Haberler

Kapatılan Cep Telefonları... - Mobisad Genel Başkanı Murat Dursun: - ''klonlanmış Cep Telefonlarının Kapatılması Bu Cuma Başlıyor''

Mobil İletişim Sistemleri ve Araçları İşadamları Derneği (MOBİSAD) Genel Başkanı Murat Dursun, klonlanmış cep telefonlarının kapatılması işlemine bu Cuma günü başlanacağını bildirdi.

Mobil İletişim Sistemleri ve Araçları İşadamları Derneği (MOBİSAD) Genel Başkanı Murat Dursun, klonlanmış cep telefonlarının kapatılması işlemine bu Cuma günü başlanacağını bildirdi.

Dursun, kapatılan cep telefonlarına ilişkin A.A muhabirine yaptığı değerlendirmede, 5392 sayılı yasa 12 Temmuz 2005'te yürürlüğe girdikten sonra o güne kadar sistemde konuşma yapan kayıt dışı, kaçak cep telefonlarının kayıt altına alınması için Aralık ayında bir operasyon yapıldığını anımsattı.

Kayıt imkanından yararlanmayan ya da kanun yürürlüğe girdikten sonra kaçak cep telefonu alanların telefonlarının yaklaşık 15 günden beri kapatılmaya başlandığını ifade eden Dursun, bu şekilde kapatılan cep telefonu sayısının 1 milyon adet civarında olduğunu aktardı.

Dursun, IMEI numaraları hatalı ve eksik bildirilen telefonların da sistem tarafından kayıt dışı algılandığını kaydederek, bu durumda elinde faturası olan tüketicinin de telefonun kapatılmasıyla karşı karşıya kaldığını söyledi.

Murat Dursun, şöyle konuştu:

''Telekomünikasyon Kurumu (TK) ile geçen ay yaptığımız görüşmeler doğrultusunda bir yöntem belirledik. Elinde faturası olan tüketici, cep telefonu kapatıldığı takdirde hemen satın aldığı noktaya ya da garanti belgesinde belirtilmiş olan ithalatçıya başvurmak suretiyle, o ithalatçının da bu bilgiler ışığında o telefonun kendi ithalatı olduğunu beyan ve taahhüt ederek TK'ya başvurması halinde anında tekrar görüşmeye açılıyor. Bu durumda olan tüketicilerimizin ithalatçıya ya da satın aldıkları bayiye başvurmaları gerekiyor.''

-KLONLU TELEFONLAR-

Murat Dursun, cep telefonlarının klonlanması olayına da değinerek, kayıt altına alınma sırasında 6,5 milyon adet klonlu cihaz tespit edildiğini kaydetti.

''Klonlanmış cep telefonlarının kapatılması bu Cuma başlıyor'' diyen Dursun, kapatılma gerçekleştiğinde, elinde faturası olan IMEI numarasının gerçek sahibinin hemen satın aldığı noktaya veya ithalatçıya giderek açılmasını sağlayabileceğini aktardı.

Klonlama maliyetinin ve riskinin arttığına dikkat çeken Dursun, klonlama yapan kişiyle ilgili olarak yasada 5 yıla kadar varan hapis ve ciddi para cezaları bulunduğunu bildirdi.

Dursun, şu görüşleri dile getirdi:

''Burada önemli sorun tüketicinin yaşayacağı mağduriyettir, kısmen perakendecinin yaşayacağı mağduriyettir. Önümüzdeki günlerde kapatma yoğun bir şekilde gelecektir. Gerek tüketicide gerek bu işe bilmeden alet olan satıcıda bir mağduriyet ortaya çıkıyor. Ancak yasanın amacına uygun şekilde işlerlik kazanabilmesi için bu mağduriyeti göze almak zorundayız. Telekomünikasyon Kurumu'nun da bu anlayışla çalıştığına inanıyoruz ve çalışmalarını destekliyoruz.''

Bedeli ne olursa olsun kayıt sisteminin işlerlik kazanması gerektiğini vurgulayan Dursun, yıl sonuna kadar tam anlamıyla sistemin işlemeye başlayacağını, sektörün bu kötü ve kirli tablodan arındırılmış olacağını söyledi.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title