Haberler

Kar Üstünde Karakucak Güreşi

ARTVİN'in Şavşat İlçesi'ne bağlı 1300 metre yükseklikteki Veliköy Köyü'nde bu yıl 12'ncisi düzenlenen 'Karüstü Karakucak Güreşleri', 33'ü Gürcistan'dan gelen toplam 170 güreşçinin katılımıyla yapıldı. Hava sıcaklığının 15 derece, kar kalınlığının 70 santimetre olduğu Veliköy'deki güreşleri yaklaşık 2 bin kişi izledi. Güreşler sırasında kolu çıkan ve kırılan bazı sporcular ambulansla hastaneye kaldırıldı.

Dünyada tek olan tarihi 300 yıllık Karüstü Karakucak güreşleri geçen yılların aksine sıcak bir havada büyük çekişme ile geçti. Köy meydanında saat 10.00'da başlayan güreşleri bu yıl, merkezi İstanbul'da bulunan Şavşat Veliköy Kültür Kalkındırma ve Dayanışma Derneği ile Veliköy Muhtarlığı ortaklaşa düzenledi. Hava sıcaklığının 15 derece, kar kalınlığının ise 70 santimetre olduğu Veliköy'deki güreşlere 33'ü Gürcistan'dan olmak üzere toplam 170 sporcu katıldı. 35- 130 kilo arasında değişen 11 kategoride yapılan güreşleri Artvin Valisi Cengiz Aydoğdu, Şavşat Kaymakamı Serdar Kaya ile Belediye Başkanı Adil Aydın ve yaklaşık 2 bin kişi izledi. Geçen yıl 'Karüstü Karakucak Güreşi Ağası' seçilen Nuri Kemal Demirel de güreşleri izledi. Karakucak güreşi meraklıları sabahın erken saatlerinden itibaren güreş meydanını doldurdu. Güreşler sırasında kolu çıkan, omuzu ve ayağı incinen bazı sporcular ambulansla hastaneye kaldırıldı. Güreşlerde dereceye giren sporculara toplamda 12 bin YTL para ödülü ile madalyalar dağıtıldı. Güreşlerin öğleden sonra yapılan bölümlerinde güneş etkisini yitirince bazı sporcular üşüdü. Bu arada bazı seyirciler, eski güreşlerin daha sert ve kıyasıya geçtiğini belirterek şimdiki güreşçilerin eskiyi arattığını söyledi.

Veliköy Muhtarı Rasim Tekin, geçmişten gelen bir geleneği bu organizasyonla tüm dünyaya tanıtmayı amaçladıklarını belirterek bu güreşlerin kültürlerinin bir parçası olduğunu söyledi. Tekin, şöyle dedi:

''Tarihi asırlar öncesine dayanan bu güreşlerin yaşatılması gerekir. Bu güreşler Türk milletinin dayanıklılığının, sporcu ruhunun ve centilmenliğinin göstergesidir. Bu nedenle Ata sporumuzu yaşatmak adına bu yıl 12.'ni düzenledik. Dünyada hiçbir yerde yapılmıyor. Amacımız bölgenin bu spor sayesinde tanıtımını yaparak turizm açısından canlanmasını sağlamaktır.''

Muhammet KAÇAR

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Otobüs biletlerine zam gelecek mi? Otobüs biletleri ne kadar? Arefe günü resmi tatil mi? Arefe günü yarım gün mü, tam gün mü tatil olacak? 9 Nisan Salı Arefe günü tatil var mı? Serkan Sezgin kimdir? Zafer Partisi Isparta- Yenişarbademli Belediye Başkan adayı Serkan Sezgin kaç yaşında, nereli? Süleyman Yalvaç kimdir? Zafer Partisi Isparta- Yalvaç Belediye Başkan adayı Süleyman Yalvaç kaç yaşında, nereli? Tamer Yalçın kimdir? Zafer Partisi Isparta- Şarkikaraağaç Belediye Başkan adayı Tamer Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhterem Arslan kimdir? Zafer Partisi Isparta- Sütçüler Belediye Başkan adayı Muhterem Arslan kaç yaşında, nereli? Sami Eroğlu kimdir? Memleket Partisi Yozgat Bahadın Belediye Başkan Adayı Sami Eroğlu Kaç yaşında, nereli? Seçimden sonra dolar yükselir mi? Dolar ne kadar olacak, artar mı? Burhan Karakoç kimdir? Memleket Partisi Sivas Sarıkışla Belediye Başkan Adayı Burhan Karakoç Kaç yaşında, nereli? İdil Özkan kimdir? Memleket Partisi Kırklareli Lüleburgaz Belediye Başkan Adayı İdil Özkan Kaç yaşında, nereli? Sultanbeyli Belediyesi hangi parti? Sultanbeyli Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İşte 2019 İstanbul Sultanbeyli yerel seçim sonuçları! Selahattin Baygın kimdir? Memleket Partisi Kastamonu Cide Belediye Başkan Adayı Selahattin Baygın Kaç yaşında, nereli? Gökhan Erinkarlı kimdir? Zafer Partisi Isparta- Senirkent Belediye Başkan adayı Gökhan Erinkarlı kaç yaşında, nereli? Salim Özmen kimdir? Zafer Partisi Isparta- Keçiborlu Belediye Başkan adayı Salim Özmen kaç yaşında, nereli? Fatih Erbakan İstanbul'dan adaylarını çekiyor mu? Fatih Erbakan'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'a 3 şartı ne?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title