Haberler

Kansızlık Hastalık Habercisi

Samsun Devlet Hastanesi İç Hastalıkları ve Kan hastalıkları (Hematoloji) Uzmanı Doç. Dr. İrfan Kuku, kansız kişilerde çabuk sinirlenme ve fiziksel fonksiyonlarda etkilenmenin ortaya çıktığını söyledi.

Bir insanın kandaki hemoglobin miktarının cinsiyetine ve yaşına göre normal olarak kabul edilen değerlerin altına inmesine anemi (kansızlık) denildiğini belirten Doç. Dr. İrfan Kuku, erişkin bir erkekte hemoglobin miktarının 14 g/dl, kadında ise 12 g/dl'nin altında olması kansızlık olarak kabul edildiğini ifade etti. Günümüzde kansızlığın birçok nedeni olduğunu hatırlatan Doç. Dr. Kuku, "Kansızlık normal bir durum olmayıp vücudumuzdaki bir bozukluğun ya da bir hastalığın habercisidir. Bu nedenle bir insanda kansızlık tespit edildiği zaman, kansızlığa yol açabilecek tüm nedenlerinin araştırılması gerekmektedir. Toplumumuzda kansızlıkların en sık nedenleri adet düzensizliği ve mide bağırsak hastalıklarına bağlı oluşan kan kayıplarıdır. Bunun yanında kemik iliğinin ve dalağın birçok hastalığı da önemli kansızlık nedenleridir. Yaşın ilerlemesi ile birlikte kansızlık nedenleri arasında daha ciddi hastalıkların görülme sıklığı artmaktadır. Kansızlığın tedavisi alttaki hastalığa bağlı olarak aylarca hatta bazen ömür boyu sürebilmektedir" dedi.

Kansız hastalarda tedavinin başlıca iki bölüme ayrıldığını ifade eden Doç. Dr. İrfan Kuku, "Bunlardan biri kansızlığın kendisinin tedavisi diğeri de kansızlığa neden olan hastalığın tedavisidir. Özellikle yaşlı hastalarda artmış kalp damar hastalıklarından dolayı kansızlığın tedavisi oldukça önem arz etmektedir. Kansız hastalarda kansızlığın nedenini öğrenmeden kan ilacı kullanmak veya hastaya kan vermek çok doğru değildir. Bu durum kısa bir süre için fayda sağlasa da, uzun vadede hastaların zararına olabilir. Çünkü kansızlığın tedavisi ile kaybedilen zaman, kansızlığa neden olan hastalığın ilerlemesine ve telafisi zor sağlık problemlerinin doğmasına yol açabilir. Kansızlığı olan hastaların mutlaka doktorlarından kansızlıklarının nedenlerini öğrenmeli ve bilinçsiz ilaç kullanmaktan kaçınmaları gereklidir. Hafif kansızlığı olan hastalar genellikle bariz belirti vermezler ve bu hastaların kansızlıkları rutin kan sayımı sırasında tespit edilir. Daha ciddi kansızlığı olan hastalarda ise kansızlığın derecesi ile ilgili olarak değişik şikayet ve belirtiler ortaya çıkar. Bunların bazılarını halsizlik, çabuk yorulma, baş ağrısı, baş dönmesi, güçsüzlük, iştahsızlık, iş yaparken göğüs ağrısı, çarpıntı, nefes darlığı, huzursuzluk, solukluk, çok üşüme, ağız kenarında çatlaklar, tırnaklarda kolay kırılma oluşturur. Ayrıca kansız kişilerde çabuk sinirlenme ve zihinsel fonksiyonlarında etkilenme olabilir" diye konuştu.

Kansızlığın bir hastalık olmaktan ziyade, başka bir hastalığın işareti olarak kabul edilmesi gerektiğini kaydeden Doç.Dr. Kuku, "Bu nedenle kan sayımında kansızlığı (hemoglobin düşüklüğü) saptananlar yukarıdaki şikayet ve ya belirtileri olmasa bile erken tanı için hematoloji (kan hastalıkları) polikliniğine müracaat etmeleri hastaların yararınadır. Hastanemizin hematoloji polikliniğinde kansızlığa yönelik birçok inceleme ve araştırma yapılmaktadır. Samsun ve çevresinde yaşayan tüm vatandaşlarımız istedikleri takdirde doğrudan hematoloji polikliniğimize başvurabilirler. Ayrıca kansızlık tespit edilen vatandaşlarımız kansızlıklarının nedenlerini öğrenip takip ve tedavisini de yaptırabilirler" şeklinde konuştu.

(MAY-SA)

18.04.2007 16:57 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

Bakmadan Geçme

İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli? Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title