Haberler

Kalekondular şaşırtıyor

UNESCO'nun Dünya Miras Geçici Listesi'nde yer alan tarihi Sinop Kalesi'ne yıllar önce yapılan "kalekondular" görenleri şaşırtıyor.

UNESCO'nun Dünya Miras Geçici Listesi'nde yer alan tarihi Sinop Kalesi'ne yıllar önce yapılan "kalekondular" görenleri şaşırtıyor.

Sinop'ta, tarihi kalenin üzerine inşa edilen ve tapuları bulunduğu için yıkılamayan deniz manzaralı kalekonduların kamulaştırma bedeli her geçen yıl artıyor. Milattan önce 7'nci yüzyılda şehri korumak amacıyla göçmenler tarafından inşa edildiği düşünülen, 370 metre uzunluğunda, 30 metre yüksekliğindeki tarihi kalenin surları, geçmişin izlerinin yanı sıra halk arasında "kalekondu" olarak bilinen evlerin yükünü de taşıyor. Tarihi kalenin surları üzerine inşa edilen ve her birinin tapusu bulunan kalekondular, kamulaştırma bedelleri ödenemediği için yıkılamıyor.

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Sinop Alan Yönetimi Danışma Kurulu Başkanı Cemalettin Kaya, "Sinop'ta bundan önce bütün yapılar o kale duvarlarının bir kenarını yani dört duvarın bir duvarını kale duvarına yaslayan bir yığın yapı vardı. Hala var. Devlet binaları bile öyleydi. Devlet bir duvarı imkansızlık nedeniyle insanlar kale duvarlarını her zaman bir mekan olarak kullanmışlardır. İç ve dışta. Gerek konut olarak gerekse işletme olarak burada bir yığın depolar, iş yerleri, bu limanın antipoları hep kalelerin duvarları yaslanarak yapılmıştır. Bizim şimdiki adıyla Sebahattin Ali Sokağı'nın o cephesindeki o yol Sinop antik kanalıdır. İki denizi birleştiren bir antik kanal vardır. Saat Kulesi'nin önünde dev gibi bir özel idare binası vardı. Tam kalenin üzerine yapılmış. Bütün bunlar varken vatandaşların o evlerini eleştirmeyelim. Onlar ihtiyaçtan, binaen yapmışlar. Hoş yaşadıkları yerden de kendileri de pek memnun değil. Zaman içerisinde günümüzde de eğer, Sinop'un yeni imar planıyla batıya açılırsa insanlar mekan seçerken hayatlarını, canlarını, sağlıklarını koruyacak şekilde mekan seçerler. Bugün bu coğrafyadaki sağlıktan çok daha sağlıklı ortamlarda batıda sunulduğu zaman ister, istemez buralar boşalacak. Kendiliğinden düzelecek. Radikal kararlarla değil. Sinop kendi kimliğine iyi bir imar planıyla, batıya açılan bir imar planıyla kendiliğinden düzelecek. Kendiliğinden değer kazanacak. Bütün bu mekanlarda turistik mekan olarak, Sinopumuza hizmet verecek. Katma değer oluşturacak" dedi.

Zonguldak'tan Sinop'a gelen Adnan Topçu ise "Aslında bu konutların hiç olmaması lazım. Kalelerin orijinalleri hiç bozulmaması lazımdı. Bir tek burada değil. Her yerde var. İstanbul'da da var. Bütün tarihi eserlere böyle dibine kadar girilmiş, işgal edilmiş. Zamanında göz yumulmuş ama bundan sonra ne tür bir düzenleme yapabilirler? Yapabilirlerse işin içinden çıkabilirlerse çok iyi olur" diye konuştu. - SİNOP

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Sinop Haberler

Bakmadan Geçme

Tokat depreminde yıkım var mı? Tokat'ta deprem kaç saniye sürdü? Tokat'ta kaç büyüklüğünde deprem oldu? TOKAT DEPREM HARİTASI 2024! Tokat deprem bölgesi mi? Tokat'ta fay hatları nereden, hangi ilçelerden geçiyor? Resmi Gazete bugün (19 Nisan) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title