Haberler

Kanal İstanbul, Geçtiği Güzergahta 200 Milyar Liralık Ekonomi Yaratacak

Güncelleme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2011'de "Çılgın Proje" olarak duyurduğu Kanal İstanbul'un güzergâhının netleşmesiyle çevre bölgelerdeki yeni yaşam alanlarıyla bölgede 200 milyar liralık ekonomi oluşacak.

Kanal yatırımının tek başına 60 milyar liraya ulaşması bekleniyor. Uzmanlar çevre bölgelerde oluşacak yeni yaşam alanlarıyla birlikte 10 yıllık sürede bölgede 150-200 milyar liralık bir ekonomik değer oluşacağını belirtiyor. İnşa çalışmalarının hızlanacağı bölgede çevreci ve yatay mimarinin ön plana çıkacağı yepyeni yaşam alanları oluşacak.

DÖRT İLÇEYE DOKUNUYOR

İstanbul Boğazı'na alternatif olarak planlanan proje alanı Avcılar, Küçükçekmece, Başakşehir ve Arnavutköy sınırları içerisinde yer alacak. Güçlü büyüme seyrindeki Türkiye ekonomisinin yeni dinamolarından biri olması beklenen projeyi, İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım ve Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Altan Elmas değerlendirdi.

Ekonomik açıdan en doğru güzergahın seçilmiş olduğunu gördüklerini belirten iki başkan, projenin vatandaşından işçisine, sanayicisinden müteahhidine kadar birçok kesime katkı sunacağını kaydetti. Devletin ekolojik dengeyi bozmayacak şekilde bir plan hazırlayacağına dikkat çeken İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım, "Yepyeni bir pilot bölge oluşacak. 4 ilçeyi kapsayan bu yeni bölgede ekolojik denge çok önemli. Devletin bunu gözönünde bulundurarak planlama yapacağını öngörüyoruz" ifadesini kullandı.

"DEVLET, KİMSEYİ MAĞDUR ETMEZ"

Kanal İstanbul projesinin uzun soluklu bir proje olduğunu belirten KONUTDER Başkanı Altan Elmas, burada ciddi bir okonomik hareketlilik yaşanacağını söyledi. Elmas, "Kanal güzergahında bulunan bazı araziler istimlak edilse de devletin kimseyi mağdur edeceğini öngörmüyoruz. Son dönemde yapılan istimlaklarda devlet rayiç değerin altında ödemeler yapmadı. Bu bögelerde gayrimenkulleri olan da kazanacak, işçide. Bölgede yapılacak yeni projeler binlerce kişiye istihdam sağlayacak" dedi.

"KANAL MANZARASI YABANCIYI ÇEKECEK"

Kanal bölgesi deniz ve göl manzarasını da içine alıyor. Küçükçekmece'den başlayıp, Ispartakule ve Sazlıdereye uzanıyor. Böylece bölgede gerek inşaatı devam eden gerekse yeni inşa edilecek gayrimenkul projeleri kanal manzarasına hakim olacak. Nazmi Durbakayım bu bölgelerin gayrimenkul ihracatına da önemli katkısı olacağını belirtti. Durbakayım, "Yabancı yatırımcı İstanbul'da özellikle su gören projeler talep ediyor. İstanbul Boğazı ve çevresindeki evlere talep yoğun oluyor. Ancak boğaz etrafında talebe cevap verecek yeterli gayrimenkul yok. Bu nedenle İstanbul boğazına alternatif olacak Kanal İstanbul çevresinde yapılacak çevreci ve yatay mimariye hakim gayrimenkullere yabancı yatırımcılardan yoğun talep oluşacaktır" şeklinde konuştu.

"1,5 MİLYAR METREKÜP HAFRİYAT ÇIKARILACAK"

Kanaldan çıkacak 1,5 milyar metreküp hafriyatla Marmara Denizi'ne 186, 156 ve 184 hektarlık 3 grup ada inşa edilecek. Karadeniz'e de 4,8 kilometrelik liman yapılacak. Kanal güzergahının yaklaşık 7 kilometrelik kısmı, Küçükçekmece sınırları içerisinde, yaklaşık 3,1 kilometrelik kısmı Avcılar sınırları içerisinde, yaklaşık 6,5 kilometrelik kısmı Ispartakule bölgesini de içine alan Başakşehir sınırları içerisinde ve kalan yaklaşık 28,6 kilometrelik kısmı ise Arnavutköy sınırları içerisinde yer alıyor. (Yeni Şafak)

Kaynak: Haberler.com / Ekonomi

Küçükçekmece Başakşehir İstanbul Avcılar Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title