Haberler

Kamu Finansmanı ve Borç Yönetimi Tasarısı Yasalaştı

TBMM Genel Kurulunda, Kamu Finansmanı ve Borç Yönetimini Yeniden Düzenleyen Kanun Tasarısı Kabul Edilerek, Yasalaştı.

TBMM Genel Kurulunda, kamu finansmanı ve borç yönetimini yeniden düzenleyen kanun tasarısı kabul edilerek, yasalaştı.

Yasayla, dış borcun tahsisi tanımının kapsamına YÖK, üniversiteler ve yüksek teknoloji enstitüleri de alındı.

Türkiye'nin, herhangi bir finansman kaynağından geri ödeme yükümlülüğü olmaksızın aldığı ayni veya nakdi yardım ile Türkiye'nin yabancı ülkeler, yabancı ülkelerin kuruluşları, uluslararası kuruluşlar ve oluşturulacak uluslararası yardım konsorsiyumlarına verdiği ayni ve nakdi yardımlar, hibe sayılacak.

Hazine yatırım garantisi ve Hazine ülke garantisi vermeye, verilen garantilerin şartlarında değişiklik yapmaya; borç ve hibe vermeye; DPT'nin uygun görüşü ile gerçekleştirilmesi acil ve zaruri olan projeleri tespit etmeye ve gerektiğinde tespit edilen bu projelere Türkiye adına sağlanan dış finansmanın anlaşmalardaki koşullara bağlı kalmaksızın dış borcun ikrazı suretiyle kullandırılmasına karar vermeye; Hazine Müsteşarlığının görüşü ve ilgili bakanın teklifi üzerine Bakanlar Kurulu yetkili olacak.

Genel yönetim kapsamındaki mahalli idarelerin yurt içi piyasalarda yapacakları tahvil ihraçları, Hazine Müsteşarlığının iznine bağlı olacak

Özel bütçeli kuruluşlar, sosyal güvenlik kurumları, KİT'ler; her türlü mali kaynaklarını, Türkiye'de yerleşik bankalar nezdinde açtıracakları hesaplarda toplayacak.

Borçlanma limiti değiştirilemeyecek. Ancak borç yönetiminin ihtiyaçları ve gelişimi dikkate alınarak, bu limit yıl içinde en fazla yüzde 5 oranında artırılabilecek. Bu miktarın da yeterli olmadığı durumlarda, ilave yüzde 5 oranında bir tutar, Müsteşarlığın görüşü ve bakanın teklifi ile Bakanlar Kurulunun kararıyla yükseltilecek.

Bütçenin denk olması durumunda da borçlanma, ana para ödemesinin en fazla yüzde 5'ine kadar artırılabilecek.

TBMM Genel Kurulunda kabul edilen yasaya göre, TMSF'nin Hazineye olan 90 milyar YTL tutarındaki borcu terkin edilecek. Ancak TMSF, bundan sonra yaptığı tahsilatları Hazineye aktarmaya devam edecek

Konut Edindirme Yardımı (KEY) hak sahiplerine yapılacak ödemelere ilişkin, Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığının (EGYO) yükümlülüğü için müsteşarlık tarafından EGYO'ya ikrazen Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS) ihraç edebilecek. EGYO'nun yükümlülüğünü aşan kısmı içinse Müsteşarlık tarafından EGYO'ye özel tertip DİBS ihracı yapabilecek.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title