Haberler

Kamu Araştırmaları Vakfı Projesini Tanıttı

Kamu Araştırmaları Vakfı (Kav) Tarafından Doğu Anadolu Kalkınma Programı'na (Dakp) Sunulan, Avrupa Birliği (AB) Tarafından Finanse Edilen 'Bendimahi Deltası ve İspiriz Dağı'nın Biyolojik Çeşitliliğinin Korunması' Konulu Projenin Tanıtımı Yapıldı.

Kamu Araştırmaları Vakfı (KAV) tarafından Doğu Anadolu Kalkınma Programı'na (DAKP) sunulan, Avrupa Birliği (AB) tarafından finanse edilen 'Bendimahi Deltası ve İspiriz Dağı'nın Biyolojik Çeşitliliğinin Korunması' konulu projenin tanıtımı yapıldı.

Özel bir otelde yapılan tanıtım programında konuşan Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Çevre Sorunlarını Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Şevket Alp, proje hakkında katılımcılara bilgi verdi. Projenin 171 bin Euro ile desteklendiğini ifade eden Alp, amacın ildeki seçilmiş ekosistemlerde Bendimahi Deltası ile İspiriz Dağı'nın korunması ve sürdürülebilmesi olduğunu söyledi. Bu konuda Van'da gelecekteki çalışmalar için fonksiyonel bir yapının oluşturulmasının hedeflediklerini anlatan Alp, "Bu amaca yönelik, proje medol alanlarda ekolojik sörveyler gerçekleştirilecek. Her iki alan için katılımcı yönetim planları hazırlanacak. Van'daki biyolojik çeşitlilikle ilgili tarafların kamusal kapasitesini geliştirmeye dönük eğitim programları düzenlenecek. Hedef kitle için iletişim mekanizmaları kullanılarak bilinç oluşturma ve eleştirme faaliyetleri düzenlenecek. Proje sonrasında biyolojik çeşitliliğin korunması çalışmaları yaygınlaştırmak üzere Van İli Potansiyel Korunan Alanlar Listesi (PKAL) hazırlanacaktır" dedi.

Konuşmalarında, her ne kadar olumsuz göründüğü kanısı olsa da dağların dünya için önemli bir yer tuttuğunu ifade eden Dr. Şevket Alp, "Dünyamız giderek ısındığından her geçen yıla oranla daha az verim almaktayız. Dünyayı besleyen 4 biyolojik sistem ormanlar, tarım alanları, okyanus alanları ve dağlardır. Dağlar, dünya üzerinde büyük bir yer tutmaktadır. Buraların koruma altına alınması için başlatmış olduğumuz projemiz kente büyük fayda getirecektir. Ülkemiz biyolojik çeşitliler açısından çok zengin ama bizler buraları değerlendiremiyoruz" şeklinde konuştu.

(SER-MET-RO-RO-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title