Haberler

Kapatmanın Ekonomiye Bir Maliyeti Var

Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, AKP Hakkında Açılan Kapatma Davasını Kastederek, Bu Davanın Bir Maliyeti Olduğunu Savundu.

Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, AKP hakkında açılan kapatma davasını kastederek, bu davanın bir maliyeti olduğunu savundu. Bu davanın yol açtığı belirsizlik ortamının Tükiye ekonomisine, "Elbette bir maliyeti olduğunu" kaydeden Ekren, "Bu süreçte Türkiye’nin türbülanstan, çalkantıdan çıkabilmesi için kendi sorunlarını yansıtan bir çıkış yolu bulması lazım. Bunu da Orta Vadeli Program’a koyduk" dedi.

Ekren, Erzurum, Erzincan ve Bayburt illerini içine alan Ekonomik ve Sosyal Konsey toplantısı için gittiği Erzurum’da, yaklaşık 150 kişinin katıldığı bir toplantı yaptı. Başbakan Yardımcısı, toplantı öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtlarken, kapatma davasıyla ilgili ısrarlı sorulara "pozisyonunu koruduğu" şerhini düşerek, şu yanıtları verdi:

"Elbette yatırım ortamını etkiledi. Türkiye’den çıkan yabancı sermaye var. Eskiye oranla beklediğimiz kadar da gelmediğini söylemek mümkün. Ama tümünün bu şekilde davranmadığı da söylenebilir."

"Kapatma davası, tamamıyla genel konsepte dayalı bir entegre yönetişim sistemiyle ilgili bir olay. Bu, şu anlama geliyor; Siyasi partilerle, Meclis’in yasamanın ve yürütmenin herkesin kendine has görev ve fonksiyonu var. Türkiye’nin muasır medeniyet seviyesine çıkarılması, milli iradenin tecellisi, demokratik devlet ve toplum düzeni; hangi bileşenleri varsa, bir araya getirdiğinizde, bütün kurum ve kuruluşların yönetişim anlayışıyla ilgili bir olay sonuçta."

Belirsizliğin derinliği

"Belirsizlik ortaya çıktığında, sürecin derinliği, ortaya çıkış biçimi, hemen reel göstergelere yansımaz. Reel göstergeler geç gelir. Son sözü, reel göstergeler söyler. Ama beklenti anketleri, güven endeksi ve diğer anketlere baktığınızda, bunun sinyallerini görme şansımız var. Beklentilerdeki en düşük değişiklik, hemen bu kişilerin tüketim yatırım ve harcama kararlarını etkileyecektir."

Ekren, kapatma davası konusunda, daha önce faizler için açıklanan 20 milyar dolar dışında bir toplu rakam olup olmadığı sorusuna, yanında bulunan Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakcı’yı kastederek, "Onu İbrahim söyler" dedi. Ancak Ekren, Çanakcı, başını olumsuz anlamda sallayınca "İbrahim söylemez" dedi. Bu diyalog gülüşmelere yol açtı.

’Mehmet bilir’ demişim ayıp olmuş

IMF ile yapılacak yeni anlaşmada teknik çalışmaların büyük olasılıkla 1-2 ay içinde biteceğini belirten Nazım Ekren, izlenecek yeni yola ilişkin olarak, yine topu Devlet Bakanı Mehmet Şimşek’e atmakla birlikte şöyle bir düzeltme yaptı: "Van’daki toplantıda ’Mehmet bilir’ demişim, herkes öyle yazmış. Biraz ayıp olmuş. ’Mehmet bey bilir’ diyelim."

Bütçeden yeni 2.3 milyar YTL aktarıldı

NAZIM Ekren, GAP için 1 milyar YTL, Doğu Anadolu, Konya ovaları ve Doğu Karadeniz bölgelerine yönelik ekonomik ve sosyal projeler için 1.3 milyar YTL olmak üzere toplam 2.3 milyar YTL ödeneğin bütçeden aktarıldığını açıkladı. 2.3 milyar YTL’lik yeni ödenek için iki YPK kararının çıktığını, hangi projeye, kaç lira aktarıldığı üzerine çalışıldığını belirten Ekren’in verdiği bilgiye göre; GAP için bütçeden aktarılan 1 milyar YTL’nin 400 milyon YTL’si sulama, 250 milyon YTL’si, otoyol ve karayolları projesine, 350 milyon YTL’si de üniversiteler, milli eğitim ve sağlık bakanlığı yatırımları için kullanılacak. Ekren soru üzerine, bu ödeneklerden Diyarbakır için ayrılan tutarın 15 milyon YTL olduğunu söyledi. Kalkınma Ajansları için ayrılan bir fona cazibe merkezlerinin de konulduğunu belirten Ekren, "Doğu Anadolu’da gelişmenin lokomotofi olabilecek ve göçü de daha fazla aktarmadan bünyesinde tutabilecek şehirleri seçmek istiyoruz" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title