Haberler

Kan Grubu Uyumsuz Nakillere İzin

Erol Akkır/ Antalya, (Dha) Sağlık Bakanlığı, Organ Nakli Merkezlerine Gönderdiği Yazıda, 'Kan Grubu Uyumsuz' Kişilerden Nakil Yapılabileceğini Bildirdi. Bakanlığın Yazısının Nakil Merkezlerine Ulaşması Üzerine, Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Organ Nakli Araştırma ve Uygulama Merkezi, Kan Grubu Uyumsuz Kişilerden Böbrek Nakli Yapmak İçin Hazırlıklara Başladı. Merkez Müdürü Prof. Dr. Alper Dem...

Erol AKKIR/ ANTALYA, (DHA)

SAĞLIK Bakanlığı, organ nakli merkezlerine gönderdiği yazıda, 'Kan grubu uyumsuz' kişilerden nakil yapılabileceğini bildirdi.

Bakanlığın yazısının nakil merkezlerine ulaşması üzerine, Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Organ Nakli Araştırma ve Uygulama Merkezi, kan grubu uyumsuz kişilerden böbrek nakli yapmak için hazırlıklara başladı. Merkez Müdürü Prof. Dr. Alper Demirbaş, doku uyumsuz nakillerin ardından, şimdi de kan grubu uyumsuz nakilleri yapacaklarını söyledi. İlk ameliyatı bir hafta sonra yapacaklarını belirten Prof. Dr. Demirbaş, ''Bakanlık onay verdi. İsveç'ten filtre cihazlarımız da geldi. Bir hafta içinde nakillere başlayacağız'' dedi.

Türkiye'de 11 bin 676 böbrek ve 930 karaciğer bekleyen hasta olduğunu söyleyen Prof. Dr. Demirbaş, şunları söyledi:

''2005 yılı rakamlarına göre Türkiye'de 39 bin böbrek hastası var. 2007 sonunda bu sayının 45 bini, 2010 yılında ise 70 bini bulması bekleniyor. Bu hastalarla Türkiye başedemez. Bu en az 5 milyar dolar demektir. Kan grubu uyumsuz kişilerden nakillere izin verilmesi, bu rakamların düşmesinde etkili olacaktır. İş kaybı ve katma değer kayıplarıyla hesap edildiğinde bu rakam, 8 milyar dolar demektir. Sağlığa bu yıl Türkiye'nin ayırdığı rakam 23 milyar dolar. Kan grubu uyumsuz nakille birlikte yılda en az 4 bin böbrek nakli yapmayı hedefliyoruz.''

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title