Haberler

Karabük: Karademir Genel Müdürü Kılavuz'un Açıklamaları

Karabük Demir Çelik Sanayi ve Ticaret A.Ş (KARDEMİR) Genel Müdürü Osman Kılavuz, düzenlediği basın toplantısında şirketin yatırımları hakkında bilgiler verdi. Kılavuz, Ray ve Profil haddehanesinin yıl sonunda üretime başlayacağını belirterek, "KARDEMİR ve Karabük için önemli olan ray ve profil haddehanesindeki çalışmalarda sona yaklaştık" dedi.

Karabük Demir Çelik Sanayi ve Ticaret A.Ş (KARDEMİR) Genel Müdürü Osman Kılavuz, düzenlediği basın toplantısında şirketin yatırımları hakkında bilgiler verdi. Kılavuz, Ray ve Profil haddehanesinin yıl sonunda üretime başlayacağını belirterek, "KARDEMİR ve Karabük için önemli olan ray ve profil haddehanesindeki çalışmalarda sona yaklaştık" dedi.

KARDEMİR Genel Müdürü Osman Kılavuz, fabrikada düzenlediği basın toplantısında 2005 yılında fabrikanın geçmişinde üretmediği oranda üretim yaptığını söyledi. Kılavuz, "2005 yılında 980 bin tonun üzerinde üretim gerçekleştirdik. 2006 yılı üretim faaliyetlerimiz verimlilik, maliyet ve üretim miktarı açından diğer yıllara göre daha iyi bir şekilde sürüyor. Yatırımlarımıza baktığımız zaman en önemlisi ray ve profil haddehanesi yatırımıdır. Bu yatırıma 1 Haziran 2005 tarihinde kontrat şartlarına göre başlanmıştır. İnşaatın yüzde 90'ı tamamlandı. Makine teçhizat ve montajına başlandı. Çok hızlı bir şekilde montaj devam ediyor. Bu yatırımla ilgili yaklaşık 7 bin 500 ton malzeme buraya getirilip monte edilecek. Bunun 6 bin 500 tonu mekanik aksamı, hadde tezgahları, röle yolları, doğrultma tezgahları gibi mekanik aksam, yaklaşık bin tonu da elektriksel ekipmanlar. Bu 6 bin 500 ton mekanik aksamın 5 bin tonu Karçel ve Kardökmak'ta üretiliyor. Bunun da yaklaşık yüzde 85 veya yüzde 90'ı üretildi. Üretilen malzemelerin bir kısmı sahada yerlerine montaj edildi ve montaj işlemi devam ediyor" diye konuştu.

Yurt dışından gelecek malzemelerin toplam miktarının bin 500 ton seviyesinde olduğunu kaydeden Kılavuz, sevkiyatın Temmuz ayının başında başladığı ve Ağustos ayı sonuna kadar bu malzemelerin KARDEMİR'i ulaşmış olacağını söyledi. Kılavuz, "Hedefimiz bu yılın sonunda buradaki makine, elektrik montajını bitirip, soğuk ve sıcak tesisat çalışmalarını tamamlayıp, bu yılın sonunda üretime başlamak. Şu ana kadar çok büyük bir aksama gözükmüyor. Bazı çalışmalarda gecikme olursa da arkadaşlarımız 24 saat çalışma sistemine dönerek bu açığı kapatabiliyor. Bu yılın sonuna kadar, ray ve profil haddehanesinin yatırımının tamamlanacağına inanıyorum. Ray ve profil haddehanesinde yapılan montajlar da KARDEMİR elemanları tarafından yapılıyor" şeklinde konuştu.

2006 yılında KARDEMİR'de önemli gördükleri birkaç yatırım daha olacağını söyleyen Kılavuz, "Bunlardan bir tanesi yeni çelikhanede konventör dediğimiz çelik üreten ekipmanlar. Çelik üretimi esnasında konventörlerin üzerinden gaz çıkıyor. Bu gazın kalorisi de 700 ile 800 kilo kalorimetreküptür. Bu gaz şu anda tesislerimizde kullanılamıyor. Bacalarda yakılıyor. Bununla ilgili olarak bu gazları tüplemek ve buz gazları bir yerde biriktirmek, ondan sonra bu gazdan elektrik enerjisiyle buhar üretimi için proje geliştirdik. Bu projenin ismi 'konventör gazlarını toplama sistemi'. Bunun proje bedeli yaklaşık 3.2 milyon Euro. İmalatlarımızla beraber bu projenin 4 milyon Euro'ya çıkmasını bekliyoruz. Bu projede elde edilecek gazların yakılacağı buhar kazanı projemiz var. Bu kazanın da yatırım tutarı 3.2 milyon Euro. Bu iki proje bittiği zaman biz KARDEMİR'de yaklaşık 40 ila 45 bin ton kömür tasarruf etmiş olacağız. Yani şu anda yaktığımız gazları bacalarımızda yakmamış olacağız ve KARDEMİR'de her sene minimum 40-45 bin ton daha az kömür tüketilmiş olacak. Üçüncü projemiz ise, kükürt giderme projesi. Bunun da yatırım tutarı yaklaşık 3 milyon Euro. Bu proje de devreye girdiği zaman yüksek fırınlarda üretilen sıvı ham demirin içindeki kükürt, bu tesiste kireçle birlikte giderilecek ve dolayısıyla daha kaliteli çelik üretilebilecek. Dördüncü projemiz ise, çok daha kaliteli çelik üretebilmesi için vakum altında gaz giderme tesisi olması gerekiyordu. Bugüne kadar yoktu ve bu proje de başlatıldı. Bu projenin de yatırım tutarı 2 milyon 500 bin Euro'dur. Bu proje de 10 ay içerisinde tamamlanacak. Bu dört yeni yatırımın ihalesi yapıldı. Finansmanı bulundu ve kontratları imzalandı. Projeler başladı. Bu projelerin tamamı önümüzdeki yılın ortalarına kadar devreye girmiş olacak" şeklinde açıklama yaptı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

Orlando Magic Cleveland Cavaliers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! LA Lakers Denver Nuggets NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Hudutsuz Sevda 30. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Survivor kim kazandı? 25 Nisan Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Survivor CANLI izle! 24 Nisan Perşembe TV8 Survivor HD izleme linki! Euro ne kadar, 1 Euro kaç TL? Euro yükseliyor mu? 25 Nisan Euro kaç lira? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! İnci Taneleri CANLI izle! 24 Nisan İnci Taneleri 12. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title