Haberler

Karabük Demir Çelik Sektörü Dünü Bugünü Masaya Yatırıldı

Karabük Valiliği, Karabük Ticaret ve Sanayi Odası, Dünya Gazetesi Ortak Akıl Toplantısı ve Karabük Demir Çelik Sektörünün Dünü Bugünü Konulu Toplantısı Vali Can Direkçi Başakanlığında Yapıldı.

Karabük Valiliği, Karabük Ticaret ve Sanayi Odası, Dünya Gazetesi ortak akıl toplantısı ve Karabük Demir Çelik Sektörünün dünü bugünü konulu toplantısı Vali Can Direkçi Başakanlığında yapıldı.

Karabük Valiliği, Karabük Ticaret ve Sanayi Odası, Dünya Gazetesi ortak akıl toplantısı, Karabük Demir Çelik Sektörünün dünü bugünü konulu toplantı Vali Can Direkçi Başkanlığında yapılırken, Karabük'te Demir Çelik Sektörünün gelişimi için yapılan toplantı bir anda Kardemir A.Ş'nin masaya yatırılması şekline döndü. Öte yandan toplantıya katılan 11 sanayici, Kardemir A.Ş'den kütük alamadıklarını dile getirince ortam birden gerildi. Valilik Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen toplantıya Vali Can Direkçi, Karabük Milletvekilleri Mehmet Ceylan, Cumhur Ünal, Karabük Belediye Başkanı Hüseyin Erer, Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Ahmet Soykök, Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şaban Akyüz, Kardemir Anonim Şirketi Genel Müdürü Osman Kılavuz, Çelik-İş Sendikası Karabük Şube Başkanı Yaşar Çınar, Muhasebeciler Odası Başkanı Hüseyin Eken, Dünya Gazetesi Baş Yazarı Osman Saffet Arolat, Dünya Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Rüştü Bozkurt, Tosyalı Holding yetkilisi Fuat Tosyalı, Sanayici ve İşadamları katıldılar.

Toplantı öncesi bir konuşma yapan Vali Can Direkçi, toplantının Karabük açısından çok önemli olduğunu vurgulayarak, "Çünkü Demir Çelik gerçekten Karabük'ün kalbi. Bizler bugün burada bizim aldığımız tedbirler nelerdir, aldığımız tedbirler yeterlimidir, geleceği ne kadar bugünden görebiliyoruz? bunların tartışılması gerekiyor" dedi.

Vali Can Direkçi'nin konuşmasının ardından Kardemir Anonim Şirketi Genel Müdürü Osman Kılavuz, önce Türkiye ve Dünya genelindeki demir çelik sektörü hakkında bilgiler verdi. Türkiye ve Dünya'daki demir çelik sektörü ile ilgili verdiği bilgilerin ardından Kardemir ile ilgili ise açıklamalarda bulunan Kılavuz, "Kardemir'in 25 milyon 750 bin tonun içindeki üretim payı yüzde 4'e tekabül ediyor. Yani biz Türkiye'de üretilen demir çeliğin yüzde 4 ila 5'ini üretiyoruz. Bu rakamlar 2007 yılı sonu itibari ile. Kardemir'de kişi başına çelik üretimi bir zamanlar 50-60 ton iken, şimdi 320 tonlara çıktı. Bu rakam inşallah bu yıl 400 tonlara çıkacak. Kardemir'in geçen yılki cirosu 724 milyon YTL. Bunun karşılığı 554 milyon dolardır. Geçen seneki ortalama karımız 124 milyon YTL'dir. Kardemir'in piyasa değeri 2002 yılında yaklaşık 22 milyon dolar iken, 2007 yılı sonu itibari ile 706 milyon dolara çıkmıştır. Bu arada Kardemir'in bugünkü kapasitesi 1.1 milyon ton seviyesinde.Yaptığımız yatırımlar ile 2008 yılı sonu itibari ile düne göre bugün 2 misli üretim yapılacak. Buda yörede ki sanayicilerimizin belli oranda kütük sıkıntılarını giderecek. Demir tüccararamızın çok daha fazla mal Kardemir'den almalarını ve piyasaya sunmalaranı sağlayacak. Dolasıyla pasta büyüyecek" dedi.

Kardemir Anonim Şirketi Genel Müdürü Osman Kılavuz'un bu açıklamalarının ardından Dünya Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Rüştü Bozkurt, katılımcılar arasında mini bir anket yaparak, Demir Çelik sektörünün Karabük'te bulunması ve Karabük'ün avantajları arasında bulunan üç maddeyi yazmaları istedi. Bu maddeler netlik kazandıktan sonra dezavantajları ile ilgili de mini bir anket yapılırken, netlik kazanan maddeler masaya yatırıldı. Avantajlar ve dezavantajlar konusu masaya yatırılırken, toplantıya katılan sanayicilerden Nazım Çapraz, Yılmaz Kayıkçı, Şaban Akyüz, Ziya Büyükbektaş, Yücel Öner, Murat Oran ve Pehlivan Baylan söz alarak, Kardemir ve Karabük'te Demir Çelik Sanayinin gelişimi ile ilgili olarak düşüncelerini dile getirdiler.

Nazım Çapraz, Kardemir ile ilgil düşüncelerini dile getirirken, Kardemir'in özelleştirmesinin zaman içinde şekil değiştirdiğini ve tepki koyma zamanı değil, zamanın Karabük'ü kurtarma zamanı olduğun söyledi. Dah sonra söz alan sanayici ve işadamları Kardemir A.Ş'den kütük alamadıklarını dile getirince ortam birden bire gerildi. Kardemir ile ilgili olarak yapılan açıklamara cevap veren Kardemir A.Ş Genel Müdürü Osman Kılavuz, "Ben buraya gelirken Karabük'te Demir Çelik Sektörünün geleceğinin konuşulacağını düşünüyordum. Kardemir'in bir şekilde masaya yatırılmasından öte niye Karabük'te Demir Çelik sektörü Kardemir dışında gelişmemişte, başka illerde gelişmiş bunları konuşacağımızı zannediyordum. Böyle bir toplantı olacağını bilseydim evraklarla gelirdim ve evrakları fotokopi olarak herkese dağıtırdım. Ne toplatılar yapmışım, o toplantılarda neler konuşulmuş ve Ray ve Profil haddehanesi yatırım yapılmadan önce kimlerle toplanmışım. Murat bey bazı önerilerde bulundu. O toplantılarda kendileri de vardı. Sıkıntalardan geçen bir şirket yatırım yapmaya kalkıyor ve sermayesi yok. Parası yok ve ebankalardan kredi alamıyor. Teminat gösteremiyor. Ben bilseydim bu evrakları getirirdim herkesin gözünün önüne koyardım. Bu evrakların bir tanesine ben Sayın Çapraz söyledi. Kendimde imza koyarak, tutanağı imza altına aldım. Herkes bunu biliyor. Arkadaşlar gelmişler burada bir şekilde Kardemir'in bir şekilde onları da desteklemesi gerektiğini söylüyor. Buna ben hiçbir şekilde hayır demiyorum. Kardemir tabiki desteklemesi lazım. Kaptan buRda üretiminin fazlası olursa piyasaya satıyor. Fazlası olmasa piyasa bir kuruş kütükte vermez, mal da vermez, kendisi tüketir. Diğer arkadaşlarımızda aynı şekilde. Üretiminin fazlası varsa başkasına satar. Çünkü sattığı zaman para kazanıyor. Kardemir'in ben belli bir süre sonra piyasaya kütük verip vermeyeceğini hem haddeci arkadaşlarıma, hek demir tüccarı arkadaşlarıma çok açık ve net olarak anlattım ve söyledim. Nitekim söylemiş olduğum Yüksek Fırın yatırımı da buradaki arkadaşlarımızı belli oranda rahatlatmak ve vereceğimiz kütüğün miktarını artırmak ve pastayı büyütmek için yapılan bir yatırım. Takdir edesiniz ki hepemiz burda haddeciler ve sanayiciler olarak, tüccarlar olarak bir yatırımın ne kadar zor olduğunu hepiniz takdir edersiniz" dedi.

Yapılan toplantı yaklaşık 3.5 saat sürdü.

(YE-ET-Y) 05.05.2008 20:22 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title