Haberler

Kaliteli Üzüm Çeşidi İçin 42 Yıldır Ar-Ge

Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü, 1974 yılında başlatılan yeni kaliteli üzüm çeşitlerine yönelik ıslah çalışmalarıyla Türkiye bağcılığını, dünya pazarında lider konuma getirebilmek için Ar-Ge yürütüyor.

YAVUZ KARADUMAN - Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü, 1974 yılında başlatılan yeni kaliteli üzüm çeşitlerine yönelik ıslah çalışmalarıyla Türkiye bağcılığını, dünya pazarında lider konuma getirebilmek için Ar-Ge yürütüyor.

Enstitüde "Türkiye Asma Genetik Kaynaklarının Belirlenmesi, Tanımlanması ve Muhafazası Üzerinde Araştırmalar" projesi kapsamında oluşturulan Milli Koleksiyon Bağı'nda bulunan Türkiye'nin her yöresinden yaklaşık bin 500 üzüm çeşidinden ve yabancı çeşitlerden melezleme ıslahı yoluyla yeni çeşitler elde ediliyor.

Enstitü Müdürü Mehmet Sağlam, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye bağcılığına hizmet etmeye devam ettiklerini ve bu amaçla çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi.

Melezleme Islahı Yoluyla Erkenci ve Geççi Üzüm Çeşitlerinin Elde Edilmesi Projesi kapsamında 7 yeni üzüm çeşidi daha tescil edildiğini belirten Sağlam, "Proje kapsamında geliştirilen 7 yeni sofralık üzüm çeşit adayıyla ilgili tescil çalışmaları 2013 yılında başlatılmıştı. Geçen süre zarfında Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezi uzmanları ile birlikte yapılan gözlemler tamamlanmış ve nihayetinde Müdür Yardımcımız Dr. Cengiz Özer ve proje lideri Onur Ergönül'ün de katılım sağladığı 22 Şubat 2016 tarihli Tescil Komitesine çeşit adayları sunulmuştur. Yapılan değerlendirmeler sonucunda çeşit adayları Kurumumuzca önerilen isimlerle tescil edilmişlerdir. Böylelikle, kurumumuzda 1974 yılında başlatılan yeni üzüm çeşitleri eldesine yönelik ıslah çalışmaları neticesinde şimdiye kadar 10 yeni üzüm çeşidi geliştirilmişti. Bu yıl tescil edilen 7 yeni çeşit ile birlikte 17 üzüm çeşidini Türkiye bağcılığının hizmetine sunmuş bulunmaktayız" diye konuştu.

"Geç dönemde olgunlaşan 7 yeni üzüm çeşidi tescillendi"

Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü Islah ve Genetik Bölüm Başkanı Onur Ergönül de tescil edilen yeni üzüm çeşitlerinin genel olarak geççi özelliklere sahip olduğunu ifade etti.

Daha önceki çalışmalarında da özellikle üzümün piyasada az olduğu dönemlerde olgunlaşabilecek, erkenci veya geççi özellikteki üzüm çeşitlerini elde etmeye yönelik çalışmalarının olduğunu aktaran Ergönül, "Bunların yanında, bizim üzerinde durduğumuz diğer bir kriter de çekirdeksiz üzüm çeşitleri elde etmekti, tüm bu kalite özelliklerini bir arada taşıyacak yeni üzüm çeşitleri üzerinde çalışıyoruz" dedi.

Tescil edilen 7 çeşidin geç dönemde olgunlaştığını belirten Ergönül, şöyle devam etti:

"Elde ettiğimiz çeşit adaylarından 7'sinin 5'i çekirdeksiz, 2'si çekirdekli özellikte. Dediğim gibi geç dönemde olgunlaşmaktalar. Özellikle ikisi oldukça geççi özelliklere sahip. Bunların yanında, aday çeşitlerimiz de mevcut, bunlarda da yine erkencilik özellikleri üzerinde çalışıyoruz. Erkenci ve çekirdeksiz adaylarımız mevcut. Türkiye'de yetiştirilen en erkenci üzüm çeşitlerinden biri olan 'Trakya İlkeren' ki bu da bizim melezleme ıslahı ile geliştirdiğimiz bir çeşittir. Bundan dahi erken olgunlaşan çeşitlerimiz var. Çeşit adayımızdan bir tanesi çekirdeksiz siyah ve Trakya İlkeren'den yaklaşık 10 gün kadar erkenciliği söz konusu. Tabii bunlar artı özellikler. Üreticiler için özellikle daha fazla para kazanabilecekleri, daha fazla katma değer elde edebilecekleri özellikler. Bu çeşitler üzerinde çalışıyoruz."

Ergönül, yeni tescil edilen sofralık üzüm çeşitlerine, "Gönülçelen", "Özer Beyazı", "Gürnil", "Kebeli", "Cengizbey", "Süleymanpaşa Beyazı" ve "Emirali" isimlerinin verildiğini kaydetti.

Kaynak: AA / Ekonomi

Tekirdağ Türkiye Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title