Haberler

Kanyonda 47 Saat

Kastamonu'nun Pınarbaşı İlçesi'ne Bağlı Ilıca Köyü Yakınlarında, İçinde Derin Göller, Şelaleler ve Çıkılmaz Kaya Duvarları Bulunan Horma Kanyonu'nda, Geçen Cumartesi Günü Kaybolan 8 Kişilik İşadamlarından Oluşma Dağcı Grubu ve Rehberlerine 47 Saat Sonra Ulaşıldı.

Kastamonu’nun Pınarbaşı İlçesi’ne bağlı Ilıca Köyü yakınlarında, içinde derin göller, şelaleler ve çıkılmaz kaya duvarları bulunan Horma Kanyonu’nda, geçen cumartesi günü kaybolan 8 kişilik işadamlarından oluşma dağcı grubu ve rehberlerine 47 saat sonra ulaşıldı.

Grup, rehberlerinin koluna kaya düşüp yaralandığını, onu yalnız bırakmamak için geri dönemediklerini söyledi.

İstanbullu profesyonel dağcı oldukları belirtilen 8 işadamı, geçen cuma günü Pınarbaşı’na geldi ve geceyi burada geçirdi. Cumartesi günü Pınarbaşı Avcılar Kulübü Başkanı Aydın Gökmen’in rehberliğinde yaşları 45-55 arasında değişen, Erdal Kaya, Rafet Tükek, E. Yalçın Baran, Ahmet Şeker, Ahmet Burak Gökhan, Hasan Özer, Selami Sarı ve Ali Şahin’den oluşan grup, Valla Kanyonu’na girdi.

Valla yerine Horma

Yürüyüş açısından çok zor olan Valla Kanyonu’nda fazla ilerleyemeyen grup geri döndü. Dağcı grubu, bu kez Valla’nın 10 kilometre uzağındaki Ilıca Köyü yakınlarında bulunan Horma Kanyonu’na girdi. 4 kilometre uzunluğundaki Horma Kanyonu, derin gölleri, şelaleri ve kaygan kayalıklarıyla ünlüydü. Saat 10.30’da girdikleri kanyondan saat 16.30’da çıkmayı planlayan grup, akşam olmasına karşın geri dönmedi. Grubun öğle saatlerine kadar çıkmaması üzerine jandarma arama çalışması başlattı.

kanyonda aramalarını sürdüren jandarma ve kurtarma ekipleri, kaybolan 8 dağcı ve rehberleriyle pazar günü saat 17.00 sıralarında güçlükle ses irtibatı sağladı. Ekiplerin çağrısına dağcılar karşılık verince, derin bir nefes alındı ve kanyon çıkışına yönelindi. AKUT ekibi ise dağcılarla saat 09.30 sıralarında buluşmayı başardı. Ekipler, sağlık problemi olmayan dağcılara beraberinde götürdükleri erzakı dağıtıp, karınlarını doyurdu. Dağcılar öğlen saatlerinde kanyondan çıktı.

Koluna kaya düştü

Kaybolduktan 47 saat sonra kendilerine ulaşılan 8 dağcı ve başlarındaki rehber, dün saat 12.00 sıralarında Horma Kanyonu’nun, Ilıca Şelalesi tarafından kurtarma ekipleriyle birlikte çıktı. Koluna kanyonda yürürken taş düşen rehber Aydın Gökmen, Jandarma Komutanlığı’na ait helikopterle Kastamonu Dr. Münif İslamoğlu Devlet Hastanesi’ne kaldırılırken, İstanbullu işadamlarından oluşan dağcılar, şelale mevkiindeki dinlenme tesisine getirildi. Kastamonu Valisi Nurullah Çakır’ın karşıladığı dağcılar, sevinç içinde birbirlerine sarılıp hatıra fotoğrafı çektirdi.

Küçük balıkları ve salyangozları yedik

Dağcı grubunun kafile başkanı Hasar Özer, kayboldukları kanyonda nasıl hayatta kaldıklarını şöyle anlattı: "Türkiye’nin çok değişik bölgelerindeki kanyonlara girdik. Bu kanyona da uzun zamandır girmeyi düşünüyorduk. Arkadaşlarımızla birlikte karar verip girdik. Bu arada rehberimiz koluna kaya düşüp yaralanınca onu bırakmak istemedik. Uydu telefonumuz ile bağlantı kuramadığımız için kimseyle görüşme imkanı bulamadık. Bu nedenle çok soğuk olan gece boyunca birbirimize sarıldık. Bulduğumuz odunları yakıp ısınmaya çalıştık. Bir gün yetecek şekilde bisküvilerimizi yedik. Daha sonra bulduğumuz salyangozla birlikte dere içinde bulunan küçük balıkları tutup yedik ve dere suyu içtik. Sabah havada helikopteri görünce sevinerek, işaretleştik. Daha sonra gelen AKUT ekibi ve jandarma ile birliket kanyondan çıkmayı başardık. Bize gösterilen ilgi nedeniyle herkese teşekkür ediyoruz."

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title