Haberler

Kapalı Ortamlarda Tüberküloz Riski Artıyor

Denizli Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Baturalp Abduşoğlu, Kapalı Ortamlarda Tüberküloz Riskinin Arttığını Söyledi.

Denizli Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Baturalp Abduşoğlu, kapalı ortamlarda tüberküloz riskinin arttığını söyledi.

7-13 Ocak Verem Haftası dolayısıyla bir açıklama yapan Dr. Abduşoğlu, bu hastalığın sıklıkla görüldüğünü belirterek, "15 günden fazla süren öksürük, balgam çıkarma, iştahsızlık, terleme, zayıflama, bazen öksürükle balgamda kan gelmesi gibi şikayeti olanların mutlaka hekime başvurmaları gerekir. Unutulmamalıdır ki, verem hastalığı da başlangıçta soğuk algınlığı gibi öksürük, balgam, iştahsızlık terleme gibi şikayetlerle başlar" dedi.

Verem hastalığının bulaşıcı bir hastalık olduğunu kaydeden Dr. Abduşoğlu, "Açlık, yorgunluk veya havasız ve kapalı ortamlarda bulunma gibi hijyenin bozulduğu durumlarda tüberküloz gelişmeye zemin hazırlar. Günümüzde ise, ailede tüberkülozlu birinin olması, kışla, kahvehaneler, kafeler gibi toplu bulunulan kapalı ortamlar hastalık riskini artırır. Yerleştiği organda erime tarzında zarar verdiğinden, akciğer ve böbreklerde kanamayla kendisini gösterir. Uzun süreli öksürük, öksürükle aşırı miktarda kan gelmesi ve tekrarlanması uyarıcı olmalıdır. Özellikle akciğer tüberkülozu hava yoluyla yayıldığından, toplum için halen tehdit oluşturmaktadır. Toplumda, kahvehaneler gibi kapalı ortamda sigara tüketilmesi, bulunulan ortamda mikrop saçan kişilerin olması, hastalığını bilmeyen ya da tedavisi yarım kalmış bireyin olması durumunda tüberkülozun yayılması için uygun bir zemin meydana gelmektedir" diye konuştu.

Verem hastalığının tedavi edilebildiğini ifade eden Dr. Abduşoğlu, hastanelerinde göğüs hastalıkları polikliniğine başvuran ve verem şüphesi olan hastaların öncelikle balgamında verem basilinin olup olmadığının incelendiğini söyledi. Bu sayede verem hastalığının tanısının konulup tedavi edilebildiğini belirten Dr. Abduşoğlu, "Bu hastalıkta tanı kadar önemli bir konuda takibidir. Verem tanısı almış her hasta 6 ile 9 ay, bazen 1.5 yıl gibi düzenli tedavi edilmektedir" dedi.

Uzman Dr. Abduşoğlu, tedavi imkanlarının artmasına rağmen sigara, ekonomik zorluklar ve yetersiz beslenme gibi tetikleyici faktörlerin hastalığın Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde hala sorun olarak kaldığını sözlerine ekledi.

(AV-CE-CC-CC-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title