Haberler

Kapatma Davasını Önce Başbakan Öğrendi

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın AKP Hakkında Açtığı Kapatma Davasından Sonra Dün Akşam Saatlerinde Ankara'da Yaşanan Sıcak Gelişmelerin de Perde Arkası Netleşmeye Başladı.

AKP hakkında açılan kapatma davasını parti içinde ilk öğrenen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan oldu. Erdoğan, kararı öğrendikten sonra parti yöneticilerinden sağduyulu davranmalarını ve polemiklere girmemelerini istedi.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın AKP hakkında açtığı kapatma davasından sonra dün akşam saatlerinde Ankara'da yaşanan sıcak gelişmelerin de perde arkası netleşmeye başladı. Cuma namazından sonra parti genel merkezine geçerek MKYK toplantısına katılan Başbakan Erdoğan, daha sonra Türkiye genelindeki sosyal güvenlik yasa tasarısını protesto etmek için iki saat iş bırakan kesimlerin çağrılarını yeniden değerlendirmek üzere partiye Çalışma Bakanı'nı çağırdı. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın partisiyle ilgili kapatma davasına ilişkin dava dilekçesinin Anayasa Mahkemesi'ne ulaştığı 16.30 sularında Çalışma Bakanı Faruk Çelik ile toplantı yapmaya hazırlanan Başbakan Erdoğan'a haber ulaştırıldı. Ancak kapatma haberini kimin Başbakan Erdoğan'a ulaştırdığı netlik kazanmadı. Haberi alınca toplantıyı yarıda keserek odasına geçen Erdoğan, daha sonra parti yöneticilerine haberi soğukkanlı biçimde aktardı ve sakin olmalarını istedi. Ardından partisinin Genel Merkez'de bulunmayan hukukçularını acil olarak Genel Merkeze çağırdı. Erdoğan'ın çağrısının ardından Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, eski TBMM Başkanı ve Erdoğan'ın yeni danışmanlarından Manisa Milletvekili Bülent Arınç partiye geldiler. Bu isimlerin yanı sıra Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, AKP Hukuk İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat, AKP Grup Başkanvekili Sadullah Ergin ile Başbakan Erdoğan bir toplantı yaptı.

-KİMSE KONUŞMADI-

Toplantıda, durum değerlendirmesi yapılarak önce olarak nasıl davranılması gerektiği konusu üzerinde duruldu. Başbakan Erdoğan, parti yönetiminin aklı selim ile davranması, sağduyulu olması ve polemiklere girmemesi uyarısında bulunduğu belirtildi. Davayla ilgili resmi açıklama dışında herhangi bir açıklama yapılmaması kararı da alındı. Parti genel merkezinde, 27 Nisan'da Genelkurmay Başkanlığı'nın yaptığı açıklamanın ardından 28 Nisan izlenen yol benimsendi. Parti yönetimi adına kaleme alınan yazılı metnin açıklanması kararlaştırıldı. Metni, AKP Hukuk İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat'ın okuması ve yanında da iki ismin hazır bulunması kararlaştırıldı. Bu iki isim Kültür Bakanı Günay ile Grup Başkanvekili

Sadullah Ergin'in bulunması kararı alındı. Böylece hükümeti temsilen Günay, partiyi temsilen Fırat ve Meclis grubunu temsilen Ergin'in açıklama fotoğraf karesi içinde yeralması sağlanmış oldu.

-SOSYAL GÜVENLİKTE GERİ ADIM KARARI-

Başbakan Erdoğan, parti kurmayları ile kapatma davasına ilişkin toplantısını sürdürürken, MKYK'da da masaya yatırılan sosyal güvenlik reformu yasa tasarısı ile ilgili karar da gündeme geldi. Çalışma Bakanı Faruk Çelik ile de görüşen Başbakan Erdoğan, yasa tasarısının yeniden ele alınması konusundaki görüşünü aktardı. Gazi Üniversitesi'ndeki konuşmasında sendikacılara yönelik sert tutumunu öğle saatlerinde yineleyen Başbakan Erdoğan'ın yasa tasarısının yeniden ele alınması önerisine parti kurmayları da katıldı.

AKP genel merkezinin önünde hareketli saatlerin yaşandığı ve tüm dikkatlerin yapılacak açıklamaya çevrildiği bir sırada, sosyal güvenlik reformu yasa tasarısının yeniden değerlendirilmesi MKYK kararı olarak basına sızdırıldı. Ancak bu konuda resmi bir açıklama yapılmadı. Bu kararın sızdırılmasıyla akşam saatlerindeki sıcak gelişmeye bir yenisi daha eklenmiş oldu. Konuyla ilgili resmi açıklama bilginin sızdırılmasından yaklaşık 5 saat sonra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'ten geldi.

-METNİ FIRAT OKUDU-

Başbakan Erdoğan'ın kurmaylarıyla parti genel merkezinde yaptığı değerlendirme toplantısı 2 saat sürdü. Genel Başkan Yardımcısı Fırat, Günay ve Ergin'le birlikte basın mensuplarının karşısına geçerek değerlendirme toplantısında hazırlanan metni okudu. Toplantıda alınan karar gereği basın mensuplarının soru sorulmasına izin verilmedi. Başbakan Erdoğan parti yöneticilerinin partiden ayrılmasının ardından bir süre daha genel merkezde kaldıktan sonra evine hareket etti.

-SAVUNMA İÇİN 3 AYLIK SÜRE VAR-

Bu arada, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'nın hazırladığı iddianamenin hafta içinde AKP genel merkezine de gönderilecek. İddianamenin partiye ulaşmasının ardından kurulan hukuk komisyonu hemen çalışmalarına başlayacak. İddianamesinin partiye ulaşmasının ardından AKP'nin savunma vermesi için bir aylık bir süresi bulunuyor. İstemesi halinde AKP savunma için 2 aylık ek süre isteyebilecek. (ANKA)

(İG/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Trabzonspor Karagümrük maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! TS Karagümrük maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Survivor Damla elendi mi? Survivor Damla gitti mi 24 Nisan 2024? Trabzonspor Karagümrük maçı CANLI izle! 24 Nisan TS Karagümrük ZTK maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Sandık Kokusu 20. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Nisan Sandık Kokusu yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Taş Kağıt Makas 9. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Nisan Taş Kağıt Makas yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kuruluş Osman 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Nisan Kuruluş Osman yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Bir Sevdadır 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Nisan Bir Sevdadır yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? OKC Thunder NO Pelicans NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 25 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Survivor Düello oyununu kim kazandı? 24 Nisan Çarşamba 2024? Survivor kim elendi? 24 Nisan Çarşamba Survivor'da kim elendi? Survivor eleme adayları kim? 24 Nisan Çarşamba Survivor potada kimler var? #129300 Kaç öğretmen atanacak? Atanacak öğretmen sayısı belli oldu mu? Bakan Tekin duyurdu Survivor kim kazandı? 24 Nisan Çarşamba Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title