Haberler

Kamuda Performans Programı Dönemi

Maliye Bakanlığı, Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Her Yıl Bütçe ile Birlikte Bir Performans Programını Hazırlayıp Kamuoyuna Açıklaması ve Programın Gerçekleştirilmesinden Sorumlu Olması İçin Düzenleme Yaptı. Kamuda Ekonomik Hesap Verilebilirlik Dönemi Başlatacak Uygulama Ordu, Kolluk Kuvvetleri ve Dışişleri Birimleri İçin Zorunlu Olmayacak.

Maliye Bakanlığı, kamu kurum ve kuruluşlarının her yıl bütçe ile birlikte bir performans programını hazırlayıp kamuoyuna açıklaması ve programın gerçekleştirilmesinden sorumlu olması için düzenleme yaptı. Kamuda ekonomik hesap verilebilirlik dönemi başlatacak uygulama ordu, kolluk kuvvetleri ve dışişleri birimleri için zorunlu olmayacak.

Maliye Bakanlığı'nın hazırladığı Kamu İdarelerince Hazırlanacak Performans Programları Hakkında Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlandı. Yönetmelik, genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri, özel bütçeli idareler, sosyal güvenlik kurumları ile mahalli idarelerin performans programlarının hazırlanması, ilgili idarelere gönderilmesi, kamuoyuna açıklanması ve bunlara ilişkin süreleri belirliyor.

-ORDU, MİT, DIŞİŞLERİ İSTİSNA-

Milli Savunma Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği, Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarlığı, Jandarma Genel Komutanlığı ile Sahil Güvenlik Komutanlığının performans programı hazırlaması ise zorunlu olmayacak.

Kapsamdaki idareler performans programlarını; çıktı ve sonuç odaklı bir anlayışla, doğru ve güvenilir bilgiye dayalı, mali saydamlığı ve hesap verebilirliği sağlayacak şekilde her yıl hazırlayacaklar. Performans programı hazırlıklarında Kalkınma Planı, Hükümet Programı, Orta Vadeli Program, Orta Vadeli Mali Plan, Yıllık Program ile stratejik planlarını esas alacaklar. Kamu idarelerinin performans programlarını hazırlama süreci, en geç Mayıs ayında başlayacak.

-YÖNETİCİ PROGRAMDAN SORUMLU OLACAK-

Üst yöneticiler, performans programlarının belirlenen kurallara uygun olarak hazırlanmasından, uygulanmasından, sorumlulukları altındaki kaynakların performans hedefleri ve hizmet gereklerine uygun olarak etkili, ekonomik ve verimli şekilde kullanılmasından ilgili Bakana; mahalli idarelerde ise meclislerine karşı sorumlu tutulacak.

İdareler, performans programlarını bütçe teklifleri ile birlikte Maliye Bakanlığına ve Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığına gönderecekler. İdareler, performans programlarını Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Tasarısının Türkiye Büyük Millet Meclisine sunulmasının ardından tasarıda yer alan büyüklüklere göre revize ederek, idare bütçe tasarısının görüşülmesinden en geç üç gün önce Plan ve Bütçe Komisyonunun bilgisine sunacaklar.

-KAMUOYUNA AÇIKLANACAK-

İdarelerin, Merkezi Yönetim Bütçe Kanunuyla belirlenen bütçe büyüklüklerine göre nihai hali verilen performans programları Bakanlıklarda Bakan; diğer idarelerde ise ilgili Bakan veya üst yönetici tarafından Ocak ayı içinde kamuoyuna açıklanacak. Programlar idarelerin internet sitesinden de duyurulacak.

Maliye Bakanlığı, performans programlarının değerlendirilme sonuçlarını kamuoyuna açıklayabilecek.

Performans programlarında milli güvenlik, savunma ve istihbarat hizmetlerine ilişkin gizlilik gerektiren bilgiler ile ilgili mevzuatına göre devlet sırrı ve ticari sır niteliğindeki bilgilere ve ülkenin ekonomik çıkarları açısından gizli kalması gereken bilgilere yer verilmeyecek. (ANKA)

(YLD/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title