Haberler

Kamu İhalesine Gireceklere "Vergi Borcu" Uyarısı

Samsun Vergi Dairesi Başkanı Şuayip Sevgi, Kamu İhalelerine Girecek Mükellefleri Mağdur Duruma Düşmemeleri İçin Vergi Borçlarını Ödeyerek 'Borcu Yoktur' Yazısı Almaları Konusunda Uyardı.

Samsun Vergi Dairesi Başkanı Şuayip Sevgi, kamu ihalelerine girecek mükellefleri mağdur duruma düşmemeleri için vergi borçlarını ödeyerek 'borcu yoktur' yazısı almaları konusunda uyardı.

Samsun Vergi Dairesi Başkanı Şuaip Sevgi, vergi dairesi müdürlükleri ve mal müdürlüklerinin gelir birimlerinden daire başkanlığına intikal eden ve mükelleflerin ticari faaliyetlerini derinden etkileyen bir problemin vergi borcu bulunan mükelleflerin kamu ihalelerine girememesi olduğunu söyledi. 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu'nun "ihaleye katılımda yeterlilik kuralları" ile ilgili maddesine göre Türkiye'nin veya kendi ülkesinin mevzuat hükümleri uyarınca kesinleşmiş vergi borcu olan isteklilerin ihale dışı

bırakılacağının hüküm altına alındığını belirten Sevgi, ihaleye katılım talebi olanlardan istenilen ihale tarihi itibariyle vergi borcunun olup olmadığına ilişkin belgelerin, gerçek veya tüzel kişinin ticari faaliyetine ilişkin vergi mükellefiyetinin kayıtlı bulunduğu vergi idarelerinden alınması gerektiğini dile getirdi.

Kamu İhale Kanunu ve Kamu İhale Genel Tebliği'nin ilgili hükümlerinde vergi borcu için herhangi bir tutar sınırlandırılması ve tür ayrımı yapılmadığına dikkat çeken Sevgi, "6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun'da da bir düzenleme bulunmadığından, Maliye Bakanlığı'nca ihalelere katılacak olan isteklilerin vergi borcu sorgulamalarında tür ayrımı ve tutar sınırlandırılması getirilmesi mümkün bulunmamaktadır. Kamu ihalelerine katılan mükelleflerimizin vergi borçları olup olmadığını

öğrenmeden ihaleye girdikleri, ihale üzerlerinde kaldıktan sonra istenen belgeleri temin aşamasında, ihale tarihinden 10-15 gün sonra vergi dairelerimize gelip ihale tarihi itibariyle vergi borçlarının olmadığına ilişkin yazı talep ettikleri gözlenmektedir. İhale tarihi itibariyle 1 YTL dahi borcu olan mükelleflerimize bu belge verilememekte, mükelleflerimiz de ihaleyi alamama, teminatlarının yanması ve kamu ihalelerinde yasaklı olma gibi çok ağır müeyyidelerle karşı karşıya kalmaktadırlar. Kamu

ihalelerine katılacak mükelleflerimizin, vergi borçları ile orantısız bir şekilde mağdur duruma düşmemeleri için ihale gününde ihaleye girmeden bağlı oldukları vergi dairesinden borcu yoktur yazılarını almaları önem arz etmektedir" diye konuştu.

Sevgi, Vergi Daireleri Otomasyon Sistemi ve Vergi Denetimi Otomasyon Sistemi'nin faaliyete geçtiğini, mükelleflerin vergi borçlarının olup olmadığını öğrenmeleri için vergi dairelerine gelmelerine gerek kalmadığını kaydetti.

(MD-SA-CC-E)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title