Haberler

Kanser Tedavisinde Türk Damgası

Nobel Tıp Ödüllerini Belirleyen İsveç Karolinska Enstitüsü Hücre ve Gen Tedavileri Merkezi Koordinatörü 41 Yaşındaki Türk Bilim Adamı Prof. Dr. Sirac Dilber, Hastaların Doku Uyumu Olan Yakınlarından Aldığı Kansere Karşı Mücadelede Etkili Naturel Kıller (Nk) Hücrelerini Laboratuvar Ortamında Çoğaltmayı Başardı.

Nobel tıp ödüllerini belirleyen İsveç Karolinska Enstitüsü Hücre ve Gen Tedavileri Merkezi Koordinatörü 41 yaşındaki Türk bilim adamı Prof. Dr. Sirac Dilber, hastaların doku uyumu olan yakınlarından aldığı kansere karşı mücadelede etkili Naturel Kıller (NK) hücrelerini laboratuvar ortamında çoğaltmayı başardı.

İsveç'de gen ve hücre araştırmaları yapan 14 gruba başkanlık eden hematoloji uzmanı Prof. Dr. Dilber, özellikle kan kanserinin tedavisine yönelik hücre ve gen araştırmalarıyla dikkati çekiyor.

Vücutta mikrop veya tümöre karşı ilk mücadeleyi veren Naturel Killer (NK) hücrelerine yönelik araştırmasının klinik aşamada diğer kanser türlerinde de iyileştirici etki sağlaması üzerine araştırmaları bu yönde genişleten Dilber, embriyodan elde edilen kök hücreyi NK hücresine dönüştürdü.

''Araştırmalarımızın faydasını mutlaka hasta üzerinde araştırırız'' diyen Prof. Dr. Dilber, üzerinde çalışmayı sürdürdükleri ve kanser tedavisinde umutla beklenen genetik, hücre ve kök hücre araştırmalarını hakkında bilgi verdi.

Prof. Dr. Sirac Dilber ve arkadaşları, mikrop veya tümörle mücadelede etkili Naturel Killer (NK) hücrelerinin sayılarının kanserli hastalarda yeterli olmadığını, olsa bile gereken mücadeleyi gösteremediğini saptadı. Bu hücrelerin niye çalışmadıklarını araştıran grup, hastaların doku uyumu olan yakınlardan kansere karşı mücadelede etkili NK hücrelerini alarak laboratuvar ortamında iki hafta içerisinde 200 kat çoğaltmayı başardı. Hayvanlarda yapılan incelemeler sonrası yöntemin kansere karşı etkili olduğu tespit edilerek, dört senelik çalışmanın ardından klinik aşamaya geçildi.

Çalışmada, altı aydır takip edilen hastalardan karaciğer kanseri olan ve ölümü bekleyen bir hastada tümörün büyük bölümünün yok olduğu saptandı. Bunun kanser tedavisinde umut verici olduğunu belirten Prof. Dr. Dilber, çalışmada öncelikle NK hücrelerinin hastaya enjekte edilmesinin bir yan etkisi olup olmadığını incelediklerini vurguladı.

Laboratuvar çalışmalarında tedavinin özellikle AML tipi kan kanserlerinde çok etkili olduğunun saptandığını bildiren Dilber, uygulama için tedavilerin cevap vermediği hastaları tercih ettiklerini söyledi. Prof. Dr. Dilber, tedavinin büyük ihtimalle her tür kanserin tedavisinde kullanılabileceğini, ancak bazı türlerinde daha çok etkili olacağını ifade etti.

Prof. Dr. Dilber, embriyodan elde edilen kök hücreleri, kanserin tedavisinde kullanabilmek amacıyla laboratuvar ortamında NK hücresine dönüştürüyor.

Dilber, embriyodan elde edilen kök hücreden dönüştürülen NK hücrelerinin 3-4 yıl sonra klinik deneylerle hastaya enjekte edilebileceğini kaydetti.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title