Karadağ Başbakanı Dusko Markovic, Bosna Hersek Bakanlar Konseyi Başkanı Denis Zvizdic, Makedonya Başbakanı Zoran Zaev ve Sırbistan Başbakan Yardımcısı Rasim Ljajic de katıldı.

Karadağ Başbakanı Markovic, açılış konuşmasında, AB'ye üyelik konusunda Batı Balkan ülkelerinde artık ikilem yaşanmadığına işaret ederek, tüm bölge ülkelerinin AB'ye üye olmak istediğini vurguladı.

Bölge ülkelerinin AB üyelik sürecini de değerlendiren Markovic, "Üyelik sürecinin sorumluluğu Brüksel'de değil, bizde olmalı. Bazı kararlar almalı, bu kararların arkasında durmalıyız. Brüksel'e net mesajlar göndermeliyiz. AB'nin şartlarını yerine getirmede kararlı olduğumuzu göstermeli, güvenlik ve ekonomik anlamda istikrarlı bir Batı Balkanlar mesajı göndermeliyiz." ifadelerini kullandı.

"Brüksel'e sorunlar yerine çözümlerle gidersek başarırız." diyen Markovic, şunları kaydetti:

"AB yolunda karşılaşılan sorunlar, gelecekte daha fazla ele alınacak. Karadağ'ın AB üyeliği için 2025 yılını bekleyeceğini düşünmüyorum. Bunun daha erken bir tarihte gerçekleşeceğine inanıyorum."

Bosna Hersek'in yüzde 78'i AB yanlısı

"Berlin Süreci'nden dört yıl sonra bölgenin durumu" konulu panelde konuşan Bosna Hersek Bakanlar Konseyi Başkanı Zvizdic ise tüm bölgenin AB üyeliğinden yana olduğunu kaydederek Batı Balkanlar ve Avrupa'da siyasi istikrar ile güvenliğin sağlanması gerektiğini söyledi.

Bosna Hersek'in dış politika hedeflerinden en önemlisinin AB'ye üyelik olduğunun altını çizen Zvizdic, "Bosna Hersek genelinde yaptığımız son ankette, katılımcıların yüzde 78'inin AB yanlısı olması bu görüşü doğrular niteliktedir." dedi.

Komşu ülkelere AB üyelik sürecinde daha yoğun iş birliği çağrısında bulunan Zvizdic, bugünkü konferansın, tecrübe paylaşımı açısından önemli olduğunu ifade etti.

Makedonya Başbakanı Zaev ise Karadağ ve Sırbistan'ın AB'ye üyelik tarihinin, bu ülkelerin müzakere sürecindeki faaliyetlerine bağlı olduğunu belirterek, Makedonya, Kosova, Arnavutluk ve Bosna Hersek'in de üyelik sürecinde ilerlemesi gerektiğini vurguladı.

Sırbistan ile Karadağ'ın 2025 yılında AB üyesi olabileceği mesajının kendileri için "Kabul edilemez" olduğunu kaydeden Zaev, "Bu mesaj tüm bölgeye yönelik olmalı. Eğer tüm bölgede iş birliğimizi geliştirirsek, AB için de daha değerli oluruz. Ne zaman AB üyesi olacağımız onlardan çok bize bağlı." ifadelerini kullandı.

Konferans, farklı konulardaki panellerle yarın da devam edecek.

Kaynak: AA / Güncel

Avrupa Birliği Zoran Zaev Makedonya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 25 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Ziraat Türkiye Kupası ikinci maçlar ne zaman? ZTK rövanş maçları ne zaman oynanacak? Muhtarlıklar kalkıyor mu? Türkiye'de kaç muhtar var, maliyeti ne kadar?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title