Haberler

Karabük: Karabük İl Tarım Müdürlüğü'nden "Kurbanlık Hayvan" Uyarısı

Karabük Tarım İl Müdürü Muhsin Temel, Yaklaşan Kurban Bayramı Öncesi Vatandaşları Kurbanlık Hayvan Alımında Dikkatli Olmaları Konusunda Uyardı.

Karabük Tarım İl Müdürü Muhsin Temel, yaklaşan Kurban Bayramı öncesi vatandaşları kurbanlık hayvan alımında dikkatli olmaları konusunda uyardı.

İl Tarım Müdürü Temel, Kurban Bayramı öncesi kurbanlık yetiştiricileri, kurbanlık satışıyla kurbanlık hayvan alımlarıyla ilgili olarak vatandaşları uyardı. Temel, kurbanlık hayvan satış yerleri ve iller arası hayvan sevkıyatında muhtemel bir hastalığın bulaşması ve yayılmasının önlenmesi için yol kontrolleri, hayvan sevk ve vize işlemlerini titizlikle yürütüldüğünü belirtti. Temel, "Sığır cinsi hayvanlar, 2006 yılı sonbahar şap aşılama kampanyasında veya sevk tarihinden en az 15 gün önce aşılatılmış olacak. Sevk edilecek küçükbaş hayvanlar da, uygun bir boya ile işaretlenecek ve şap hastalığına karşı koruyucu olarak aşılanacak. Kayıt altına alınmamış, küpesiz ve yanlarında pasaportu bulunmayan hayvanların sevklerine hiçbir surette izin verilmeyecek. Rapor, hayvanların kulak küpe numaralarını da ihtiva edecek. Hayvanlar, ilçe içinde menşei şahadetnamesi, ilçe veya iller arasında veteriner sağlık raporu ile nakledilebilecek. Belgesiz hayvan nakleden hayvan ve araç sahiplerine idari para cezası, nakil vasıtalarına da 3 ay süreyle trafikten men cezası verilecek. Kurbanlık taşıyacak araçlar, nakil öncesi ve sonrasında temizlenerek, dezenfekte edilecek. Hayvanların nakil vasıtalarına aşırı yüklenmelerine, nakil sırasında yaralanma ya da gereksiz yere acı ve ıstırap çekmelerine neden olacak vasıtalarla sevkine izin verilmeyecek. Kurbanlık hayvanlar satıldığında, pasaportun satıcıda kalan kısmına 'Kurbanlık olarak satıldı' ibaresi yazılarak, bağlı bulunulan il ve ilçe tarım müdürlüklerine teslim edilecek" dedi.

Kurbanlıkların komisyonca belirlenen yerlerde ve özel kurbanlık kesimi yapılacak işletmelerde alınıp, satılacağını, bunların dışında kalan yerlerde satışa izin verilmeyeceğini ifade eden Temel, alım-satım yerleriyle ilgili uyulması gereken kuralları ise, "Bu yerlerde kulak küpesi ve pasaportu olmayan sığır cinsi hayvanların alınması ve satılması yasaktır. Belgesiz hayvanların kesiminin yapıldığı kombina, mezbaha veya kesim yerlerinin sahiplerine idari para ve tesis kapatma cezası verilecektir. Belirlenen yerlerde kurbanlık olarak kesilecek sığır cinsi hayvanlara ait kulak küpeleri ve pasaportlar, görevlendirilecek personel tarafından toplanarak, en yakın Tarım Müdürlüğü'ne teslim edilecektir. Kurbanlık satış ve kesim yerleri temizlettirilerek, dezenfekte ettirilecek ve sürekli kontrolleri yapılacaktır. Hayvan kesimleri de bakanlıktan ruhsat alınmış mezbaha ve kombinalarda veya geçici kesim yerlerinde yapılacaktır. Kesim yerleri temiz ve serin olacak ve buralarda bol miktarda su bulundurulacak. Kesim işlemi de mümkün olduğunca hayvan askıya alınarak yapılacaktır. Vatandaşlar, kurbanlık hayvanlarını köylerde ve önceden belirlenmiş kesim yeri bulunmayan yerlerde, kendi bahçelerinde usulüne uygun ve çevreye zarar vermeden kesebilecek. Ancak cadde, sokak ve park gibi kamu alanlarında kurbanlık kesimi yapılamayacaktır. Kurban kesim yerlerindeki atıkların kan ve diğer organların, çevre kirliliğine sebep olmaması için gerekli önlemler alınacak. Atıklar, kedi ve köpeklere verilmeyecek, bu hayvanlar tarafından çıkarılmayacak derinlikte çukurlara gömülerek imha edilecektir" şeklinde sıraladı.

Temel, vatandaşların kurbanlık satışıyla kurbanlık hayvan alımlarında dikkatli olmaya çağırırken, köylerde kesilen hayvanların kulak küpeleri ve pasaportları köy muhtarına teslim edilerek, muhtarların ise bulunulan yerin il veya ilçe tarım müdürlüklerine ileteceklerini kaydetti.

İl Tarım Müdürü Temel, kurbanlık hayvan alımları sırasında da, veteriner sağlık raporu ve menşei şahadetnamesi olmayan, sığır ve mandalarda küpe ve pasaportu bulunmayan, çok zayıf, gebe, yeni doğum yapmış ve yüksek ateşi olan, çok genç ve etleri olgunlaşmamış, tüyleri karışık ve mat, bakışları ve dış görümümü cansız olan, pis kokulu ishali ve burun akıntısı bulunan ve çevreye karşı aşırı tepkili ya da çok duyarsız hayvanların alınmamasını istedi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu? Tövbe duası: Tövbe istiğfar duası okunuşu ve yazılışı nedir? Arapça Tövbe duası ve Türkçe meali! Tövbe nasıl edilir? Nasuh Tövbe duası nasıl okunur? Baby Shower nedir, ne demek? Baby Shower patisi nedir? Baby Shower pastaları! Baby Shower partisine katılmak caiz mi? Diyanet'in açıklaması ne? Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş'ın 2023-2024 sezonu Avrupa gelirleri Bilmeceler ve Cevapları 2022: En Zor Bilmece Soruları Nelerdir? Zor, Kolay, Komik, İlginç, Eğlenceli, Yeni, Uzun, Kısa Bilmeceler ve Cevapları! 1 Ekim hangi burç? Ekim'in 1'i hangi burçtur? 1 Ekim burç özellikleri, sembolü ve gezegeni nedir? 1 Ekim hangi burca ait?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title