Haberler

Kapalıçarşı'da Restorasyon Başlıyor

Afet yasası kapsamında restore edilecek Kapalıçarşı'yla ilgili bir basın toplantısı düzenlendi.

Afet yasası kapsamında restore edilecek Kapalıçarşı'yla ilgili bir basın toplantısı düzenlendi. Kapalıçarşı'daki Nuruosmaniye Camii'nin avlusunda düzenlenen basın toplantısına Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Kapalıçarşı Esnaf Derneği Başkanı Hasan Fırat ve projede yer alan uzmanlar katıldı.

"JAMES BOND ZARAR VERDİYSE BİZ ONDAN DAHA FAZLA ZARAR VERDİK"

Basın toplantısında bir konuşma yapan Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, "550 yıllık tarihinde ilk defa bütünü ilgilendiren etrafındaki 38 hanı da içine alan bir proje başlattık. Proje Kapalıçarşı ve çevresinin röleve restorasyon projelerini içeriyordu. İlk ihalemiz 14 milyon 800 bin liralık bir ihaleydi. Yarısını İl Özel İdaresi'nin katkılarıyla gerçekleştirdik, diğer yarısını da Fatih Belediyesi'nin katkılarıyla gerçekleştirdik. Daha sonra yaptığımız ihalenin yeterli olmadığını gördük. Kapalıçarşı'nın hanlarını etap etap içine alarak restorasyon projelerini genişlettik" dedi.

Kapalıçarşı'nın ciddi sıkıntıları olduğunu kaydeden Demir, "Nedir önemli sıkıntıları? Arkamıza bakın. James Bond'u çok eleştirdik. James Bond geldi ve gitti. Orada motosiklet dolaştı ama orada çalışırken hassasiyet gösterdi. James Bond zarar verdiyse biz ondan daha fazla zarar verdik. Asıl sorumluluk bizde. Şu ana kadar tarihin çok önemli bir eseri olan Kapalıçarşı layıkıyla gözönüne alınmadı" diye konuştu.

"RESTORASYON BEDELİNİN YAKLAŞIK 200 MİLYON LİRA OLACAĞINI TAHMİN EDİYORUZ"

Kapalıçarşı'nın birçok problemi olduğunu dile getiren Başkan Demir, "Kapalıçarşı'nın havalandırma problemi var. Alt yapı problemi var, çatı problemi var, statik problemi var, enerji problemi var ama bunlar kadar bir de yönetim problemi var. Kapalıçarşı'da 3 bin 600 dükkan var ama Kapalıçarşı'nın resmi bir yönetimi yönetim kurulu yok. Kapalıçarşı'nın tapu sistemi Osmanlı döneminden bize kaldığı için 3 bin 600 dükkanı ve 3 bin bağımsız parseli biraraya getirip bir yönetim oluşturmak mümkün değildi. Hanların her biri bağımsız parsel olarak düşünülmüştü" dedi. Demir, konuyla ilgili Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, Tapu Kadastro Müdürlüğüyle görüşmeleri olduğunu ve bir metin üzerinde anlaştıklarını kaydetti. Demir, "Bu Afet yasasıyla birlikte Çevre ve Şehircilik Bakanımız Erdoğan Bayraktar Bey ile görüştüğümüzde de bu yasa Afet yasasının içine dahil edildi. 16 Mayıs' da TBMM' de onaylanan Afet Yasasının 15. maddesi de Kapalıçarşı ve bunun gibi yapıların kurtulması için bizim daha önce tasarladığımız yasanın maddesiydi. Şimdi ne olacak bu yasayla? Bir defa şöyle bir algı var. Kapalıçarşı dışarıdan bakıldığında sanki vakıflara ait bir yapı olarak görülüyor. Kapalıçarşı'nın yüzde 98'i özel mülkiyette. Hanlarıyla birlikte Kapalıçarşı için bizim proje için ayırdığımız kaynak 20 milyon lira. 20 milyon liralık bir proje gideri olan restorasyonun toplam bedelinin yaklaşık olarak 200 milyon lira olacağını tahmin ediyoruz. Yani proje normal restorasyonun onda biri kadardır" dedi.

"YENİLEME ALANI 110 BİN METREKARELİK BİR ALAN"

Demir, "Biz bundan sonra bu yasadaki 15. maddeye dayanarak, Kapalıçarşı'yı 3 bin 600 bağımsız parsel gibi değil. Bu parselleri 634 sayılı İmar Kanunu'na dayanarak bir parsel üzerinde çoklu yapı olarak telakki edeceğiz ve bu doğrultuda da bir yönetim planı bir işletme planı oluşturacağız. Bu yönetim planını da tapuya şerh edeceğiz. Kapalıçarşı'nın gerçek mülk sahipleri gelip oylarını kullanacaklar ve bir yönetim seçilecek. Bu yönetim tıpkı apartman yönetimi gibi biraraya gelecekler karar alacaklar. Biz de Fatih Belediyesi olarak bu yönetimde olacağız. Onların işlerine karışmayacağız. Onlara yol göstereceğiz tıkandıkları durumda yollarını açacağız" dedi.

Başkan Demir restorasyon sırasında Kapalıçarşı'yı kapatmayacaklarını belirterek " Kapalıçarşı'yı etap etap restorasyona alacağız " diye konuştu. Demir, Kapalıçarşı etrafındaki hanların önemli olduğunu söyledi. Demir, "Hanlar çok daha fazla tahribata uğramış. Hanların katlarında inanılmaz müdahaleler var. Bu hanlarla ilgili restorasyon projelerini yapıyoruz ve burasını bu eklentilerden arındıracağız. Hanlarla birlikte toplam alanımız 64 bin 488 metrekarelik alan. Bizim Kapalıçarşı için yenileme alanı olarak ilan ettiğimiz toplam alan 110 bin metrekarelik bir alan " dedi.

"2013'ÜN BAŞLARINDA UYGULAYABİLİRİZ"

Fatih Belediye Başkanı Demir daha sonra soruları yanıtladı. Demir, "Projelerimiz kurulda çatılarla ve statikleriyle ilgili çalışmalar bunlar. Çatılar onaylandı. Şu an alt yapıyla ilgili çalışmalarımız kurulda. Arkasından mekaniği gelecek bu yılın sonuna kadar esnaf da hazır olursa 2013' ün başlarında uygulamaya başlayabiliriz" diye konuştu. Başkan Demir, "Kapalıçarşı'nın statiğine sıkıntı getirmemiş olan küçük müdahaleleri kurul onaylarsa biz müdahale etmeyi düşünmüyoruz. Ama Kapalıçarşı'nın statiğine halel getirecek uygulamalar varsa buna kurul müsaade etmez" diye konuştu. Demir, Kapalıçarşı'daki vitrinler için dükkan sahiplerine çeşitli önerilerde bulunacaklarını belirtti. Demir, "Neon vitrinler bile vardı hiç yakışmazdı bize. Bunların hepsini kaldırdık. Cephelerin hepsinin tek bir modelde olması doğru değil. Dükkanları cephelerin tek bir tasarımla yapılması doğru değil. Farklı dört veya beş tasarım kabul edilecek o farklı beş tasarımdan dükkan için uygun olanı önereceğiz" dedi. Kapalıçarşı esnafının da turistlere davranışlarında problem olduğunu dile getiren Demir esnaflara da seslenerek, "Dünyanın her tarafından gelen turistler Kapalıçarşı'dan geçiyor. Onlara karşı sizin davranışınızla biz millet olarak not alıyoruz" diye konuştu.

ÇATI NASIL RESTORE EDİLECEK?

Başkan Demir, James Bond filminin çekimi sırasında Kapalıçarşı'nın çatısına zarar verildiği eleştirileriyle ilgili de konuştu. Demir, "James Bond'un motosikleti münasebetiyle çok gündeme geldi. Ancak çok az mekanda dolaşıldı. Alt yapısı oluşturulmuştu. Ama şuraya bakın oralara motosiklet girmedi ama kamyon geçmiş gibi duruyor. Kapalıçarşı'nın gerçeği altta gördüğünüz o renkli canlı hayat değil, asıl gerçeği çatısının görüntüsü. Eminim bunun alt yapısı da bundan farklı değildir" dedi. Demir, çatı restorasyonunda iki görüşün ortaya çıktığını belirtti. Demir, bunlardan ilkinin mevcudu muhafaza edip beton üzerinde bulunan çatının izolasyonunun yapılması, diğerinin ise sonradan dökülen betonların kaldırılıp kurşunla kaplanması olduğunu söyledi. Demir, "Buna Anıtlar Kurulu karar verecek" diye konuştu. James Bond'u film çekimleri için kendilerine bir bedel ödenmediğini de vurgulayan Demir, kültürel anlamda Fatih Belediyesi olarak bu tür projelere desteklerini sürdüreceklerini kaydetti.

(BB) - İstanbul / Fatih

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Mustafa Demir Kapalıçarşı James Bond Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title